Iwillnevergiveup

Optimistrealist

Kategori: Allmänt

För flera år sedan började jag använda ordet optimistrealist om mig själv och mitt sätt att se på livet. Jag har många gånger fått höra att det är omöjligt att kombinera de två personlighetsdragen. Men när jag gjorde detta Test! fick jag det bekräftat. Vad är du ? Optimist eller pessimist eller kanske optimistrealist? 

Mammon

Kategori: Miljö

Tyvärr är det pengarna som styr vårt samhälle! Men eftersom det otvivelaktigt är så, är det ju bra att man nu kommit fram till att det är mer ekonomiskt fördelaktigt att minska klimatförändringarna än att låta bli att göra det.

Ur LED är tiden!

Kategori: Miljö

För ett tag sedan fick jag höra att göldlampor 100 W är förbjudna sedan årsskiftet och att alla vanliga glödlampor troligen kommer att gå samma öde till mötes.
Istället bör vi använda lågenergilampor eller ännu bättre LED lampor som drar väldigt lite energi. De har också lång hållbarhet och ett varmare och behagligare ljus.

Seriöst inlägg!

Kategori: Miljö

En intressant artikel som sonen tipsade mig om.

Olika ålder - olika utseende

Kategori: Allmänt

Läste att någon tycker att Madonna ser ut som en 70-åring i ansiktet. Håller inte med, men det fick mig att fundera lite på det där med ålder och utseende.
Man skulle kunna tro att det faktum att jag umgås med unga människor varje dag får mig att känna mig gammal. De är ju snygga och fräscha på ett sätt som jag aldrig kan bli nu längre.  Men faktum är att det är precis tvärt om! Att ha förmånen att träffa ungdomar nästan dagligen gör att jag känner mig mycket yngre än vad jag tror att jag skulle göra i ett annat arbete. Dessutom har jag ju egna barn som inspirerar mig och ger mig ett och annat tips!  :)
Och i min generation behöver man tack och lov inte bli tant bara för att man är 50+!
Kläder, hår och smink är ju faktiskt rätt roligt. Och då menar jag inte att shoppa för det gillar jag egentligen inte alls. Men att titta in i garderoben efter morgonkaffet och se vad som finns där och fundera på vad som känns bra att ta på sig just idag är en trevlig start på dagen tycker jag.


Så här kunde jag har sett ut 1950 (men då var jag faktiskt inte född)...och så här 1980...

1970 såg jag ut så här....

och nu ser jag ut så här....Sånt är livet! Olika ålder - olika utseende.

Vidarebefordrat

Kategori: Miljö

I senaste nyhetsbrevet från Gunnar Lindgren ( gunnar.lindgren@ale.mail.telia.com ) läser jag detta:

 
Den kanske viktigaste kostfrågan idag och i framtiden - kadmium
 
Av alla hälsofrågor som är relaterade till vår kost anser jag att kadmiumfrågan är den mest allvarliga, eftersom den är så ödesmättad. Det kadmium som vi lägger med gödsel på åkermarken kan aldrig tas bort, utan ger inte bara oss ökande hälsorisker utan alla kommande släkten.
 
Kadmiumhalten i åkermark och livsmedel har ökat oavbrutet och ökningen fortsätter. Den är idag så hög, att medicinska rapporter tyder på att både njurskador , cancer i livmoder och prostata kan sättas i samband med vårt "normala" intag av kadmium.
   I början av detta decennium fanns en uttalad gemensam målsättning hos både kadmiumforskarna, det svenska jordbruket, livsmedelstillverkarna, kostgödselindustrin och konsumenterna att hålla kadmiumtillförseln på lägsta möjliga nivå.
 
Men idag, när kadmiumfrågan skärpts genom sambanden med cancer, finns det tecken på att jordbruket håller på att frångå denna restriktiva syn på kadmiumfrågan och kanske till och med godtar att använda de mest kadmiumförorenade gödselsorter som finns. Se bilaga.
 
Jag skulle önska att ni sätter er in det material som jag här sänder er, och sprid det gärna. Organisationen Sveriges Konsumenter i Samverkan undersöker nu om tillverkare av känsliga livsmedel kontrollerar sina produkter m a p kadmiuminnehåll. Ordförande Bengt Ingerstam hoppas att jordbruket går tillbaka till en restriktiv kadmiumpolitik, utan att vi konsumenter måste agera . Men i värsta fall kommer en period av kadmiumanalyser och konsumentaktioner.

Ljuv musik!

Kategori: Allmänt

Idag hade vi ett annorlunda kulturbesök på skolan.
Vi har ett mycket aktivt Estetprogram hos oss och jag har förmånen att vara med i deras arbetslag. De brukar bjuda oss på både fina musikuppträdanden och utställningar. Men idag hade vi alltså besök från en folkhögskola i Växjö där en av våra tidigare elever går. Hela aulan var full av nyfikna och intresserade åhörare från olika program. Det var ett mycket trevligt inslag i vintermörkret.

Yes!

Kategori: Allmänt

Nu har jag gjort färdigt min hemtenta! Tittar väl lite till på den imorgon förstås innan jag skickar ut den i cyberspace.
Jag har gjort så gott jag kunnat = haft tid och ork till och det får räcka. Tror nog själv att jag blir godkänd, men den här gången är det ju inte jag som ska bedöma... Lovar att delge er resultatet oavsett vilket det blir. ;)
Nu ska jag ta en välbehövlig dusch och skölja av mig all stress!
Ha en skön fortsättning på helgen allihop!

Uppstart

Kategori: Miljö

Vet inte riktigt vad jag ska tycka om första programpunkten på årets första arbetsdag - "Globala miljöfrågor" av en föreläsare från TEM i Lund....
Mycket av det han pratade om var "gammal skåpmat" (det verkar nästan som om det är så med miljöfrågorna just nu - det mesta som är allmänt känt är allmänt känt så att säga). Men jag gjorde en hel del anteckningar i alla fall och kommer säkert att referera honom mera även framöver.

Ikväll nöjer jag mig att återge "Berättelsen om ölburken":
Ölburkar görs som ni vet av aluminium som görs av bauxit. Denna malm finns det gott om i Australien, men det går åt mycket energi för att framställa aluminium och det har de inte så gott om på den stora ön i söder. Därför transporteras den tunga och skrymmande bauxiten till Island, en något mindre ö i norr, som har gott om relativt billig energi. Där förvandlar man b till a som sedan åter transporteras söderut till Tyskland för att manglas ut till stora plåtar. Dessa fraktas vidare till Malmö och blir tomburkar som åker iväg till bryggerier runt om i vårt avlånga land. När burkarna fyllts med sitt innehåll åker en del av dem ner till Puttgarden i Tyskland (igen) där de köps av oss svenskar för att åka sista biten med oss hem innan vi häller i oss den ljuva (?) drycken. Tänk på detta nästa gång....
Snipp, snapp, snut så var sagan slut.

Slut som artist!

Kategori: Allmänt

Nu har jag suttit vid datorn hela dagen! Jag har gjort 3/5 av min hemtenta och jag är totalt uttömd på energi men känner mig faktiskt rätt nöjd med mig själv!
Resten får vänta till helgen - jag behöver inte lämna in den förrän på torsdag nästa vecka.
Resten av kvällen ska jag äta lite (sambon steker just nu upp de sista julköttbullarna), stryka kläder och koppla av.
Imorgon väntar Klippans Gymnasieskola!
See you!

Prestationsångest!

Kategori: Allmänt

När jag sökte till kursen "Vårt klimat - förr, nu och i framtiden" på geologen i Lund var det mest på skoj! Det kändes spännande, inspirerande och mycket lyxigt att i min ålder åka ner till detta anrika lärocenter en gång i veckan och bara insupa ny kunskap. Och jag har verkligen njutit ända till nu!
Jag tänkte från början bara gå på de föreläsningar jag tyckte verkade riktigt intressanta för min personliga del. Men när jag fick veta att det för godkänt på kursen ( 5 / 7,5 poäng), krävdes minst 80% närvaro vid föreläsningarna och 100% vid exkursionerna kunde jag ju inte låta bli att åtminstone försöka uppnå det kriteriet, och det har jag gjort.
Nu återstår "bara" hemtentan, och jag känner mig helstressad! Förstår inte riktigt varför. Jag har ju fast jobb som jag trivs med sen 25 år (får present för det i år) och är troligen för gammal för att söka annat jobb, så något CV behöver jag inte tänka på. Ändå kan jag inte låta bli att pressa mig själv till ett försök att bli godkänd.
När jag för så där en 30 år sedan studerade på heltid, blev jag aldrig så här stressad. Då hade jag en enorm självdisciplin och tog studierna som en heltidssysselsättning. Jag gick på alla föreläsningar och antecknade flitigt. Jag började läsa in litteraturen så fort kursen startade och när det var ett dygn kvar till tentan visste jag att jag hade den kunskap jag behövde och kunde koppla av.
Jag är väl medveten om att långt ifrån alla fungerar som jag gjorde då, utan istället känner en oerhörd press under studietiden. Så även mina egna elever! På så sätt är detta en nyttig erfarenhet för mig - jag vet nu ännu tydligare hur det kan kännas inför ett större prov eller en inlämning.
Men nu ska jag ta tjuren vid hornen och sätta igång! Det jag förväntas göra är att först och främst skriva en utvärdering av kursen, och det ska väl inte vålla några större problem. Men sen ska jag välja fyra av åtta givna frågor som ska besvaras på en A-4 sida. Där känner jag att jag är ute på riktigt hal is - har bara läst ca 1/5 av litteraturen och bara antecknat sådant jag funnit intressant och användbart i min undervisning. Undrar hur långt det kommer att räcka.....
Håll tummarna alla kära läsare!

Snyft!

Kategori: Allmänt

Nu har den lilla familjen åkt hem till London igen. Det känns lite sorgligt, men det har varit jättekul att ha dem här!

Gott Nytt År!

Kategori: Allmänt

När vi kom upp i morse möttes vi av en fantastisk soluppgång!  Årets första dag kan inte börja mycket bättre tycker jag. :)Frukost med sambo och barnbarn är inte dumt det heller.

Hoppas ni alla har en lika bra inledning på det nya året!