Iwillnevergiveup

Lagom sött!

Kategori: Miljö

Hörde på nyheterna i morse att våra sjöar och vattendrag är fulla av sötningsmedel! Dessa kommer bla ifrån Cola light - den dryck som många, framförallt unga människor, dricker stora mängder av. Är det verkligen meningen att vi människor ska vara pigga, söta och smala på naturens bekostnad. Om man måste dricka något sött, tror jag att det är bättre med gammalt hederligt socker! Fast egentligen är det ju rent friskt vatten som gäller....

Läs!

Kategori: Miljö

Min nya hobby har utvecklats från att skriva blogg till att också läsa andras bloggar. Det är både lärorikt och avkopplande. Senast hittade jag det här magasinet via en miljöblogg: Camino

Ät vilt!

Kategori: Miljö

Jag har alltid gillat Jamie Olivers matprogram, även om jag inte använder lika mycket fett som han! Idag tillagade han hare, kanin och rådjur. Han pratade också om att, ska man äta kött, så är ju självklart vilt det mest ekologiska alternativet. Tidigare idag var jag på Coop och köpte då bla viltskav och hjortfärs plus en massa ekologiska grönsaker. Känns bra att ha fyllt förråden med lite nyttigheter.

Inköp!

Kategori: Miljö

Jag har köpt årets första klädesplagg - ett par vardagsjeans i organisk bomull. I övrigt försöker jag slita på det jag redan har i garderoben. Känner mig rätt duktig faktiskt! Gjorde dock av med en hel "lax" hos frissan igår....

Den lätta eller den rätta vägen?

Kategori: Miljö

Idag har jag funderat en del på om EU:s miljömål räcker...
Tyvärr har jag inte tillräckliga kunskaper för att ha någon bestämd åsikt, men det känns som om detta är vad politikerna vågade utan att behöva riskera makten och härligheten. Sonen sa för ett tag sedan att man kan jämföra dagens miljöbilar med lightcigaretter - man kör/röker mer för det känns liksom ok. Detta osar också lite light tycker jag. Man pratar tex om vissa höjningar av bensin- och elpriserna. Jag tror att man måste chockhöja om det ska få effekt! Det enda som får oss människor att verkligen tänka om är pengar tror jag.
Vad tror du? Detta blir läxa till nästa gång.

Slut för idag och tack för idag!

Tasko

Kategori: Miljö

Jag har tidigare pratat lite illa om England (London), när det gäller miljötänkande och då framförallt sophantering. Men jag blir glädjande nog tvungen att ändra ståndpunkt! Fick idag nämligen veta av dottern att den stora dagligvarukedjan Tesco, börjat dela ut clubpoäng till kunder som har begagnade kassar med sig till affären i stället för att ta nya varje gång. Det behöver inte ens vara Tescos egna! Till saken hör dock att man i England inte betalar för sina kassar, så detta är inte bara en välgörenhet för miljön, utan en ren vinst för företaget. Men ändå! Jag vet att platskassar är en av de största inkomsterna för matbutikerna i Sverige, men visst vore det en fin gest om de trots detta gjorde något liknande.
Läste också om en kampanj i London där man uppmanar folk att lämna in sina glödlampor för att få lågenergilampor tillbaka gratis. Se mer i  Miljöbloggaktuellt

Bråttom!?

Kategori: Miljö

Ta dig ändå tid att titta på den här sidan som jag fått av dottern i London - det är den värd!
The Story of Stuff

Barn och Bloggar

Kategori: Miljö

391061-4

Den här helgen har vi passat barnbarn. Då är det bra att kunna plocka fram de egna barnens gamla leksaker, som här en 20-årig apa som fortfarande kan båda glädja och förundra.

För er som tycker att det är kul att läsa miljöbloggar kan jag tipsa om en bra sådan, som dessutom har en lista på andra bra miljöbloggar....
MiljöBloggAktuellt

Tänk om....

Kategori: Miljö

Såg ett intressant inslag på teve imorse. svt.se

I övrigt vill jag bara uppmana er alla att hålla i hatten om ni ska ut ikväll eller inatt.

Lite kul!

Kategori: Miljö

YES!

Kategori: Miljö

Läste i dagens tidning, att fler och fler i det stora landet i väster, börjar inse att klimatförändringarna kommer att påverka livet även för de rika i Amerika och inte bara de fattiga i Afrika. Det inger en liten gnutta hopp tycker jag!

Det kvitt(r)ar inte

Kategori: Miljö
Jag har mycket starka minnen av näktergalen från min barndom. Jag hade aldrig varken sett eller hört den, men jag visste att den sjöng mycket vackert och att det var en alldeles speciell fågel. Jag fick höra många sagor som barn, och i en av de H C Andersen skrivit stod det att "Näktergalen sjöng så vackert att kejsaren av Kina föll i tårar när han hörde den". Man gråter väl inte för någonting är fint tänkte jag då.
När jag gick i första klass i en mycket lite skola utanför Halmstad, hände något hemskt. En pojke som gick i tvåan fick blodförgiftning (idag förstår jag att det troligen var leukemi) och dog. Jag kände inte pojken och var dessutom sjuk den dagen när skolans elever fick veta vad som hänt. Men när jag blivit frisk och kom tillbaka till skolan, fick jag ta igen det jag missat. Då fick jag, precis som de andra redan gjort, skriva av en dikt av Britt G Hallquist. Den lyder "Så skönt som månens skimmer och näktergalens sång, blir det hos Jesus Kristus i himmelen en gång".
På den tiden trodde jag verkligen att det var så - idag är jag ateist.
Första gången jag hörde näktergalen var många år senare under ett besök på Hallands Väderö. Och visst sjunger den otroligt vackert! Och allra vackrast sjunger den om natten.
I morse hörde jag att näktergalen och flera andra flyttfåglar inte längre kommer till Sverige, i alla fall långt ifrån lika många som tidigare. Detta beror troligen på klimatförändringarna! Jag tycket att det är mycket sorgligt om kommande generationer inte ska få höra denna och andra fåglars skönsång i vårt land.

Igår såg jag blommande tusenskönor i vår trädgård. Är denna milda vinter också ett led i klimatförändringen? För tidigt att säga, men jag som röstade nej i folkomröstningen om vårt inträde i EU kan ju med gott samvete påpeka att EU-anpassade vintrar inte heller tilltalar mig.


Slut för idag tack för idag.


Tusensköna


Hellre ett ekorum än ett rum som ekar

Kategori: Miljö

Jag tycker om "fina" saker! Det behöver inte vara dyra saker eller sådana saker som anses värdefulla rent allmänt. Det kan vara något billigt från IKEA eller saker jag fått av någon jag tycker om. Föremål som har ett affektionsvärde för mig! Jag är också rätt noga med att det ska vara lagom - mitt hem får inte vara "övermöblerat" men det får heller inte eka vid minsta lilla ljud.

Idag planerar jag därför att göra i ordning en gungstol som står i vårt garage och sätta in den i sovrummet. Det kan både bli trevligt och praktiskt. :)

Om man nu hellre vill köpa nytt än att återanvända begagnat kan man faktiskt handla en hel del saker ekologiskt.  IKEA har tex en gungstol som är tillverkad av återvunnen plast och träspill. Åhléns säljer korgar av returpapper och handdukar av ekologisk frotté och på Klotet kan man hitta en massa kul prylar. Har man en stor plånbok att handla för finns Ekelund, som säljer miljögodkända hemtextilier och Svanenmärkta möbler finns både hos Horreds och Norrgavel. Detta är självklart bara några exempel på var man kan hitta fina saker.
Vill man istället sätta ny kulör på någon gammal pryl kan man få tips om miljövänlig färg på www.fargbygge.se, www.fargriket.com eller www.avjord.se. Även här finns säkert fler försäljare att hitta.

Idag är det ju söndag och jag ska laga något gott vegetariskt. Har inte bestämt om det bli en krämig svamprisotto eller ugnsrostade ekologiska rotfrukter (hittade mycket på Coop när jag handlade igår).

Slut för idag tack för idag!

Ett svårt val

Kategori: Miljö

Jag har nu blivit upplyst om att odlad lax äter fiskmjöl ( = torsk, spätta, vitling och andra utrotningshotade arter? ), vilket jag kanske kunnat räkna ut om jag tänkt efter. Men jag har väl ätit för lite fisk i mina dar för att min hjärna ska vara på topp... Dessutom har jag hört att man ofta ger odlad lax antibiotika, som sedan påverkar både oss och naturen negativt. Så det är verkligen inte lätt att göra ratt!

Torsk

Kategori: Miljö

Sonen kommenterade mitt inlägg "2018" där jag skrev att jag vill kunna äta torsk om tio år. Tyvärr har han nog rätt! Det kommer jag troligen inte att kunna göra, i alla fall inte med gott samvete. Torskbeståndet är mycket illa tilltufsat. Andra fiskar man inte bör äta är hälleflundra, tonfisk, bergtunga, lax (odlad går dock bra som tur är), makrill, spätta (som jag också tycker är gott) och vitling. Långan som man gör lutfisk av är också hotad, men den äter jag bara en gång om året så det kan väl inte vara så farligt... Lutfisk är ju det näst godaste under julen - allra godast är skinka och grönkål tycker jag. Men än är det fritt fram att äta sej - så sejen är vår...

Sopor

Kategori: Miljö

I Neapel vållar sopor fullt krig! Mycket sopor och farliga sopor, stora berg av sopor som ingen riktigt tar ansvar för.
Här hemma skulle sopor också kunna leda till handgripligheter. Inte bara när familjen är oense om vem som ska ta hand om skiten, utan även ute på öppen gata, framförallt nattetid. Igår såg jag ett program på en av våra skräpkanaler, som handlade om människor som tar hand om det andra har slängt. Det handlade om framförallt yngre människor i olika Europeiska länder, som valt att leva på begagnade grejor och kasserad mat som de hittar i containrar och soprum. Detta är olagligt men det hindrar inte dessa idealister, snarare tvärt om. De gäckar både polisen och butikspersonalen som ibland t.o.m tömmer ut rengöringsmedel över gammal ost för att ingen ska kunna äta den. Jag måste säga att jag beundrar dem som väljer att leva ett så ickekommersiellt liv. De kan på detta sätt ägna mycket tid åt att njuta av livet i stället för att jobba för pengar större delen av den vakna tiden som vi andra.
Själv har jag dock alltför kraftig bacillskräck för att ens vilja sticka näsan i de miljöer som dessa outsiders betraktar som guldgruvor.
Däremot har jag inget emot att ta över begagnade saker av folk jag känner eller köpa second hand under fräscha förhållanden. Strax före jul fick vi t.ex. en bilbarnstol av en kollega. Den tackar vi mycket för! :)

Slut för idag, tack för idag.

2018

Kategori: Miljö

 

Ett uttryck som jag ofta använde tidigare var: vad gör det om hundra år.... Det gör jag inte längre. Nu är det tio år som spelar roll och det spelar stor roll! Enligt Al Gore och många seriösa vetenskapsmän är de närmaste tio åren helt avgörande. Och tio år går fort - det vet i alla fall vi som levt det dubbla eller längre.
Så tänk efter - hur vill du att ditt liv ska se ut om tio år? Jag vill i alla fall kunna bada i havet om somrarna, promenera i skogen på hösten, göra snölyktor med barnbarnen under sportlovet och plocka vitsippor i april. Jag vill också kunna sätta på kranen och få rent vatten i mitt glas när jag är törstig. Jag vill kunna äta torsk och spätta. Äta svenska jordgubbar med grädde från svenska glada kor och andas in den friska luften efter ett svalkande sommarregn vill jag också kunna göra.
Kommer detta att vara möjligt? Ja det tror jag faktiskt, men det är inte självklart. Vi måste alla bli som myrorna och dra de små stråna till stacken.

Men först av allt måste jag återvinna energin för imorgon ska jag sitta i skolbänken och på onsdag är det dax att stå i katedern igen.

Slut för idag och tack för idag!

Nix shopping!

Kategori: Miljö

Igår var jag på Väla i fem (!) timmar tillsammans med en väninna. Jag såg massor med fint till bra pris men förutom lunch och fika handlade jag bara för femtio kronor. Jag är stolt över mig själv! :)