Iwillnevergiveup

Konstrundan igår

Kategori: Allmänt

Vi besökte en konstsmed i Hjortshög där jag köpte både örhängen och en ring till mig själv i påskpresent, en kvinna som målar "tredimentionellt" och en man som målar konst man blir glad av i Mörarp, ett par som jobbar med fotokonst i Bjuv och på hemvägen tittade vi in hos Dagmar Glemme i Hasslarp. En omväxlande och riktigt lyckad runda blev det!
Får jag en stund över kommer jag försöka göra en liten runda i Höganästrakten också och titta in hos årets debutanter.
 
GLAD PÅSK PÅ ER ALLIHOP!
 

Våren har kommit - till vårt uterum...

Kategori: Allmänt

Snart bär det av!

Kategori: Allmänt

Läsvärt

Kategori: Allmänt

Dagens mest intressanta i DN.

Årets första grill

Kategori: Allmänt

Denna fantastiska vårvinterdag gjorde vi en utflykt till Domsten - numera omdöpt till Stendum av Fröken F. 
 
 
Morfar Freddy föredrog att stanna hemma och städa - undrar varför? ;)
 
 
Londondottern gick ut hårt i klätterträden vilket höll på att ta en ände med förskräckelse men tack och lov blev det bara en lite vrickning.
 
 
Efter det var det bara de små barnen som klättrade i träd!
 
 
Vindskyddet var skönt att sitta i när vi grillade korv. Senare drack vi också varm choklad och åt bullar helt enligt regelboken.
 
 
Efter sol, vind och lycka sover vi nog gott allihop inatt!

Kalla mig gärna hönsmamma

Kategori: Allmänt

Jag vet inte om det är en bra eller en dålig egenskap men jag är svag för mina nära och kära. Just nu är barnbarnen hemma på påsklov.

 
Fröken F tycker att jag ska dela min soppa med kycklingarna.
 
 
Och Liviluckan hade självklart ett blåmärke i pannan redan när hon kom. På näsan har hon sminkat sig...

Och en till

Kategori: Allmänt

Surfade vidare och hittade detta på Svt.

Ännu en intressant artikel

Kategori: Allmänt

Läser detta i DN.

Earth hour

Kategori: Allmänt

Sitter just och funderar på vad jag ska göra i mörkrets timma ikväll...

Så jävla bra!

Kategori: Allmänt

Så får man ett personligt hem

Kategori: Allmänt

Inspirerande artikel i DN.

Vi hade verkligen tur med vädret!

Kategori: Allmänt

När vi planerade vår helg i Kalmar till mitten av mars såg vi framför oss en tidig vårutflykt. Så blev det inte som ni förstår men vi hade det fantastiskt bra ändå! Solen lyste över den vackra staden och på delar av Öland låg snön skinande vit och orörd. Visst blåste det lite men vad gör det när allt annat är bra! :)
 
 
På hemvägen besökte vi både Nybro, Pukeberg och Åfors konstglas. "Glaspasset" som vi fick på hotellet hade vi ingen nytta av den här gången men vem vet? Det gäller hela 2013 och vi kanske åker tillbaka innan årets slut.
 
 

Ekoskor - ett bra val

Kategori: Allmänt

Läser om miljövänlig skotillverkning i HD och ser till min glädje att Butik L i Höganäs ska börja sälja dessa till hösten. :)

Grönt är skönt

Kategori: Allmänt

Det här var det första jag hittade i HD idag. ;)

Tävling

Kategori: Allmänt

Jag är alltid mycket noga med att tala om att jag inte är någon tävlingsmänniska men den här tävlingen  hos My kan jag inte låta bli att delta i! Gör ny det också! (Jag sa ju att jag inte är någon tävlingsmänniska...) ;)

Sammanfattande reflektioner

Kategori: Allmänt

När jag startade min blogg den 4/12 2007 gjorde jag det för att jag ville skriva om miljön och då framför allt om hur vi människor påverkar klimatet och vad vi kan göra för att undvika en alltför stor klimatförändring. Efter ett tag tappade jag fokus och började skriva om lite av varje. Dessutom kände jag mig ganska uppgiven med tanke på den stora oviljan som finns både bland politiker och andra mot att försöka göra något för att hejda den galopperande miljöförstöring som vi utsätter vår planet för. När det sedan visade sig att den globala uppvärmningen håller på att skena iväg till ohanterbara nivåer var jag på väg att ge upp! Men sen mindes jag att jag ju faktiskt förbjudit mig själv att ge upp. Och under föreläsningarna i tisdag blev jag mer och mer peppad så nu är jag nog på väg upp på banan igen. :)
Jag blev inspirerad att åter bli en medveten konsument när jag handlar mat. Det blir kanske lite dyrare men både godare och roligare. Och kostnaden kan jag justera genom att äta lite mindre vilket verkligen skulle vara nyttigt för mig! Jag ska också hålla nere min allmänna konsumtion och verkligen försöka att tänka efter om jag behöver det jag vill ha innan jag köper det! Och det jag behöver ska jag köpa begagnat eller i butiker och av producenter som är medvetna om sin miljöpåverkan. Dessutom ska jag vårda det jag redan äger så att det håller länge!

"Rädda världen - jobba mindre"

Kategori: Allmänt

Dagens rubrik är ett citat av Christer Sanne som också höll föreläsning i Helsingborg i tisdags.
Han menar att om vi arbetar mindre minskar både konsumtionen och produktionen och därmed också den miljöförstörande resursförbrukningen.
Det som hänt sen mitten av 1900-talet när vi fått mer pengar att röra oss med är att vi konsumerat mera men inte blivit lyckligare. Ökad konsumtion är ohållbart i längden hur stora tekniska framsteg vi än gör eftersom naturen sätter gränser för vår konsumtion anser C S. Istället borde vi arbeta mindre och må bättre! Den ekonomiska tillväxten som så många påstår är nödvändig ger oss varken vård och omsorg, lycka eller jämställdhet. Men den leder till miljöförstöring!
Om var och en arbetar mindre skulle vi dessutom få en lägre arbetslöshet. Alla skulle må bättre!
Att konsumera kan ge en kortvarig kick som kan upplevas som lycka men på längre sikt ger det ofta en starkare negativ effekt på oss i form av missnöje och besvikelse. Skapande verksamhet har ofta den motsatta effekten enligt C S. Vi ska alltså inte gå ut och tröstshoppa när vi känner oss deppiga utan istället plocka fram ett instrument, en målarburk eller trädgårdsredskapen så blir vi gladare inte bara för stunden utan även på sikt.
När det gäller vår konsumtion måste vi också lära oss skilja på behov och begär. Vi ska bara köpa det vi verkligen behöver! Det mesta av det vi konsumerar är ju sånt vi vill ha av andra skäl. Vi måste leva minimalistiskt - allt annat är ohållbart!
"I Sverige kostar reklam lika mycket som undervisning" säger C S. Den ekonomiska tillväxten gynnar inte den offentliga sektorns verksamhet lika mycket som den privata eftersom denna kan rationaliseras mycket lättare.
Borde det inte vara tvärt om - när vi blir rikare skulle vi få en bättre skola, vård och omsorg istället för att överskottet blir vinst i det privata näringslivet? Fast det kräver ju att politikerna vågar höja skatten och det kan vi väl inte hoppas på nu när det snart är valår...

Ät världen bättre

Kategori: Allmänt

Rubriken är ett citat av Lisa Deutsch som igår höll en mycket intressant föreläsning om hur vår mat påverkar miljön.

Hon uppmanar oss alla att fundera över:
- Vad är viktigt för Dig?
- Hur ser Du på världen och naturen?
- Vet Du hur Din livsstil påverkar vår planet?

Själv anser hon att naturen och den ekologiska hållbarheten är viktigast och en förutsättning för den ekonomiska och sociala hållbarheten. Det är dock människorna och ekonomin som styr och sedan 1950-talet har den mänskliga påverkan på naturen accelererat. Klimatet och den biologiska mångfalden är två av de delar av biosfären som påverkats mest. För att få en hållbar utveckling krävs en attitydförändring!

Globaliseringen innebär att vi kan hitta mat från världens alla hörn i våra butiker och det tycker de flesta av oss ger en ökad livskvalitet.
Enligt L D innebär det dock att vi i Sverige "importerar jordbruksmark" från resten av Europa, Syd- och Nordamerika, Asien och Afrika. Tidigare har vi också "importerat hav" från Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen. Idag är dessa vatten utfiskade och fisken vi äter kommer i huvudsak från odlingar s k "vattenbruk" främst i Thailand och Norge där fisken matas med fiskmjöl som ursprungligen kommer från Sydamerika, Japan och Danmark.
För köttproduktionen är mönstret detsamma. Grisar och kycklingar utfordras till 100% med importerad soja och majs. Nötkreatur äter till hälften naturfoder och har därför i detta sammanhang en mindre negativ miljöpåverkan.
Det hjälper alltså inte alltid att köpa svenskt - enligt L D är 35% av vår svenska jordbruksproduktion "importerad mark".

För att minska sin egen negativa miljöpåverkan äter Lisa Deutsch:
- Närodlat och vilt
- Säsongsanpassat
- Frilandsodlat och från frigående betande djur
- KRAV och Rättvisemärkt
- Väldigt små mängder animaliskt
- Inget färdiglagat eller halvfabrikat
- Dricker vanligt kranvatten
- Kallpressad svensk rapsolja

" Världen blir vad du äter!"

Leva som jag lärt...

Kategori: Allmänt

Idag har jag varit på en av de numera sällsynta fortbildningarna utanför skolan. Den Globala Skolan hade anordnat ett heldagsseminarium på temat Hållbar utveckling. Eftersom "kalaset" var gratis och jag bara hade ett lektionspass tyckte min rektor att "det kunde vara relevant" för mig att delta. Jag bockar och niger för det har varit en mycket intressant och inspirerande dag. Just nu har jag inte energi att skriva mer om detta men jag lovar att återkomma!

Ikväll har jag dragit ut en kindtand som tidigare spruckit pga en gammal amalgamfyllning som expanderat och därför blivit lagad flera gånger! Det fanns två alternativ: 1) Sätta dit en krona för 4500:- eller dra ut den för 1500:-. Med tanke på att jag idag blivit påmind om att vi ska konsumera mindre valde jag det senare alternativet. Det kändes också mest hållbart på sikt att bli av med eländet.

Nu ska jag ägna resten av kvällen åt att tycka synd om mig själv!

Rätt storlek

Kategori: Allmänt

En av de saker som tröttat ut mig de senaste åren är jobbet!
Visserligen trivs jag oftast väldigt bra på skolan, men förändringar och osäkerhet inför framtiden suger energi.
Hos oss har det liksom på de flesta andra skolor blivit problem eftersom det inte föddes lika många barn på 90-talet som tidigare. I kombination med att väldigt många friskolor startat innebär detta att vi får färre elever! Det i sin tur resulterar i att lärare måste sägas upp och skolan blir för stor rent ytmässigt. Faktum är att vi idag har mindre än en tredjedel av elevantalet som vi hade när jag började 1984. Vi genomgår helt enkelt en ganska plågsam strukturförändring. Själv kommer jag inte att riskera att förlora jobbet men flera av mina kollegor har eller kommer att sluta. Dessutom måste lokalerna utnyttjas bättre och omflyttningar av verksamheten ske. Samtidigt med detta har vi fått nya chefer och introducerat en gymnasiereform. Jag har nog skäl att vara trött!?

Men det känns som om det är bättre tider på väg. Inför hösten har vi fler sökande än vi har platser, vår skolmatsal har blivit nominerad till en av landets tio bästa och jag hoppas få behålla mitt arbetsrum som är skolans bästa (tredje våning med utsikt över Söderåsen och trappor som inga elever orkar ta sig upp för så jag kan jobba ostört;))

När allt det här är över och både saker och vi kommit på plats kan det nog bli bra - kanske t o m bättre än tidigare. :)

Jag är tillbaka!

Kategori: Allmänt

Det är mycket länge sedan jag skrev här på bloggen - närmare bestämt sju månader sen. Det var så illa att jag t o m glömt lösenordet, men efter några försök hittade jag rätt bland alla olika bokstavs- och sifferkombinationer jag har i huvudet. Och när jag nu är inne känner jag inte riktigt igen mig... Men eftersom jag inte är helt obildbar ska jag nog lära mig att använda blogg.se igen.

Jag har varit trött och sliten och det har funnits en massa annat som upptagit min tid. Men nu känner jag att energin börjar återvända och då vill jag gärna återuppta denna trivsamma aktivitet! 

Välkomna alla gamla och nya läsare! :)