Iwillnevergiveup

Kontraster

Kategori: Allmänt

De senaste månaderna har det varit minusgrader även här nere i söder. Det är ju ganska ovanlig att vi får en sådan vinter - senast jag minns nåt liknande var 1987 när yngsta dottern var bebis.
För några dagar sedan var marken snötäckt, nu är det plusgrader, slabb och fläckar av barmark börjar träda fram. Och det som gömts i snö kommer upp i tö:Visst är det underbart!!!


En annan förändring är att imorgon börjar vi jobba igen efter en dryg veckas ledigt. När lovet började kändes det fantastiskt skönt och jag har haft en jättebra vecka. Mest gått här hemma och pysslat med sånt jag varken hinner eller orkar i vanliga fall. Städat och fixat, tvättat och bakat. Materielvård helt enkelt. Men nu känner jag mig redo att ta mig an eleverna igen. Och vi har ett mycket spännande projekt framför oss.

Att tänka på innan man blir kär..

Kategori: Allmänt

i en "skogis":
Förutom allt det som gäller alla husdjur, som tex att de kräver uppmärksamhet och kostar pengar, så har norska skogkatter ett par speciella egenheter som man bör tänka på.
Det tar lång tid innan de blir vuxna. Det är ju i och för sig rätt trevligt att de är livliga och fortsätter leka, men det innebär också en hel del hyss. Dotterns katt är stor och lång och när han ställer sig på bakbenen når han rätt högt och tycker att det är kul att riva ner saker från både fönsterbrädan och mitt skrivbord. Han är dessutom rätt dum. Vi brukar skoja och säga att han nog egentligen är en hund, för de är ju inte lika smarta som katter (förlåt alla hundälskare). Det i särklass mest korkade som Boogie har gjort var att svälja en tia.  Ja, du läste rätt! Detta höll på att bli hans död och dotterns (=min) ruinering. Tur att han är försäkrad.
Det jag dock tycker är det mest besvärande med katter över huvudtaget och med Boogie isynnerhet är allt hår de fäller. "Boogie-snoggi"  är jättehärlig att gosa med, men de mjuka tunna håren fastnar överallt! På kläder och möbler, i maten och t o m i mina ögon har jag katthår. Det verkar som om håren har hullingar eller också är de feta, ungefär som lammull, för de går knappt att få bort heller. Usch och fy!
Och ändå är han ju helt underbar!Gammalt och nytt

Kategori: Allmänt

I inredningstidningar kan man ofta läsa hemma-hos-reportage som beskriver människors val av olika stilar i sina hem. Jag tycker att detta ofta ser väldigt opersonligt ut. Ett hem ska vara just ett hem och inte ett designmuseum. Vårt hem har absolut inte någon stil...
Här finns gammalt och nytt, mitt och sambons i en salig blandning. Ibland har vi tyckt att det varit svårt att acceptera varandras prylar, sambon och jag (mest jag tror jag), men nu när vi bott ihop några år fungerar det bättre. Man liksom vänjer sig, på gott och på ont. Men faktum är att vissa saker som jag tidigare tyckte var gräsligt fula har jag börjat gilla mer och mer...
För mig är det viktigast att färgerna funkar och att alla föremål i hemmet väcker positiva känslor, framförallt för oss som bor här. Om våra gäster också gillar dem är det ju en bonus, men inte särskilt viktigt.
Så här ser delar av vårt sovrum ut, sedan vi de senaste dagarna "stajlat om" det lite:

Nyinköpta gardiner från IKEA som passar bra ihop med kuddarna (också IKEA) som vi haft sen tidigare.
Tavla som målats av en för mig nära och kär kvinna som jag beundrar mycket.


Matta och porslinsfigurin efter sambons mor som nyligen gick bort.
Egentligen tycker varken sambon eller jag om prydnadsföremål avi porslin, men den här är ovanligt vacker och dessutom läste jag nyligen att det "åter är inne med figuriner" så den här får en plats i solen hos oss.En liten bricka för pennor och ett tändsticksaskfodral, som min morfar tagit hem från Kina, där han verkade som missionär mellan 1920 och 1950. Damen med en rökelse instucken i naveln har jag köpt i en "rättviseaffär" i Ängelholm.
Ängel köpt i Lillehammer i Norge.

Så ser det alltså ut hos oss...

Stå stadigt

Kategori: Allmänt

Veckans tema på Nia är stabilitet. Det kan verkligen behövas nu när det är halt och spårigt ute. Vi hade töväder i helgen, men nu har det frusit igen. Igår fick jag avbryta min planerade promenad efter att ha halkat flera gånger - jag vågade helt enkelt inte fortsätta. Funderar på att köpa snöbroddar... : /

Till min dotter som befinner sig på solkusten

Kategori: Allmänt

Bara för att DU kära dotter ska få se hur det ser ut här hos oss, lägger jag upp dessa bilder på utsikten från vårt hus:Just nu är det minus 5 grader, blåst och snö på tvären ute. Tur man har ett hem att vara i!

Använd allt 8 - varuprover

Kategori: Allmänt

Ibland får man ju diverse små provförpackningar i olika sammanhang. Det kan vara allt från fröpåsar, kryddor till hygienartiklar. Dessa brukar jag spara och de flesta kommer till användning förr eller senare. Tex när man håller på och lagar mat och upptäcker att saltet är slut, men räddas av en pytteliten påse som länge legat bland övriga kryddor. Hur den hamnat där minns jag inte men glad blev jag när jag fick syn på den i alla fall.
Mest användning har jag dock av krämprover. De är jättebra att ha med sig när man reser eller att ha i lilla handväskan när man ska ut på bjudning och kanske känner på sig att man kommer att behöva smörja händerna under kvällen.
Senast jag tog till en provförpackning var under förberedelserna till förra helgens bröllopsfest. Då unnade jag mig en extra fin foundation som jag sparat just till ett tillfälle när jag ville vara så fin som möjligt. Skönt att inte behöva lägga pengar på att köpa en hel flaska - det som fanns i provförpackningen räckte gott och väl. Och jag blev riktigt nöjd med resultatet (även om jag blänker lite väl mycket på bilden).

En ryslig historia

Kategori: Allmänt

Som jag tidigare berättat här på bloggen har vi dotterns katt , Boogie, inneboende. Eftersom han är van vid att vara ute hemma i stan, har jag försökt att vänja honom vid att gå ut här på landet också. Jag har haft honom i sele och jag har försökt att locka ut honom på alla sätt och vis. Men han har antingen inte velat alls eller kommit in snabbt igen, ålandes vettskrämd mot golvet. Jag vet inte vad han varit så rädd för men misstänker att det är de stora öppna vidderna  här på Kullahalvön - i stan har han ju höga hus runt omkring sig.
I förrgår kväll gjorde jag ett nytt försök och till min glädje gick han ut frivilligt. Jag stannade kvar inomhus men hade uppsikt över honom - trodde jag. Men efter bara några minuter var han försvunnen!
I ett dygn höll jag på och ropade, visslade, lockade och letade, samtidigt som jag kämpade med hoppet om att han skulle komma tillbaka. Jag visste ju att han brukade vara ute i upp till ett dygn, men vart hade han tagit vägen. Här ute känner han ju inte omgivningarna - allt är ju nytt och skrämmande/spännande. Hade han börjat ge sig av "hemåt" eller hade han blivit instängd eller kanske t o m stulen? Hur skulle jag kunna berätta för dottern att hennes älskling var bort och att det var mitt fel!?
Självklart var även sambon orolig och gick och tittade efter Boogie stup i kvarten. Våra snälla grannar blev också inblandade och engagerade - en av dem ringde t o m igår kväll och ville höra om katten kommit tillbaka.
När det gått nästan exakt ett dygn och jag faktiskt började ge upp om att få se det levande gosedjuret igen hörde jag sambon prata med någon från uterummet. Är grannen ute så här sent blev min tanke, men det var inte grannen utan BOOGIE som återvänt. Gissa om vi blev lättade och glada!
Han var full av is, snö och småpinnar i pälsen, men mycket hungrig, både på mat och kel. Och det fick han! Nu är han mätt, borstad och trött och har därför dragit sig tillbakak under filten. :)

Jag är ingen tävlingsmänniska

Kategori: Allmänt

Trots det har jag idag köpt en trisslott som jag vann 50:- (= två nya lotter) på och dessutom deltar jag i den här tävlingen.
Men jag lovar att inte titta på OS!!!

Ät fisk

Kategori: Miljö


Du kanske inte blir smartare av att äta fisk, men det är ett rätt smart sätt att skona vår miljö!

I senaste numret av Naturskyddsföreningens tidning läser jag att "proteintillväxten hos fisk är mycket effektivare än för fågel, ko eller gris". Om en odlad lax äter 10 kilo foder går den upp 6,5 kilo i köttvikt. En kyckling går bara upp 2 kg och en gris 1,3 kg på samma mängd foder, vilket ju är en rätt stor skillnad.
Ur klimatsynpunkt är fisk också mycket bättre än annat kött. Mängden växhusgaser som släpps ut i atmosfären är 3 kg för 1 kg odlad lax och för nötkött är motsvarade siffra tio gånger större. Även detta en avsevärd skillnad.
Vilka fiskar kan man då äta med gott samvete utan att bidra till utfiskning? Samma tidning skriver att vi bör välja bl a sej, sill och hoki. Bland skaldjuren är det fritt fram att kalasa på odlade blåmusslor och burfångade krabbor och havskräftor. Vi bör däremot avstå från rödspätta och annan plattfisk, vildfångad lax, ål och räkor. 

Smaklig spis!


Alla hjärtans dag!

Kategori: Allmänt

Även hjärtan av sten -kan sprida värme!

Jag önskar er alla en dag full av kärlek!

En helg i kärlekens tecken

Kategori: Allmänt

Idag gifter sambons son sig, så därför har jag inte tid att sitta här vid datorn...


Trött på vintern

Kategori: AllmäntDen här bilden tog jag i eftermiddags, under sambons och min söndagspromenad. För mig illustrerar den två vassa, kalla horn - just så känner jag för vintern nu. Uppmuntrar mig själv (och er?) med ett inspirerande citat:

"Vad kan man mer begära än en liten trädgård att promenera i och det oändliga att drömma om."  Victor Hugo

Hänt sen sist

Kategori: Allmänt

De tre senaste dagarna har jag bara fyllts på med kunskap och intryck, till skillnad från min vanliga arbetssituation där det är jag som har till uppgift att fylla på hos andra.
Tisdag och onsdag var jag i Helsingborg på en konferens om kvalitet i skolan och idag har jag varit i Malmö och lärt mig nya saker om sex- och samlevnadsundervisning.

Helsingborgskonferensen hade ett mycket tydligt budskap - kvalitet i skolan handlar inte särskilt mycket om vilka metoder man använder utan framförallt om att ledningen vet vad de vill och har satt upp tydliga mål och sedan jobbar för att alla i personalen drar åt samma håll. Där sprack det för många - kvalitetsbristkostnaderna (detta var ett nytt ord för mig) är stora i vårt land sas det.
Ett bra tips är att försöka beskriva verksamheten så man vill att andra ska uppfatta den och sedan skapa denna vision.
Andra frågor vi som lärare kan ställa oss är: Vad behöver eleverna veta? Hur hjälper vi eleverna att lära sig detta?  Hur vet vi om/när de kan detta? Vad gör vi om eleverna redan kan detta eller om alla inte lärt sig det när vi anser att de borde kunna det?
En mer filosofisk fråga ställdes under temat "Learning studys": "Hur ska man veta vad den som inte kan behöver veta för att kunna?"  Svaret ligger i att för att alla ska kunna lära sig måste undervisningen om samma sak varieras.

Jag tycker att temat sex- och samlevnad hänger samman med med kvalitet i skolan. Har man en bra samlevnadsundervisning som alla i personalen är engagerade i får man nog automatiskt en bra skola. Men vad är bra samlevnadsundervisning? Det vet jag inte. Som tur är fortsätter den här 7,5 poängskursen hela våren och då får jag förhoppningsvis svar på den frågan.

Avslutningsvis vill jag delge er lite statistik som bygger på aktuell forskning, om svenska ungdomars sexvanor :
30% har samlag innan de börjar på gymnasiet
30-50% har haft "kompissex" innan de slutar gymnasiet
75% tycker att homosexualitet är normalt
8% har efarenhet av sex med det egna könet
75% använder preventivmedel

Använd allt 7 - krukväxter

Kategori: MiljöDen här julblomman fick jag av mina elever. Visst är den gullig - men nu är ju julen slut för länge sedan så nu har jag plockat bort blingblinget och planterat om den i en annan (sliten men ändå fin) kruka.Vi gillar krukväxter sambon och jag men vi köper sällan några. En del har vi så klart fått som kommit direkt ifrån blomsterhandeln, men de flesta av våra växter har vi själva drivit upp från skott som vi tiggt eller stulit. Och det är ingen tvekan om att de växterna blir de vackraste. De man köper är ofta för hårt drivna och har då också frestat på miljön betydligt mer än de som fått stå hemma i fönsterkarmen och växa i sin egen takt.