Iwillnevergiveup

Slutet gott - allting gott

Kategori: Allmänt

 
Den här liljan som blommade så vackert i vår trädgård i somras får symbolisera nyårsklockorna som ringer in det nya året om ca 15 timmar.
 
För 31 år sedan låg jag i en säng på BB i Västerås och hade, några timmar tidigare, fött mitt första barn. 
 
Året som gått har inte bjudit på lika omtumlande upplevelser. Det har snarare varit som livet är mest - en melodi som skiftat mellan dur och moll. Ett tufft år på många sätt, inte minst i skolan, men med en hel del positiva inslag.
 
Utan att veta så mycket om vad framtiden kan ge så kommer 2014 att bli ett speciellt år eftersom jag uppnår den aktningsvärda åldern av 60 år till hösten. När jag skulle fylla femtio hade jag en kraftig ålderskris men nu känns det rätt lugnt. Jag är inte längre ung men heller inte särskilt gammal och mitt nyårslöfte kommer att handla om att vara klok och snäll mot sig själv...
 
Nytt år = nya möjligheter!
 
Jag önskar er alla ett bra avslut på 2013 och ett GOTT NYTT 2014!

Mat till alla

Kategori: Allmänt

 
 
Trots det milda vädret tror jag att det är viktigt att mata småfåglarna! Om de känner sig välkomna hos oss nu kommer de kanske tillbaka till våren och bosätter sig i vår holk. Den lilla pjodden till höger som sträcker sig och tittar ängsligt upp mot maten undrar nog om det ska räcka till alla. Och det ska vi nog se till att det gör!
 
 

Hålla balansen

Kategori: Allmänt

 
Lilla fröken F (som nu förresten är en stor tjej) har idag testat sin nya cykel och det gick jättebra! :)
Efter ett kort vättskrämt skrik "mamma håll mig" så susade hon iväg på egen hand på vår gata. Sen ville hon inte sluta! I hög fart trampade hon förbi ringandes på sin ringklocka. Lyckan sken om hela henne! <3
 
 
Det lilla Livet var också nöjd med sin nya hoj! Tränar hon ordentligt på den kan hon nog ta över storasysters gamla cykel till sommaren och snabbt lära sig cykla utan stödhjul och annat trams tror jag.
 
 

Tänk vad tiden går!

Kategori: Allmänt

 
Idag fyller lilla fröken 7 år!
 
Under den tiden har det hunnit hända mycket. De allra största händelserna är nog när lillasyster kom till världen och flytten till Sverige i höstas. För mig innebär det att jag får träffa er mycket oftare. Som idag tex när jag fick äran att bjuda på födelsedagstårta i all enkelhet!  :)
 

Julafton med barnbarnen!

Kategori: Allmänt

 
Det stämmer bra att julen är barnens högtid! Ibland kan det dock bli lite för mycket av det goda både i matväg och julklappa tycker jag. Störst ögon fick nog tjejerna när de öppnade kartongerna som innehöll loppisfynden de lekt med för ett par veckor sedan medan deras mamma letade efter köksstolar. Hur kunde tomten veta det??? ;)
 
 

Nu börjar det!

Kategori: Allmänt

 
Glöggen är glödgad (och nästan jag också) - gott och starkt blev det! ;)
 
 
Skinkan är griljerad
 
 
och bordet är dukat. Nu ska den tomma magen fyllas! Mums! 
 
 
 

GOD JUL!

Kategori: Allmänt

 
EN RIKTIGT SKÖN OCH AVKOPPLANDE JUL ÖNSKAR JAG ER ALLA!

Bocken

Kategori: Allmänt

Någon ville lysa upp denna midvinterdag genom att elda upp julbocken i Gävle. Det fick mig att tänka på denna lilla historia:
 
Två tjejer stod och hängde med en drink i baren när en kille kom fram och började prata med dem. Först tyckte de att det var rätt trevligt med lite uppmärksamhet men eftersom han tagit några glas för mycket tröttnade de snart. Då frågade en av tjerna honom om han inte tänkt att flytta till Gävle. Nej, varför skulle jag flytta till Gävle sluddrade han till svar. Jo, för där behöver de en bock som ingen tänder på!
 
Önskar er en fin dan' före dan' före dan före dopparedag!

Helgresumé

Kategori: Allmänt

Snart är det måndag i årets sista arbetsvecka och jag tänker ofta på att den här hösten har gått oerhört fort! Rivstarten i augusti gick under september obemärkt över i något av en vansinnesfärd genom oktober, november och december. Så här i elfte timmen håller jag på med att läsa och bedöma ett stort antal elevarbeten som jag fått in de senaste veckorna. Dessutom har jag prov som väntar på att bli rättade, F-varningar som ska utdelas och planering av vårterminen som ska vara klar innan jag tar jullov. Det blir nog till att tvärbromsa på fredag för under lovet vill jag bara lata mig och ha det bra!
 
Igår var jag ute på loppisrunda med äldsta dottern och barnbarnen. För att rasta barnen tog vi en avstickare ner till stranden i Domsten - ett favoritställe för oss alla.
 
 
Idag luftade maken och jag oss en stund i skogen där vi försåg oss med granris (från stormfällda träd) som vi sedan la på rosorna i trädgården. Det får bli minst en sådan skogsrunda till för riset räckte bara till framsidan.
 
 
Än så länge har hösten och vintern varit väldigt mild här nere, men visst längtar man ändå efter vår när man ser denna inbjudande trädgårdshörna!?
 
 
 

Syrien

Kategori: Allmänt

I måndags var jag i Malmö och lyssnade på två mycket intressanta föreläsningar om Syrien.
Jag visste inte mycket mer än det jag hört på nyheterna om denna extremt hårda diktatur i östra medelhavsområdet.
Bilden har jag tagit från TWITTOPPEN
 
Hanin Shakrah gav sin bild av landet och den konflikt som pågått sen 2011 - en konflikt inte bara i landet utan även bland människor i Sverige och inom familjer från Syrien som lever här.
Staten utger sig för att vara sekulär men landet är i högsta grad etniskt och religöst blandat. Detta har fungerat hyfsat bra så länge ingen försökt kräva några förändringar. När den arabiska våren spred sig till Syrien stoppades alla försök till demonstrationer och liknande med våld av Assadregimen. Det fanns redan sedan länge ett välutvecklat angiverisystem i landet. Alla är uppfostrade med vetskapen om att "väggarna talar" sedan flera generationer tillbaka. Av landets 23 miljoner invånare är 7 miljoner listade som säkerhetsrisk! Det är 30%!!!
Hanin ville dock förmedla att trots kriget försöker man leva ett normalt civilt liv så gott det går...
Bilden har jag tagit från sverigesradio.se
 
Saskia Titman är sjuksköterska och har arbetat för Läkare Utan Gränser i ett område i norra Syrien där det finns många inhemska flyktingar. Hon menade att Syrien är världens farligast plats att jobba på just nu för internationella hjälporganisationer. Saskia har dock aldrig tvekat när det gäller att resa till olika katastrofområden för att hjälpa de nödställda.
Det var inga större problem för henne och de andra hjälparbetarna från Läkare Utan Gränser att komma in i landet men när de skulle lämna blev de hårt ansatta med frågor om vad de gjort, varför de kommit och hur de tänkte använda den information och de intryck de fått under sin vistelse i landet. Risken att bli betraktad som spion och en säkerhetsrisk är överhängande!
Eftersom t o m sjukhusen blivit måltavlor för både Assadregimens militära aktioner och oppositionen är hjälpbehovet oerhört stort. Både de internationella hjälporganisationerna och de inhemska sjukvårdarna måste arbeta så dolt som möjligt och alla transporter måste ske i omärkta bilar. Inte ens FN kan arbeta i området. Det är i princip "skottpengar" på alla som försöker hjäpa de nödställda!
I det område som Saskia verkade fick de framförallt ta hand om svåra brännskador. Denna typ av skador är extra resurskrävande eftersom såren måste läggas om varannan dag. För att patienterna ska klara smärtorna under behandlingen måste de sövas. Och när transporterna med sjukvårdsmateriel och mediciner inte kom fram fick man behandla såren med honung istället för sårsalva. Hårt arbete med sjukgymnastik krävs också för att minska risken för att de brända kropparna blir vanställda för livet.
Dessutom sprids polio i flyktinglägren. Man har påbörjat vaccineringar men har svårt att hinna med annat än det mest akuta.
 
Jag önskar att många fler skulle få lyssna på dessa gripande föreläsningar! Det skulle kanske öka förståelsen för att så många människor nu tvingas lämna detta land.
 
Vi måste ta hand om de flyktingar som söker en fristad här i Sverige på allra bästa sätt! 

Vilken Svennestorm

Kategori: Allmänt

 
 
 
 
 
Så här såg det ut i Helsingborg tidigare idag. Bilderna har jag lånat från Helsingborgs Dagblad.
 
Den sista bilden kan mycket väl vara tagen mot äldsta dotterns lägenhet. Hon och barnbarnen fick en mindre chock igår när det först brakade till och sedan sprack tak och väggar i både köket och sovrummet hemma hos dem. Skorstenen hade rasat i stormen!
 
Tur att vinden avtagit något för nu ska jag åka dit och umgås med fröken F och det lilla Livet medan deras mamma roar sig på stan. :)
 

Tänk vad tiden går

Kategori: Allmänt

Idag är det sex år sedan jag startade den här bloggen. Under den tiden har jag skrivit 838 inlägg.
Även om jag numera är lite av en periodare i mitt skrivande och inläggen inte är lika ambitiösa som de första åren är jag rätt stolt över min prestation. Om det blir sex år till vet jag inte men ett tag till tänker jag allt forsätta med sporadiska inlägg lite då och då.

1:a advent

Kategori: Allmänt

 
Första advent är en av årets viktigaste högtider för mig. Då inleds den fina tiden före jul med alla mysiga och roliga förberedelser. Vi tänder ljus, goda dofter sprider sig i köket och glädjen i att köpa julklappar till nära och kära uppfyller sinnet.
 
 
I år är det extra roligt eftersom jag har barnbarnen hemma i Sverige. Därför har jag idag bjudit in till Lillajul!
Istället för julkrubba har jag gjort en tomteskog.
 
 
Och under den lilla granen ligger det varsin liten julklapp till flickorna. Till lunch kommer gästerna att få sill, skinka, grönkål, köttbullar, prinskorv och vörtbröd! Hoppas detta kan bli en tradition i vår nu utökade famijeskara!
 
Önskar er alla en riktigt fin och mysig 1:a advent!