Iwillnevergiveup

Österlen

Kategori: Allmänt

Igår gjorde vi läsårets sista utflykt. Det var eleverna som läser turisminriktning på Handelsprogrammet som hade planerat och arrangerat en heldag på Österlen. Eleverna stod för allt och jag kunde bara koppla av (nästan).
Här har vi tagit oss upp på toppen av Stenshuvud
Och det här vackra trädet såg jag på vägen ner
Utsikt över Östersjön
Glimminge hus
Tre glada elever som laddat upp med ordentlig matsäck
Tack Hp05 och HP06 för en intressant och skön dag! :)

Det kostar på

Kategori: Miljö

Ibland är det jobbigt att försöka vara miljövänlig. Som ni vet har jag ingen egen bil utan samåker med sambon till och från skolan. Idag när veckans konferens var slut lite tidigare än planerat och jag hoppades kunna åka hem halv fem i stället för fem som den vanliga tiden på tisdagar, blev jag grymt besviken. Det visade sig att sambon skulle ha ytterligare ett möte. Och visst hade han väl sagt det nån gång för "länge sedan", men det hade jag glömt eller kanske till och med förträngt. Då åkte jag till närmaste shoppingcenter för att söka tröst. Jag köpte bl a ett par slappejeans för 98:- och en liten bok (Peter Eriksson, Ursäkta, hur dags går jorden under?) som en elev tipsat mig om. Den här dagen blev som ni förstår inte optimalt miljövänlig för min del...

Imorgon bär det av på utflykt igen!

Festligt

Kategori: Allmänt

Utanför ett av skolans klassrumsfönster har vi den här fantastiska kastanjen:Och här kommer några bilder på nyutslaget i vår trädgård:Vallmo


                                                                                  Rododendron i olika färg

                                                                                 


Igår kväll var vi på 50-årsfest. Det var mycket trevligt! Som present gav vi bort en stor korg med innehåll på temat potatis, eftersom vi hört jubilaren uttala: JAG ÄLSKAR POTATIS! Det här collaget pysslde jag ihop:
Ha en riktigt bra vecka allihop!

Ett hälsosamt skratt

Kategori: Allmänt

Titta på den här!

Så här kan det se ut ibland lärare - elev. Dock inte alltid självklart vem som är vem...

En dag vid vattnet

Kategori: Allmänt

Jag tycker att jag på många sätt har världens bästa jobb. Dels är det fantastiskt att få arbeta med unga människor (det håller även mig ung känns det som) och dels kan man jobba ganska fritt. Visst har jag styrdokument att följa och visst är även jag oerhört trött många kvällar när jag kommer hem, men det finns inget annat jobb jag hellre skulle vilja ha.
Och en dag som denna känner jag mig extra privilegierad. Idag har nämligen jag och ett 40-tal elever från Samhällsvetenskapsprogrammet och Handelsprogrammet (med turisminriktning) varit i Halmstad med omnejd. Eleverna fick först gå en stadspromenad och besvara lite frågor. Under tiden besökte jag bla turistbyrån på slottet och plockade till mig en hel del materiel så att jag kan uppdatera "min" geografi- och turisminstitution på skolan.

image60

Slottet och Najaden

image61

Utsikt över Nissan

image62

Carl Milles staty "Europa och tjuren" på Stora torg

image63

Stadsbiblioteket


Efter lunch åkte vi ut till kusten och tittade på olika miljöer. Vi började i Lynga och traskade upp på en 36 m hög sanddyn. Sedan åkte vi vidare till Tylösand.

image64

Utsikt mot Tylön

Därefter åkte vi till Görvik och tittade på rundhällar och isräfflor.

image65

Visst är det ett härligt gäng?

Till sist tittade vi på ett gammalt stenbrott i Grötvik.

image66


Visst har jag världens bäst jobb!?


I stället för..

Kategori: Miljö

Min nyfikenhet drev mig idag till att köpa den nya tidningen som jag tipsade om igår - " ECO QUEEN".
Har inte hunnit läsa den ordentligt ännu, men redan i välkomsttexten lärde jag mig något nytt. Italienska viner fraktas enligt tidningens chefredaktör med tåg, medan annat europeiskt vin oftast går som lastbilsfrakt. Numera köper jag oftast ekologiska (och helst rättvisemärkta) viner. Nästa gång jag är på systemet ska jag även lägga till kriteriet italienskt. I övrigt har tidningen samma upplägg som andra modemagasin men med ekologisk inriktning. Verkar vara en riktigt fräck tidning trots alla annonser. Kanske blir det den tidningen jag köper i framtiden istället för de jag köpt hittills...

På texteve läste jag tidigare idag att färdigmat transporteras långa sträckor i vårt land. Det är upprörande! Kan man inte laga mat åt de gamla i deras hemkommun i stället för att köra den flera mil få vägarna? Förutom koldioxidutsläppen som blir följden, måste ju maten tappa både näring och smak på vägen. Helt obegripligt för mig är det i alla fall.

Idag har jag planterat växter igen. Var hos mina föräldrar igår och då kommer jag alltid hem med bagaget fullt med plantor som jag fått av mamma. Den här gången blev det spansk näva, rudbeckia, vit höstflox, kungsljus, kinesisk gräslök mm. Nu har vi inte mycket öppen jord kvar i vår trädgård. :)
Sen har jag bakat pajer som ska in i frysen. Pappa fyller nittio år om några veckor och jag har lovat att stå för kalaset i stället för att de ska hyra lokal och beställa catering. Det kan bli uppåt ett femtiotal gäster - fattar inte varför jag erbjuder mig att arrangera sånt! Men de har ju fött upp och försökt fostra mig en gång i tiden så nu är det väl paybacktime antar jag. De är i alla fall mycket tacksamma för den hjälp de får och då känns det ju bra...

Dagen veggimat blir pasta med paprika och getost från Ven. Jag gillar egentligen inte getost men den här var riktigt god.

Fortsatt trevlig söndagskväll!

Och ett tidningstips

Kategori: Miljö

Nytt filmtips

Kategori: Miljö

Titta på den här lilla fina filmen!

Gäran???

Kategori: Allmänt

De som känner mig (inklusive mina elever) vet att jag har lite problem med stavning. När jag skriver längre inlägg här på bloggen kör jag alltid stavningskontroll innan jag publicerar. Men ibland är jag lite lat och då händer det gärna "olyckor". Resultatet kan bli som rubriken antyder - helt obegripliga ord. Men jag hoppas att mina läsare har överseende med mitt lilla "lyte" även om det krävs lite extra ansträngning ibland för att förstå min text.

Ha en riktigt bra lördag!
Själv ska jag ta en tripp till min forna hemstad Halmstad tillsammans med sambon och dottern.

"Soppetorsk"

Kategori: Miljö

Har ni lagt märke till att media numera har inslag knutna till miljön nästan dagligen? Verkligheten har kommit ifatt oss. Det märks tydligt att vi människor påverkar vår livsmiljö på ett negativt sätt. Det är inget som bara ligger i en diffus avlägsen framtid. Det händer här och nu!

I morse fick vi höra att torskkvoten i Kattegatt och Skagerack håller på att ta slut och det införs fiskestopp redan nästa vecka! Dock bara tillfälligt men...

Bensinprishöjningen
på 100% ligger visserligen en bit in i framtiden - närmare bestämt år 2020. Men tiden går fort och vi måste nog börja anpassa oss redan nu. Med så höga bensinpriser (och jag tror SIKA har helt rätt) kommer ju även de små byarna här i Skåne att dö ut om vi inte får en mer fungerande kollektivtrafik. Själv är jag nog pensionär vid det laget, men alla ni som jobbar - ska ni tvingas bo på cykelavstånd till jobbet eller starta eget så att ni kan jobba och bo på samma plats? Eller ska vi hoppas att samhället decentraliseras? Idag är ju trenden den motsatta.

Vi kan inte längre slå ifrån oss det faktum att vi måste anpassa oss till en helt ny livssituation. Det behöver inte bli sämre - men det kommer att bli annorlunda!

En dag på Ven

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit på Ven tillsammans med en klass och en kollega. Vi besökta bl a Tycho Brahemuseet.

image53

Utsikt från museet mot fastlandet

image54

Tycho himself

image55

Kyrkan har gjorts om till museum med mycket lyckat resultat

image57

Från slottsträdgården köpte jag en malört

image58

och den här vackra växten såg jag i en rabatt. Någon som vet vad det är?

image59

Så här långt har "våren" kommit på Ven.

Har ni aldrig varit på Ven så åk dit! Det är en fantastisk ö med ett vackert landskap, en intressant historia, konst och hantverk av olika slag och tillverkning av getost, glass och mycket annat. Man kan ta sig fram på cykel, med buss, häst- och vagn eller gå. Båtresan över tar bara en halvtimme och vill man övernatta finns det flera olika alternativ. Nappar ni på mitt förslag så hör gäran av er och berätta. Lycka till!

Veckans vår / försommarbilder från Kullahalvön

Kategori: Allmänt

De här bilderna tog jag under en av veckans kvällspromenader:

image49

Ingelsträde har tidigare varit en knutpunkt här på Kullahalvön. I denna lilla by, som ligger mitt på slätten, fanns som ni ser en järnvägsstation och här möts fortfarande fyra vägar som kommer från / går till större samhällen i närheten. Trots det har vi idag bara bussförbindelse åt ett håll - Höganäs - och endast ett fårtal gånger om dagen.

image50

Humleörten blommar i dikeskanten

image52

liksom rödfibblan


image51

Och ibland sticker det fram såna här konstiga djur. :)

Fel håll!

Kategori: Miljö

Om vi ska spara vår miljö bör vi ju köra mindre bil och åka mer kollektivt - det vet väl alla vid det här laget. Då är Skånetrafikens höjning av biljettpriserna inte så smart!

Demonstration för miljön

Kategori: Miljö

Försommar

Kategori: Allmänt

Nu känns det som om våren plödsligt är förbi här i Skåne!
Den senaste veckan har värdret varit helt perfekt enligt min smak. Soligt,  20-25 grader varmt och svag vind.
Idag har dottern och jag varit på stranden! Inte så hemskt mycket folk men en del som badade tom (dock inte vi).

image44

Och i trädgården har det kommit så här långt:

image45

Klematis

image46

Näva

image47

Löjtnadshjärta

image48

Syren


Som vegetarisk söndagsmiddag fixade dottern till en härlig pastarätt med champinjoner, oliver. vitlök, purjolök, pesto och parmesanost. Till det åt vi en fräsch sallad med cashewnötter och drack rent friskt vatten. Härligt!

Vatten

Kategori: Miljö

Idag har jag vattnat hela trädgården med slang! Under tiden har jag diskuterat med mig själv om detta är försvarbart men tanke på miljön. Eftersom jag nu håller på att slutföra detta projekt (med hjälp av spridare, för att hinna skriva detta inlägg) förstår ni att jag kommit fram till att svaret är: JA! Ska man ha en trädgård måste man hjälpa den på traven med både gödning (helst naturgödning förstås) och vatten VID BEHOV. Och nu var det så torrt att växterna slokade igår kväll. Med tanke på "snigeleländet", rekommenderas man ju numera att vattna på morgonen istället för på kvällen, så jag bestämde mig för att vänta till idag. Och nu har vi snart en glad, pigg och fräsch trädgård att fira Pingst i.
Som kompensation får jag väl avstå från att fylla badkaret resten av året, men det är inte en lika stor förlust som att se växterna vissna bort.

Ha en riktigt bra helg allihop och var rädda om er!

Det är inte nåt "hittepå"!

Kategori: Miljö

Fortfarande tror nästan 8% av svenska folket att klimatförändringarna har naturliga orsaker och att vi människor inte kan göra något för att påverka dem! (Där var forskarna för ca fem år sedan.) Beror detta på lättja, okunskap eller är det en försvarsmekanism? Vad tror du? Läs mer här.

Färsk fisk

Kategori: Miljö

Hörde på nyheterna i morse att fryst fisk innehåller en massa vatten. Fenomenet är kanske inte så nytt, men det får i alla fall mig att vilja lära mig tillaga färsk fisk. Jag är rätt bra på matlagning faktiskt, men just färsk fisk har jag aldrig lärt mig tillaga. Och jag älskar fisk - väljer nästan alltid det om jag "äter ute". Men livet är ju fullt av utmaningar som tur är och det ska väl inte vara så himla svårt att lära sig det också!

I eftermiddag ska jag åka till Malmö och gå på retorikkurs. Det är nog fler än jag själv som tycker att det är på tiden att jag lär mig utnyttja språket lite bättre...

Efteråt hoppas jag kunna passa på att träffa sonen en stund. :)

Ha en underbar försommardag!

Tekniska lösningar

Kategori: Miljö

Hittade en intressant artikel i DN.

Första helgen i maj

Kategori: Allmänt

I fredags hälsade jag, dottern och sambon på hos mina föräldrar. Då fick jag den här skålen

image38

och det här fatet

image39

som tillhört min mormor.


Igår tömde och rengjorde vi dammen så att fiskarna som varit i garaget hela vintern fick komma ut i "friska luften".

image40

Och så här fina blommor har vi trädgården idag!

image41

Dubbla vitsippor, som också härstammar från min mormor. Enligt gravstenen har hon varit död i över tjugo år  men...

image42

Azaleans första blommor.

image43

Och till middag åt vi nässelsoppa. Underbart gott!

Dagens bloggtips

Kategori: Miljö

Veckans vårbilder från Skåne

Kategori: Allmänt

image31


image32

Här i Ingelsträde har vi ett storkpar, men jag har ännu inte lyckats ta någon närbild på dem. Idag var det dessutom "storkmöte" här - ytterligare tre storkar från trakten hade tagit sig hit. :)


image33

Däruppe ligger honan och ruvar! Hoppas verkligen det blir ungar iår.

image34

image35

Magnolia i full blom.

image36

Kungsängsliljor som härstammar ifrån Munkholmen utanför Sigtuna, där min mormor grävde upp en planta för sådär femtio år sedan. Den har först hon, sedan min mamma och nu jag, tagit med vid alla flyttar. Så här fin har den inte varit på länge! Den trivs här i Ingelsträde!

image37

Så här långt har våren kommit hos oss!