Iwillnevergiveup

London väntar.

Kategori: Allmänt

Imorgon åker jag till London för att träffa dotter och barnbarn. :)
Nu måste jag packa! Återkommer om drygt en vecka.

Vill inte!

Kategori: Allmänt

Jag vill gärna bada i havet i sommar men inte här!

Sommarsolstånd!

Kategori: Allmänt

Årets längsta dag firade vi vid Lugnarohögen i södra Halland.

Vi fick lyssna på fornnordisk musik,titta på en liten fin utställning där man gjort en tidslinje som beskrev Sveriges historia i förhållande till stora händelser/skeden i den globala historien och (Gör gärna ett besök här om ni är i närheten.)gå in och se den fantastiska skeppssättningen från bronsåldern.

Kvällen avslutades sedan med att man reste solskivan och blåste i bronslur för att hedra solen.

Ett trevligt arrangemang som vi dock tycker att man kunde göra mycket mer av (utan att för den skull exploatera denna lilla pärla alltför mycket). Platsen ligger strax öster om Bjärehalvön som är känt för sina bronsåldersfynd. Dessa områden kunde marknadsföras mer tillsammans och i samband med sommarsolståndet kunde man ha försäljning av bronsåldersföremål, enkel förtäring (tex kornbröd, rökt fårkött och kanske någon tidstypisk dryck) och underhållningen kunde utökats med fler musik- och teatergrupper.

Nu går vi alltså mot mörkare tider! Men först hoppas jag på en underbar sommar.

Midsommarutflykt

Kategori: Allmänt

Vilken otrolig lyx det är att bo så att man kan göra en liten utflykt och få uppleva så fantastisk natur! Igår eftermiddag tog vi en tur runt Kullahalvön och fick se och uppleva detta:Kaprifol som svajade i vinden och gav ifrån sig väldoft.Sambon blickar ut över havet vid Kullens fyr.Utsikt från Kullen norrut mot Skälderviken.Utsikt från Kullen söderut.Sambon äter sin glassfavorit ( Engelholmsglass - Glassbåt, som han tillverkat många i sin ungdom) i Mölles hamn.Jag själv ätandes min favorit (som trogna läsare redan vet vilken det är).Vy över "berget" från Mölles hamn.Stranden i Arild. Tittar ni noga ser ni att det finns badande barn på bilden trots att vattnet bara håller 17 grader. Lite för kallt för mig!En ensam midsommarstång när dansen är slut.Kullahalvön i förgrunden och Bjärehalvön o bakgrunden. Visst är det lyx att bo i så här underbara trakter!

Midsommar!

Kategori: Allmänt


EN RIKTIGT FIN MIDSOMMAR ÖNSKAR JAG ER ALLA!

KRAM GUNILLASommarlov!

Kategori: Allmänt

Nu har jag ledigt i sju och en halv vecka! Det ska bli jätteskönt! Känner att hjärnan inte har fungerat som jag vill rätt länge nu och hoppas kunna gå ner i varv så att jag är redo för ett nytt läsår den 13/8.

Mina intentioner inför ledigheten är:

Läsa för nöjes skull
Sitta mindre vid datorn
Titta mindre på teve
"Ta dagen som den kommer" (i alla fall ibland)
Äta gott och nyttigt - gärna mer vegetariskt
Baka matbröd
Vara utomhus - helst på stranden
Umgås med nära och kära
Gå på Nia minst en gång i veckan
Träna Yoga hemma

Det här är ju sånt man bör göra alltid men för mig (och säkert många andra) räcker inte tiden och orken till när jag jobbar. Men nu är det som sagt ledigt och då kan jag i alla fall göra en del av det jag längtat efter!

Andas

Kategori: Miljö

Ikväll har jag varit på Nia. Varje vecka har vi ett speciellt tema och idag var det fokus på andningen. Vår ledare pratade mycket filosofiskt om luften vi andas. Hon sa att luften som vi andas är inte bara en förutsättning för vårt liv, utan också att vi delar den med alla andra på lika villkor. Vi andas in så mycket som vi behöver och andas ut för att sedan andas in ny luft. Ingen kan roffa åt sig mer än någon annan, ingen kan hamstra eller lägga upp lager och sedan sälja dyrt, den finns för oss alla och alla kan få sina behov uppfyllda alldeles gratis.

Allt hon sa stämmer ju, men jag kunde inte låta bli att tänka på hur vikigt det är att vi inte släpper ut en massa föroreningar så att luften inte längre är nyttig för oss att andas in. Vi måste alla hjälpas åt och kämpa för vår gemensamma livsviktiga luft!

Hihi

Kategori: Miljö

De senaste veckorna har jag inte hunnit läsa så mycket bloggar. Mitt databord är också överbelamrat med papper och tidningar. Jag hittar inte ens en penna när jag ska skriva ner lite anteckningar. Men i skolan har jag jobbat undan och har rent och fint både i mitt arbetsrum och på institutionen. Vill ha ordning och reda innan jag går på sommarlov på torsdag. :)

När jag nu försöker läsa ikapp på olika bloggar hittade jag bl a den här roliga intervjufilmen.

En annan grej jag vill dela med mig av är ett kedje-sms som jag fick igår. De brukar ju inte vara någon "hit" men det här var lite roligt tycker jag:
"Den baddräktstid nu kommer, när magen är för stor. Då valkar bara sväller och celluliter gror. Generande behåring lyfts fram i solens ljus. Nej stranden verkar boring, vi stannar inomhus. De krav som sommarn ställer förstör vår ledighet. Vi sitter där och gnäller - fy fan vad jag är fet. Fast vem vill motionera när man kan sitta still. Nej låt oss revoltera, vi tar en kaka till!"

Mina unga läsare kanske förfasar sig över denna kvinnliga medelåldersironi - men det underlättar faktiskt att försöka skratta åt eländet.
Jag har dock bestämt mig för att köpa tio-kort på Nia i sommar. Yoga ska jag också försöka komma igång med. Och blir det badväder kommer jag att njuta fullt ut på stranden. Jag älskar sol och salta bad, även om jag inte ser ut som en badnymf precis!

Bläddrade också i senaste numret av Glamour (som ju inte är en tidning som vänder sig till min åldersgrupp direkt), och jag kan glädjande nog konstatera att det finns 15(!) sidor på temat "bli ekohet" i tidningen. Här kan man läsa tips om att sänka temperaturen till 40 grader när man tvättar, sluta använda engångsrakhyvlar, dricka kaffe på jobbet istället för att köpa take away på vägen dit, byta kläder med vännerna när du tröttnat på dina egna osv. Man får också recept på ekologiska maträtter, var man kan handla ekoprodukter och hur man kan resa mer miljövänligt. Ännu har jag faktiskt inte sett så mycket ekotips i någon tidning som vänder sig till läsare i min egen ålder (förutom Camino och Ecoqueen förstås).

Glass

Kategori: Miljö

Jag har två glassfavoriter och konstigt nog har jag ångestladdade minnen med båda.
När jag för några år sedan köpte en Magnum Classic under en resa i Mellansverige, upplyste kioskbiträdet mig inte bara om priset på glassen utan också om att denna delikatess gav mig 270 kalorier! Eftersom jag alltid kämpat med min vikt, (redan långt innan jag behövde det) gav denna upplysning mig ett mindre trauma som fortfarande sitter i. Häromdagen köpta jag dock nämnda glass i skolan cafeteria. Njutandes av glassen stegade jag fram i korridoren och mötte en miljömedveten elev. "Vet du att den där glassen har transporterats från södra Europa?" frågade han. Det var jag ju tvungen att medge att jag visste och så var det roliga slut. När jag berättade om denna lilla episod för sambon kom vi fram till att vi hädanefter endast ska köpa Engelholms glass. De säljer min andra favorit - Stor strut! När jag gick i tredje klass i en liten byskola i Söndrum utanför Halmstad åkte vi på skolresa till Ängelholm Hembygdspark. Jag hade fått med mig lite glasspengar och köpte just en Stor Strut. Något så gott hade jag aldrig ätit tidigare! Tyvärr var jag dock lite för ivrig att slicka i mig den underbara glassen så hela den delen som satt ovanför struten ramlade av och rullade runt i gruset. Snacka om trauma för en liten blyg 10-åring!
Den glassen kommer jag dock att äta i sommar utan dåligt samvete för miljön - men troligen för kalorierna...

Student!

Kategori: Allmänt

I skrivande stund lämnar våra treor skolan för gott! Under förmiddagen har jag gått runt och kramat och önskat lycka till. Ikväll kommer känslorna...

Läst

Kategori: Miljö

I Naturskyddsföreningens tidning "Sveriges natur" kan man i senaste numret läsa bl a om städer som vårt framtidshopp. " Täta städer med god kollektivtrafik är klimateffektiva. Utglesade tätorter med villamattor, externhandel och dålig kollektivtrafik har sämre klimatprestanda. För ett hushåll mitt i en villaförort kan utsläppen från transporter vara dubbelt så stora som utsläppen från ett stadshushåll." Intressant men också skrämmande. Vad kommer att hända med vår landsbygd?
I tidningen kan man också läsa om tips på hur vi ska grilla mer miljövänligt: Använd varken tändvätska eller gasol eftersom detta är fossila produkter. Istället rekommenderas tändpapper eller braständare som doppats i stearin. (Vi använder elektrisk tändare och tycker att det fungerar perfekt förutsatt att man har tillgång till eluttag.) Engångsgrillar bör undvikas och helst ska man använda närproducerat FSC och SIS-märkt grillkol. Vi uppmanas också lägga mindre kött och mer KRAV-märkta grönsaker på grillen.

Självklart står det mycket mer läsvärt i denna trevliga tidning!

"Mota Olle i grind"

Kategori: Allmänt

Igår lyssnade jag på Helene Lööw. Det var lika intressant den här gången som när jag lyssnat på henne tidigare. 
Både rasister och antirasister mobiliserar åter i vårt land och det kan vi inte blunda för. Vi måste alla hjälpas åt att förhindra en liknande upptrappning som den som skedde under 90-talet. Vi som bor eller jobbar i Klippan kommer aldrig att glömma denna tragedi.


Studentbalsmingel

Kategori: Allmänt

Just nu är våra treor på bal. Här kommer några bilder från minglet före:

Jag hoppas de har en underbar kväll! :)

Stolt!

Kategori: Miljö

Igår firade vi min pappas 90-årsdag!Jag känner mig mycket stolt över att ha en pappa som levt så länge och fortfarande är relativt pigg!

Och detta blev också ett gyllene tillfälle för släkten att träffas och ha trevligt tillsammans.
Eftersom vi hade "Öppet hus" visste vi ju inte hur många som skulle komma (och det värsta som finns är ju att maten inte räcker), så nu har vi fem pajer och en stor tårta kvar i frysen. Men det blir snart fler födelsedagar...
Trots att vi var många undvek vi engångsmaterial och det vi använde har vi diskat om det varit möjligt. Så länge saker är hela kan de återanvändas! Och råvarorna till maten var så klart i huvudsak ekologiska.
När man ska ha gäster tycker jag att det är extra viktigt att ha en fräsch trädgård, så jag har vattnat frikostigt senste veckan. Jag fick tom bannor av sambon till slut. Men nästa vecka väntas regn och jag har lovat att inte vattna mer på hela sommaren...

Som tack för att jag ordnat kalaset fick jag en ring som pappa köpt till mamma i samband med att ett (eller två) av mina syskon föddes.  Den blev jag mycket glad för!

Innan jag somnade igår låg jag och filosoferade över det här med relationer. I mitt liv finns barn, barnbarn, föräldrar, bröder, svägerskor, syskonbarn, män (stort tack till sambon för all hjälp jag fick under gårdagen), kusiner, släkt, svärmor, bonusbarn, vänner, en "bästis", elever, kollegor mm.
Men viktigast av allt är barnen! Att se att de har det bra är det allra viktigaste i livet för mig! Och så tror jag att det är för mina föräldrar och för alla andra. Barn är något som inte går att ersätta med någonting annat i livet. Jag är oerhört stolt över mina trevliga, välartade, fina barn.Yngsta dottern och sonen. (Förlåt att jag inte frågade er innan jag la upp bilden.)

Jag vill därför avsluta med följande fråga: Hur gör vi för att våra barn, barnbarn, barnbarnsbarn osv ska få ett minst lika bra liv som vi själv?
Livets olika val

Kategori: Allmänt

Dessa dagar består mina kvällspromenader i att vandra mellan kranen och alla växterna med en kanna i handen. Jag har ju i ett tidigare inlägg skrivit om mitt val att vattna, trots att man bör hushålla med det rena vatten som fortfarande finns på vår jord. Men växter är viktiga för vår miljö, både inomhus och i trädgården så här vattnas det för fullt.

I torkan har det uppstått ännu ett problem - löss. Både växter i krukor och i rabatter har blivit hårt angripna. Detta har inneburit ännu ett val. Hur bli av med dem? Vi började med att testa ett KRAV-godkänt biologiskt bekämpningsmedel. Tyvärr gjorde det ingen nytta. Därför har jag idag valt att inhandla starkare gift. Motiveringen är att växter uppätna av löss kommer att ersättas med nya och det tär också så jordens resurser.

Ett helt annat val jag också gjort idag är att börja använda "plackers" istället för tandtråd. Begagnad tandtråd slänger jag i toaletten och det måste ställa till problem på reningsverket. Plackers kan för det första användas många gånger. Äckligt tycker kanske någon, men vi använder ju tandborsten flera gånger så varför inte... Bara man sköljer den mellan varven så håller de rätt länge. Och sen går de i restavfallet vilket jag tror är bättre än avloppet.

Slut för idag tack för idag.