Iwillnevergiveup

Kläder

Kategori: Miljö

Under påsklovet har jag dragit på mig mina organiska jeans nästan varje dag för att ta min lilla trekilometerspromenad. Det har inte alltid varit skönt men det känns alltid bra efteråt. Sen har det förstås blivit en del påskgodis av olika slag, så hälsoeffekten är kanske inte så stor, men jag har i alla fall inte "soffat ihop".

Jag har varit inne i Helsingborg ett par gånger också under veckan och igår upptäckte jag en stor second hand affär på söder som drivs av HUMANA. Hur human den organisationen är kan jag inte bedöma men att återanvända är alltid bra. Köpte inget igår för man måste ju ha tid att kolla ordentligt, men det såg ut att finnas en hel del fint. Så där kommer jag snart att göra ett återbesök.

Ha en fortsatt bra helg så att ni har krafter när skolan/jobbet börjar på måndag.

Släck!

Kategori: Miljö

Det här får vi inte missa!

Och sen kan vi ju fortsätta att släcka lamporna så mycket som möjligt - speciellt som det nu blir sommartid och det kommer att vara ljust längre på kvällarna.

Heja kungen!

Jag är inte rojalist men tycker att det är trevligt med positiva opinionsförmedlare.

Majs i däcken?

Min inre syn när jag såg rubriken var lite "Kalle Anka".. :)  Men som jag sagt tidigare - alla sätt är bra utom de dåliga.

Pappersåtervinning

Kategori: Miljö

Idag har jag klippt och klistrat. Det var faktiskt rätt kul och resultatet blev två collagekort.

image15


Jag måste ju också visa min fina påskpresent som jag fick av Londondottern! :)

image16

Från generation till generation

Kategori: Allmänt

Imorse åkte då Londondottern med sin lilla  familj hem igen.  Men det var himla kul så länge det varade.  Och jag fick användning för de "antika" leksakerna ännu en gång!
image13

image14

Alla gamla kunskaper i matning, blöjbyte, sjunga "Imse vimse spindel" och gåträning kom också till återanvändning.
Den förnyade energin använde jag sedan till att tillsammans med Ängelholmsdottern åka till mina gamla föräldrar som bor utanför Halmstad och hjälpa dem med att skotta snö och bära in ved.

Kassa-apparaten

Kategori: Allmänt

Så har då barnens gamla leksaker kommit till glädje igen! Idag har vi haft besök av sambons barnbarn och hennes föräldrar och farföräldrar.
Då är det rätt kul att kunna plocka fram lite gamla leksaker som är som nya för dem!image12

Inspiration

Kategori: Miljö

Igår (Långfredag) följde vi traditionen, min dotter, sambo och jag. Vi åkte på konstrunda. Lika trevligt och inspirerande som vanligt.
Vi bestämde oss för att hoppa över samlingsutställningen i Landskrona den här gången och koncentrerade oss på kustområdet längst in i Skälderviken.
Vi besökt bla vår kollega Ulf Ekberg och hans hustru Jill i Vejbyslätt. De visade upp mycket fina alster både inom måleri, skulptur och keramik. Jag gillar alldeles speciellt Ulfs hundskulpturer. De är så himla roliga! Dessutom har Ulf och Jill en fantastisk trädgård som gav mig inspiration inför den kommande växtsäsongen.
Andra konstnärer vi besökte var Gunilla C.son Björk och Eva Carlstein, Ängelholm, Kalle Brolin, Magnarp, Jonas Högström, Utvälinge och Katarina Gill, Skäret. Alla mycket olika men lika roliga att besöka. Jag blev mycket inspirerad av Eva Carlstein som bland mycket annat gör collage. Jag är absolut ingen konstnär, men har alltid gillat färg och form, och just collage är en teknik jag tycker är kul. Så nu har jag massor av idéer i huvudet om hur jag ska kunna använda allt "pappersskräp" som jag har liggande.

Ha en fortsatt trevlig påsk!

Aldrig för sent!

Kategori: Miljö

YES! Nu har jag anmält mig till en kurs på Lund universitet om "Vårt klimat förr, nu och i framtiden". Den går i höst på kvällstid. Det är 28 år sedan jag pluggade på universitet/högskola! Skillnaden då och nu är att jag inte behöver prestera någonting - bara njuta av att få lära mig nya saker. Det kan man kalla lyx.
Nu återstår bara att se om jag blir antagen. De kanske tycker att jag är överårig...

Glad Påsk på er allihop!

Den som spar den har

Kategori: Miljö

Tidigare i livet hade jag en svägerska som vi ofta besökte. Hon hade en liten skylt på toaletten där det stod: "Tänk på de dåliga tiderna - använd pappret på båda sidorna".
Det där kom jag att tänka på idag i skolan. Vi skriver ut och kopierar en väldig massa papper. Det här läsåret har jag börjat tänka på hur jag använder papper. Tidigare kopierade jag alltid några extra som sedan blev liggande tills jag slängde dem. Visserligen i pappersåtervinningen, men det tär ju på jordens resurser i onödan ändå. Likaså tänker jag mig för innan jag skriver ut från datorn. Man kan ju läsa på skärmen och göra anteckningar om det bara är några få uppgifter man behöver. De papper jag trots detta "får över" använder jag som anteckningspapper - alltså skriver på baksidan också innan de går till pappersåtervinningen.

Dottern har berättat att på den skola där hon pluggar finns det särskilda papperskorgar för enbart papper som sedan går till återvinning. Hon har lovat att ta reda på var man kan köpa dem så att jag kan introducera samma system hos oss.

Slut för idag och tack för idag!

Utlovad adress

Kategori: Miljö

Planeten reagerar

Kategori: Miljö

Varje år anordnar Lunds universitet "Naturvetenskapsdagar" för gymnasieelever. Jag brukar åka dit med mina samhällsvetare och i år även med handelseleverna som läser turisminriktning. De brukar uppskatta både föreläsningarna och att få känna på studiemiljön.

Här följer en kort sammanfattning av de föreläsningar jag själv var med på:

" 5 grader varmare" - solsemester eller klimatkatastrof
Föreläsare Lena Ström och Thomas Hickler

Temperaturen på norra halvklotet har ökat ca 1 grad de senaste hundra åren. Detta beror på våra utsläpp av växthusgaser - framförallt koldioxid och metan, men också på det sätt vi använder marken tex skogsskövling.
De förändringar vi människor satt igång går mycket fortare än de naturliga variationer man vet har förekommit tidigare.
Detta kommer att leda till att vi inte bara får varmare klimat utan också till att vädret blir mer extremt. Mer regn i redan regniga områden och mindre i torra områden. Det kommer också att bli fler och starkare stormar och mer extremväder. Uppvärmningen leder också till att inlandsisarna smälter och havsnivån stiger.
Den sk återkopplingen ( tex det faktum att isarna smälter och blir till mörka havsytor som absorberar mer värme och att permafrosten smälter och metangas avges) innebär att den globala uppvärmningen kan gå fortare än vi ens kan föreställa oss.
De modeller forskarna arbetat fram visar dock att vi kommer att få en medeltemperaturhöjning på minst 2 grader. Detta förutsätter dock att vi gör en total omställning av hela samhället NU. Beroende på vad vi är beredda att göra åt situationen, är ett mer realistiskt scenario att vi får en ökning på mellan fyra och åtta grader de närmaste 200 åren. Havsytan kommer att höjas med mellan 20 cm ( i allra bästa fall) och upp till 3 meter på hundra år.
Vi kommer kanske redan år 2050 att ha 200 miljoner klimatflyktingar (människor som inte kan bo kvar pga klimatförändringarna).
Det vi - var och en av oss - gör spelar stor roll. Sverige är fortfarande en förebild runt om i världen och om vi kan minska våra utsläpp av växthusgaser kommer andra att se att det är möjligt.
Lena och Thomas avslutade sin föreläsning med en skrämmande upplysning: idag subventioneras användningen av fossila bränslen med 250 miljarder dollar per år av politiker runt om i världen. Att behålla utsläppen på samma nivå som idag (vilket skulle kunna innebära att vi bara får en medeltemperaturhöjning på ett par grader) skulle kosta 240 miljarder dollar per år.

Jag säger bara: Pressa era politiker!!!


"83.5 grader Nord": vad händer - och vad har hänt i ett globalt uppvärmningsperspektiv?
Föreläsare Per Möller

Normalklimatet på norra halvklotet är istid! Vi befinner oss i en interglacial (mellan två istider). De naturliga förändringarna beror på förhållandet mellan solen och jordaxelns lutning. Människans aktivitet späder på de naturliga förändringarna - hur mycket är omöjligt att säga.
Sedan 1940 har koldioxidutsläppen i atmosfären fyrdubblats och under samma period har temperaturen ökat med 0,6 grader.
Det märkas framförallt i Arktis. Havsisen har minskat med 53% i utbredning och blivit 70% tunnare. "En öppen arktisk bassäng kan vara verklighet redan om 25 år."
Sedan 1920 har glaciärisarna minskat i yta. Detta leder till att havsnivån stiger. Om hela Grönland blir isfritt stiger havsnivån med 5-7 meter. Detta går dock mycket långsamt!
Skulle isbjörnarna klara detta? Man vet att de har klarat isfria perioder förr, men då var de inte lika påverkade av gifter (PCB) som idag och hade därför troligen bättre motståndskraft. Nu är bla deras reproduktionsförmåga så nedsatt att det är tveksamt om de skulle klara en isfri period.


Syrebrist i Östersjön - naturlig eller ej?
Föreläsare Lovisa Zillén

Syrebrist leder till döda havsbottnar som sedan täcks av en bakteriematta. Följderna blir fiskdöd och algblomning. Idag är områdena i Östersjön som drabbats av syrebrist lika stora som hela Danmarks yta. Orsaken är övergödning pga utsläpp av kväve och fosfor från jord- och skogsbruk, men också från industrin och avlopp plus kvävehaltig nederbörd.
Utbredningen av syrefria bottnar har ökat fyra gånger de senaste 50 åren.
Detta har skett naturligt tidigare men det finns tydliga samband mellan ökade utsläpp och klimatförändringarna.
Östersjön är mycket känslig pga att det är ett innanhav med bräckt vatten.
Det enda som kan rädda Östersjön är minskade utsläpp från jordbruket.

Som avslutning vill jag då uppmana alla att äta mindre kött eftersom djurhållning ger större problem än odling!

Inte sänka eller kränka

Kategori: Miljö

Idag har jag varit på en inspirationsdag på temat Värdegrund. Där fick jag bland mycket annat veta att i Klippans kommun (där jag jobbar) har man bestämt att verksamheten ska ha följande fokusområden:

Gemensam värdegrund
Lust och glädje
Utveckla språket
Ny kunskapssyn

Det låter rätt bra tycker jag! Jag kan nog jobba kvar där några år till... ;) Får förresten "guldklocka" nästa år. Då har jag jobbat på Klippans Gymnasieskola i 25 år. Det trodde jag inte när jag började.

Det där med att utveckla språket är jätteviktigt! Fick höra att barn som man har läst sagor för varje dag, har hört 35 miljoner ord när de börjar skolan. Barn som inte fått höra sagor har hört 7 miljoner ord. Det är en oerhört stor skillnad i förutsättningar när det gäller "inträdesbiljett" till samhället.


Jag tror faktiskt att alla de fokusområden vi ska jobba med är viktiga när vi ska fostra kommande generationer till "världsräddare". För det är ett tungt ansvar vi lägger på dem men vi måste stötta dem och ge dem verktygen.

Se och hör

Kategori: Miljö

En liten påminnelse om att äta mera grönt... rulla ner till "köttindustrin den största boven"

En bra dag!

Kategori: Miljö

Idag har jag varit i Lund tillsammans med elever och lyssnat på två föreläsningar om klimatförändringarna. Mycket intressant och jag ska dit igen med ett annat gäng på fredag. Återkommer med en sammanfattning av innehållet senare.

Efteråt åkte jag till Malmö och träffade sonen ett par timmar. Vi var och åt lunch och tog sedan en promenad.

Innan jag återvände hem lyckades jag shoppa lite..

Förnybar resurs.

Kategori: Miljö

Idag har jag varit och lämnat blod. Jag gör det bara en eller två gånger om året men det känns alltid lika bra att få dela med sig av överflödet. Jag har alltid haft högt blodvärde och har inga problem med stick eller så.

När jag kom hem från jobbet/skolan tog jag en promenad. Skönt att rensa hjärnan och hämta krafter inför morgondagen. Jag försöker promenera minst en liten halvtimme varje dag - helst i dagsljus. Det är den motion jag mår bäst av.

Mycket tragiskt!

Kategori: Allmänt

?

Kategori: Allmänt

Vilka var med i bilen? Vilka av våra elever är drabbade? Vilka besked väntar oss när vi kommer till skolan imorgon? Det är många frågor som rört sig i huvudet sen jag igår kväll fick höra om denna tragiska olycka.

Livet leker och korven steker

Kategori: Miljö

Idag har vi haft årets första dag i trädgården. Så här långt har det kommti kommit i våra rabatter redan!

image7image8image9
image11

Våra grannar har stora björkar och det har blåst in en massa grenar till oss under vintern, så jag fick leka "plockepinn" tills det inte fick plats mer i trädgårdstunnan. Den ska tömmas för första gången den här säsongen nästa vecka. Sen kan jag fortsätta plocka...

Jag är inte lika mycket korvfantast som sambon, men vi har som tradition att grilla korv första trädgårdsdagen på våren och då tycker tom jag att det är riktigt gott!

image10

Jag hoppas verkligen att vi ska kunna bevara livsmiljön på vår jord så att många generationer i framtiden ska kunna njuta som vi har gjort idag! :)

Flytande

Kategori: Allmänt

Igår var jag i den ekologiska affären i Ängelholm som jag skrivit om tidigare. Där köpte jag bla flytande duschtvål tillverkad helt och hållet på ekologiskt odlade råvaror. Och gott luktar den! Jag gillar flytande tvål även om jag vet att det inte är det bästa för miljön, men nu när jag hittat de här produkterna har jag lite bättre samvete.

Ängelholm är en jättefin och trevlig stad! Den påminner lite om min barndomsstad Halmstad, fast den är betydligt mindre. Rakt genom centrum går det en gågata med en hel del trevliga affärer. Längs Rönne å som slingrar sig genom staden, kan man njuta av härliga promenader. På sommaren kan man åka med "Laxen" på ån ända ut till hamnen i Skälderviken. Har ni inte varit där tycker jag att ni ska ta en "närsemester" dit. Förutom den trevliga lilla staden finns där bad och vacker natur, både på Bjärehalvön och Kullahalvön. Och så är det ju nära till Helsingborg och Helsingör.

Slut för idag och tack för idag. Var rädda om er i helgen!

Glädjespridare

Kategori: Miljö

image6

Den här bilden fick jag av Londondottern - visst är den lite kul!?
Någon annan som gjorde mig glad häromdagen var koltrasten med sin underbara sång. Vilken härlig tid vi har framför oss!
I eftermiddag ska jag fika med Ängelholmsdottern och nästa vecka ska jag träffa sonen i Malmö. Till Påsk kommer hela den lilla familjen från London på besök och jag ska få kela med barnbarnet, som jag inte träffat sen i julas. :)Kan det vara bättre?

Irriterad!

Kategori: Miljö

Igår hade vi bjudit hit några goda vänner. Sambon städade hela dagen och jag fixade i köket. Allt kändes bra - vi hade läget under kontroll. Jag hade gjort en fördrink på sockerlag, ljus och mörk rom, juice och frukt. Kokat en broccolisoppa och mixat ihop en kräm av fårost och kesella som skulle serveras med soppan. Till huvudrätt hade jag förberett små ekologiska potatisar som skulle rostas i ugnen, helstekt marinerad lammfilé och tillrätt en gorgonzolasås som blev fantastiskt god. Till dessert hade jag gjort en mörk chokladkräm som jag skulle servera med hallon.
Allt flöt på så bra att jag tom hann lägga mig och läsa en timme innan slutspurten.
Gästerna kom - det var min kära barndomskamrat med sambo och våra goda vänner från Hörby.
Vi småpratade och jag pendlade mellan köket och gästerna som man ju gör... Värmde soppan och såsen, potatisen var i ugnen och köttet "vilade".
När vi suttit och ätit av soppan en stund får en av gästerna syn på att det håller på att koka över på spisen. SÅSEN!!!! Jag har glömt såsen på full värme! Försökte rädda den men den smakade apa och det luktade lik i hela köket. Snabbt öppna jag altandörren så att inte odören skulle förstöra smaklökarna för resten av kvällen. Jag blev tvungen att slänga såsen. Jag slänga mat!!! Det retar mig fortfarande 15 timmar senare. Som tur är var gästerna mycket förstående och tyckte att maten var god ändå. Men sambon och jag som visste hur gott såsen hade smakat, saknade "pricken över i"!

För övrigt blev det en mycket trevlig kväll! Vi fick ett femtiotal närodlade fuchsiaplantor som vi ska försöka förvalta väl. Har lite idéer om hur vi ska arrangera dem och sedan bjuda in till "Öppet Trädgård" när de är som vackrast. Har också ett uppdrag av odlaren att avge omdömen om varje planta. Håll förresten utkik efter växter från Orevads Handelsträdgård när ni ska handla i vår. Jag garantera att det är bra kvalitet. :)
Jag fick också tips om hur jag ska klippa ner olivträdet och "stamma upp" Bougainvillean.
Av barndomsvännen fick jag bl a en underbar bukett tulpaner. Kanske hitfraktade med flyg men det kan inte hjälpas. De är så vackra!

Idag ska jag försöka komma ut på en ordentlig promenad! Det har ju utlovats lite sol...