Iwillnevergiveup

Marknadsundersökning

Kategori: Allmänt

Jag är en nyfiken människa och vill därför gärna veta vilka ni är; alla ni som läser min blogg men sällan eller aldrig lämnar kommentarer. Jag ser ju på statistiken att ni finns. ;)  Därför ber jag alla läsare, under den närmaste veckan, att lämna en liten kommentar. TACK!

Så jävla befriande!

Kategori: Allmänt

En fördel med att ha påsklov är att man kan titta på morgonteve i lugn och ro!

http://svtplay.se/v/1944522/gomorron_sverige/dagens_gast__mikael_wiehe_del_2?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1

Sommartider hej, hej, sommartider

Kategori: Allmänt

För att komma ihåg åt vilket håll man ska ändra klockan, säger sambon att man ställer fram klockan när man ställer fram trädgårdsmöblerna.
Själv refererar jag till en annan händelse, men den passar inte att skriva om här.Innan vi ställde fram trädgårdmöblerna behövde altanen skuras ren.När det var gjort hann vi ta en snabb fika mellan regn- och hagelskurarna.

En TUR till Göteborg

Kategori: Allmänt

Igår åkte vi till Göteborg direkt efter mina lektioner. Lunch åt vi ute i "vårvärmen":När vi kom fram gick vi först på turistmässan. Jag samlade på mig lite materiel om framförallt svenska, lite udda attraktioner.

Sen bar det av till hotellet vid Heden som sambon bokat. Tanken var att vi skulle gå ut och äta på kvällen, men vi var så trötta båda två så det fick bli hotellrestaurangen och det ångrar vi inte. De hade jättegod mat tillagad på i huvudsak ekologiska råvaror.

Idag tog vi en liten runda på stan och sedan konstmuseét. Jag har faktiskt aldrig varit där tidigare trots mina år i Göteborg under studietiden.

På hemvägen stannade vi och åt i Laxbutiken i Heberg.

Nu är vi hemma, mätta och lite trötta, men nöjda med att ha inlett påsklovet på bra sätt. :)

Berättarfrågor

Kategori: Allmänt

De här frågorna hittade jag hos Klimakteriehäxan - gillar du sagor kan du gärna ta dem med dig till din egen blogg.

1. Vilken saga är den första du minns att du hört?
Det var en svår fråga - det lästes mycket sagor i mitt hem. Men jag minns att jag tyckte väldigt synd om "flickan med svavelstickorna", och jag älskade "Tomtebobarnen". Jag minns också "Hattstugan", "Trulsa", "Plupp", "Min skattkammare", "Elddonet", "Mumintrollet" och en massa annat. När ingen hade tid att läsa för mig tittade jag på bilderna och det var en minst lika stor njutning. Jag fantiserade och levde mig in de olika miljöerna. Ju finare färger det var desto underbarare!
2. Om du är barnvakt och när barnen ska somna blir ombedd att berätta en saga: vilken saga berättar du då?
Jag är faktiskt jättedålig på att berätta så jag hoppas att det finns en massa böcker som jag kan läsa för dem.
3. Vilken sagofigur skulle du vilja vara?
Jag ÄR Barbamamma - det vet alla som sett mig i bikini.
4. Har du någonsin hittat på en egen saga? Vad handlade den om i så fall?
Jag är som sagt ingen sagoberättare. Det var däremot både mina föräldrar och min mormor! Så när jag och mina syskon växte upp fick vi höra alla möljiga mer eller mindre skruvade berättelser och det var ännu roligare än när de läste för oss.

Earth Hour 2010

Kategori: Miljö

Glöm inte att släcka på lördag! Du kan anmäla dig här.

Våren är kommen

Kategori: Allmänt

Jag tror aldrig att jag har längtat efter våren så mycket som jag gör i år - men nu är den här! :)

Fredag

Kategori: Allmänt

Varje fredag blir jag lika överraskad över att veckorna går så fort. Imorgon är det vårdagjämning och sen är det bara knappt två veckor till påsk. Kan ni fatta det?
Jag har haft ovanligt lite lektioner den här veckan eftersom en klass som jag har mycket undervisning i har varit på praktik. Därför har jag hunnit rätta och förbereda i lugn och ro för ovanlighetens skull. Det är så skönt att få sitta med samma arbete en längre stund utan att hela tiden titta på klockan, så att man inte missar nästa lektion.
Men nu är det som sagt fredag och det är min tur att fixa mat här hemma. Det blir helstekt vildsvinsfilé med mosad potatis, rostade hasselnötter, rödlök och till detta en whiskeysås. Jag blev inspirerad av min matlagingskunniga "bästis" som jag träffade igår. :)
Så nu ska jag raskt ner i köket och sätta igång. :)

Jag skäms!

Kategori: Allmänt

Idag har jag för första gången i mitt liv varit i Klippans Yllefabriks butiksbod. Fattar inte hur jag har kunnat jobba i Klippan i 25 år utan att upptäcka denna pärla. De säljer fantastiska filtar och andra textiliter. Har ni vägarna förbi får ni inte göra samma misstag som jag.

Ett passande citat i väntan på våren

Kategori: Allmänt

"Om vi kunde tvinga körsbärsblom att alltid täcka trädets grenar, skulle vi inte längre beundra dem."Använd allt 9 - blommor

Kategori: Miljö

Minns ni buketten jag köpte för drygt en vecka sedan? Den hänger med än!

Jag tycker att tulpaner är minst lika vackra när de börjar vissna, som när de är nyutslagna. Så här får de stå kvar och förgylla tillvaron i ett par veckor. Man måste inte alltid köpa nytt!

Det hjälpte

Kategori: Allmänt

Mitt lilla experiment med att framkalla solen genom att baka solskenskakan lyckades och det är härmed bevisat att svensk husmorskonst är lika magisk som indianernas regndans.
Snart ska jag fortsätta med mina kökskonster. Det ska bli en halvavancerad rätt på torsk, sås och ris. Till det dricker vi bubbel. Kvällen till ära ska jag också slå till med en chokladdessert med björnbär och en klick vaniljvisp. Hoppas detta leder till att rätt låt vinner. ;)

Brist på sol

Kategori: Allmänt

Eftersom vårsolen inte vill visa sig för oss här nere i söder, bjöd jag idag en grupp elever på solskenskaka (att baka en sådan kanske kan fungera ungefär som indianernas regndans). Den blev så populär så de ville ha receptet. Här kommer det till er också:

Solskenskaka

125 gram smör (eller margarin)

3 st  ägg

3 dl  strösocker

3 dl  vetemjöl

1 tsk  bakpulver

20 st  sötmandlar

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker pösigt.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten tillsammans med smöret.

4. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.

5. Grädda i ca 10 minuter.

6. Skålla, skala och halvera mandeln. Lägg i ett mönster på kakan och grädda i ca 30 minuter.

Bloggtips

Kategori: Allmänt

Till er som gillar att läsa bloggar kan jag tipsa om den här bloggen som beskriver hur vårens musikalprojekt på vår skola växer fram.

Skogen - vår räddning

Kategori: Miljö

Även i år har jag tagit med mina elever som läser geografi på "Naturvetenskapsdagarna" i Lund.
Den mest intressanta föreläsningen idag handlade om skogens betydele för den globala uppvärmningen. Här kommer en liten sammanfattning:

Redan för 50 år sedan upptäckte man att koldioxidhalten i atmosfären inte bara ökar, utan också varierar kraftigt beroende på växtsäsongen. På så sätt förstod man att växligheten tar upp en del av den koldioxid som släpps ut,   bl a genom människans användning av fossila bränslen.
Genom att plantera mer skog - framförallt energiskog och skogar som tål stormar -  och tillföra lagom mängd kvävegödning samtidigt som vi undviker kallhyggen och tar tillvara avverkningsresterna bättre, skulle Sverige kunna nå de nu uppsatta klimatmålen!
Detta gäller dock bara Sverige och ett fåtal andra länder - på de flesta håll har man betydligt mindre skog än vi och kan därför inte få alls samma effekt genom att satsa på skogen.

VILL DU GÖRA NÅGOT FÖR MÄNSKLIGHETEN SÅ PLANTERA TRÄD OCH TÄNK DIG NOGA FÖR INNAN DU SÅGAR NER!

Vårbukett

Kategori: AllmäntI väntan på blommor i trädgården la jag igår en liten peng på denna bukett för att pigga upp sambon och mig. Bilden blev inte så bra men blommorna är jättevackra!

Kalendertips

Kategori: Allmänt

I Naturskyddsföreningens planeringskalender 2010 får man enkla tips om hur man kan minska sina koldioxidutsläpp.
Tipset för februari var mycket enkelt att genomföra! Om alla svenskar byter ut allt flaskvatten mot kranvatten skulle koldioxidutsläppen minska motsvarande 10 000 svenskars årliga bilresande.
Men nu är vi ju inne i mars :) och denna månads tips är inte lika lätt att verkställa - i alla fall inte för mig som inte har någon cykel...
Det står nämligen så här: "Tänk om hälften av alla bilresor som är kortare än fem kilometer byts ut mot cykelresor"
"...då skulle vi spara 300 miljoner liter - eller 6 666 fulla tankbilar- bränsle per år."
Nåt att tänka på för alla cykelägare nu när vägarna börjar bli farbara igen!

Fredagslättja

Kategori: Allmänt

Medan sambon fixar något gott att äta i köket och katten sover (han gnyr lite i sömnen - kanske längtar han efter sin riktiga matte som kommer hem den 1/4) på soffan, har jag först kopplat av på spikmattan och nu sitter jag här en stund. Orkar inte "författa" just nu, så här kommer ett passande citat från min lilla ask med " I can do it cards":

" I relax all my neck muscles, and I let go of any tension in my shoulders."

Hoppas ni alla får en skön fredagskväll!

På begäran

Kategori: Allmänt

När sista gruppen elev gick hem för dagen fällde de en kommentar om min blogg. De tyckte att jag skriver här för sällan och att jag borde gå in ikväll och göra ett nytt inlägg. Hm, tänkte jag - har de suttit och läst min blogg istället för att lösa uppgiften de hade fått och som ska redovisas nästa lektion... 
Men trots att jag är lite trött och nedstämd idag, bestämde jag mig för att försöka få ihop ett litet inlägg. Nu när jag kom in och läste deras kommentar, blev jag så rörd, så jag kom av mig helt och hållet. Det jag tänkt skriva om verkade inte så intressant längre. Istället vill jag berätta om hur det är att ha världens bästa jobb!
Att få arbeta och umgås med ungdomar är fantastiskt! De inspirera mig till att själv hålla mig ung till sinnet. De gör mig glad och varm i själen och ger mig många goa skratt. Men de håller också efter mig och ser till så att jag hänger med någorlunda i vad som händer i deras värld.  De tipsar om musik, sko- och klädreor, rättar mina stavfel och lär mig hur man kan använda datorn på smidigast möjliga sätt. Det är nog tack vare deras  (och de egna barnens) kritiska ögon som jag inte hemfaller åt frestelsen att bli en "gammal surtant". De delar också med sig av sina sorger och glädjor. De får mig att känna mig betydelsefull - inte bara som lärare, utan minst lika mycket som människa. De låter mig ibland t o m bli en del av deras liv. Om jag dessutom kan förmedla lite "kunskap" till dem och få dem att växa som individer är ju lyckan gjord för oss alla.
Som ni förstår stortrivs jag för det mesta med mitt jobb. Jag tillhör inte dem som längtar till pensionen. Men jag känner självklart ibland att energin inte räcker till allt jag skulle vilja göra. Så tack och lov har vi lärare fortfarande en hel del ledighet som kan användas för att göra annat. För det där jag skrev om kontraster i förra inlägget känns mer och mer nödvändigt. Jag måste ha förändring! Även om jag älskar mitt jobb, så är skolmiljön energikrävande. Och det gäller ju att ta sig igenom livet med hjälp av "ekodriving" för att kunna hålla igång så länge som möjligt. Därför drömmer jag om att bygga upp någon form av verksamhet vid sidan om, där jag kan syssla med ting och inte med människor.
Färg och form, vackra föremål, växter och miljöer ger mig energi och får mig att må bra. Jag har dock inga konstnärliga talanger, trots att många i min släkt både målar, fotograferar och musiserar. Hos mig sitter det nog mer i ögat än i händerna. Så vi får väl se vad jag hittar på framöver...
Men lärare det vill jag vara så länge jag orkar och eleverna orkar med mig!  Kram på er allihop!