Iwillnevergiveup

En upplevelserik helg

Kategori: Allmänt

Att komma till Karlskrona och se denna stad, som är utnämnd till världsarv, och dess omgivningar blev en upplevelse långt över vår förväntan! Landskapet i östra Belkinge visade sig påminna mer om Mellansverige, trots att Ingelsträde och Karlskrona ligger på exakt samma berddgrad.Samtidigt som vi anlände till hotellet på fradagskvällen, inleddes en liberal invasion med Nyamko Sabuni, omgiven av män i svart, i spetsen. Detta blev senare tyvärr ett något störande moment under vårt intagande av kvällens buffé i detta vackra gamla hus.

Två ståtliga byggnader runt torget i Karlskrona.Historiens vingslag kändes i luften när vi besökte minnesstenen vid platsen för freden i Brömsebro.Vi besökte även Kristianopel som fortfarande delvis omges av en ringmur.Lite längre söderut hittade vi en stor stenhäll "fullklottrad" med skepp av olika slag. Jag har aldrig tidigare sett så fina hällristningar!

Blekinge skärgård är väldigt skiftande båda vad det gäller natur, vegetation och bebyggelse. Men visst är det vackert!På hemvägen såg vi detta mycket imponerande gravfält från Järnålder och Vikingatid.Sammanfattningsvis har vi haft en mycket bra helg med många intryck och god mat!
Och för att knyta ihop säcken kan jag berätta att vi åt söndagsfrukost tillsammans med Babsan, Christer Lindarw och resten av After Dark gänget. :)

Minisemester

Kategori: Allmänt

Den här helgen ska sambon och jag besöka Karlskrona.
Ingen av oss har varit där tidigare och det är ett resmål som ligger alldeles lagom långt bort / nära för en liten helgutflykt tycker vi.
Vi ska bo på hotell, äta gott och se oss omkring i skärgården. Blir det några bra bilder kanske ni får se dem nästa vecka.
Trevlig helg alla läsare!

Ont om tid

Kategori: Allmänt

Hinner inte skriva något inlägg idag heller men en liten korttext ska ni få:
"When I make a mistake, I realize that it is only part of the learning process"

Hopp!?

Kategori: AllmäntDen här tusenskönan hittade jag i gräsmattan idag. Visst ser det hoppfullt ut!Men kan detta verkligen bli något?

Idag har vi flyttat in en del växter från förrådet till uterummet där det är mera ljus; pelargoner, fuchsior och den här växten som vi köpte på Madeira för flera år sedan men inte har något namn på. Där kallade de den för "Thailändskt ogräs" så det gör vi också...Och så har jag tvättat min vinterkappa - nu tänker jag inte använda den mer det närmaste halvåret för NU ÄR DET VÅR!

TUR 09

Kategori: Allmänt

Igår var vi; jag, dottern, sambon och mina turismelever i Göteborg på Turistmässan. Till vår förvåning hade våren kommit längre där uppe än här hemma i Skåne. Jag såg t.o.m årets första tussilago!

Det var svårt att fotografera i folkvimlet men här kommer några bilder som dottern lyckades fånga:Hmm, finns det isbjörnar i Dalarna - finns där ens någon kust?

Vårdagjämning

Kategori: AllmäntIdag hälsar vi solen!

Fint besök

Kategori: Allmänt

Idag har vi haft storfrämmande på skolan! Det lät helt fantastiskt - tyvärr kunde jag inte gå på kvällskonserten.
Rullar ni ner lite på hemsidan så ser ni min ämneskollega när hon besökte Kina förra veckan.

Miljövecka

Kategori: Miljö

Den här veckan har Agenda 21-gruppen på vår skola ordnat en miljövecka. Det innebär att eleverna har fått lyssna på en föreläsning, se film och blivit erbjudna ekologisk mat i matsalen. Dessutom har Agenda 21 haft miljöinformation och en liten utställning på "Torget".

Stämmer rätt bra

Kategori: Allmänt

Tog än en gång ett kort slumpmässigt ur den lilla asken och där står det: "I now do work I love, and I am well paid for it".

Och visst älskar jag mitt jobb som gymnasielärare! Vissa dagar är jag självklart trött på både mina arbetsuppgifter (som tex att rätta prov, men det har jag löst genom att nästan bara ha prov när eleverna ber om det), elever, kollegor och skolledning.
Men de gånger jag fuderat på att försörja mig på något annat sätt har jag aldrig kommit på något som jag tycker verkar roligare att jobba med.
Bra betalt kan ju alltid diskuteras - jämför man med anställda inom den privata sektorn med motsvarande utbildning eller med lärare i andra länder har vi rätt dåligt betalt. Men jag var på lönesamtal igår och kan inte klaga på årets löneökning i alla fall. :)
Dessutom kan ju inte känslan av att gå till jobbet med glädje mätas i pengar, så jag tycker att korttexten passar mig ganska  bra!

För rättvisans skull

Kategori: Allmänt

Igår hälsade vi på hos sambons dotter och här kommer därför en bild på ytterligare ett barnbarn.

Sov du lilla videung, än så är det vinter....

Kategori: Allmänt

...fast inte här i Skåne.

Vårpassion

Kategori: Allmänt

     
Jag tycker att passionsblommor är svåra - bladen torkar lätt och de ser jättetråkiga ut. I höstas tänkte vi låta den här dö kompostdöden men den fick en chans till och nu blommar den. Otroligt vacker tycker jag!

    


                            I trädgården blommar nu både krokus och vårljung!


Den här helgen har sambons barnbarn förgyllt vår tillvaro! Då kom de gamla antika leksakerna till användning igen.

  

Välkänd korttext (men svår att efterleva):

Kategori: Allmänt

"I cannot change another person. I let others be who they are, and I simply love who I am."

Andra kloka ord

Kategori: Allmänt

Idag vill jag referera till en bok jag läser - "Det goda värdskapet" av Jan Gunnarsson och Olle Blohm

Författarna menar att det inte alltid är de händelser vi är med om, utan hur vi reagerar på dem, som avgör hur vi förhåller oss till oss själva och vår omgivning.

"Mycket av det vi ser, upplever och är med om börjar inom oss själva."

Blir man illa behandlad reagerar man ofta med ilska och känner sig förnedrad, vilket ju är fullständigt sunt och normalt. Men om man sedan kan se det inträffade mer sakligt blir känslorna lättare att hantera och man kanske inser att det som hänt inte har så mycket med en själv att göra utan mera handlar om den som behandlade en illa.

Genus

Kategori: Allmänt

Den senaste veckan har jag inte hunnit ägna bloggen säskilt mycket uppmärksamhet, men vi hade ett besök på skolan förra veckan som jag vill berätta lite om.
Tiina Rosenberg, känd bla från FI och professor i genusvetenskap i Lund, höll en föreläsning för våra elever. Hon har ju i media framställts som en militant manshatare, men det visade sig att hon har en mycket humanistisk syn på rättvisefrågor. Man hör ofta att vi alltid har ett val. Detta menade hon inte alls stämmer, eftersom de mest avgörande sakerna i livet som att och var vi fötts, i vilken tid vi lever och vilka som är våra föräldrar kan vi inte påverka. De här faktorerna styr i sin tur väldigt mycket över hur våra liv utvecklas.
Men vi kan påverka en del och mycket avgörs just när man lämnar gymnasieskolan. För första gången i livet gör man ett medvetet val av arbete, studier, bostadsort etc.
 Även om vi har vissa val måste vi dagligen umgås med människor som inte alla accepterar den man är. Tillhör man dessutom en minoritet blir detta extra påtagligt.
Allt detta vet vi och forskningen på området har kommit mycket långt. Ändå lever vi i en fullständigt orättvis värld med trakasserier, förföljelser, fysiskt och psykiskt våld.
Det är empati och viljan att förändra som saknas menar Tiina Rosenberg och jag tror tyvärr att hon har helt rätt.

Dagens korttext:

Kategori: Allmänt

" No matter how old I am, I can always learn more, and I do so with confidence."

Mina favoritbloggar!

Kategori: Allmänt

Här får ni en länk där ni kan kika på vilka bloggar jag följer!

Klicka här!

Naturkatastrof

Kategori: MiljöFör någon månad sedan skrev jag ett inlägg om att använda naturliga produkter i stället för kemiskt framställda krämer.
Men det som finns i naturen är ibland lika illa som det vi människor skapar. Den naturliga miljön skördar fler offer än någon annan naturkatastrof!
Förra veckan var jag på en föreläsning om Medicinsk Geologi. Det är en ganska ny "vetenskap" som verkar mycket intressant.
I luft, mark och vatten finns en massa partiklar, virus, kemiska ämnen och metaller som inte är särskilt nyttiga för växter, djur och människor. En del av dessa behöver vi för att inte få bristsjukdomar men är dödliga i stora mängder (ex selen och fluor) och andra är livsfarliga redan i mycket små doser (ex kvicksilver och arsenik).
Selen finns i höga halter i berggrunden i bl a Venezuela och tas upp av växterna vilket kan leda till förgiftning för både människor och djur. I Sverige har vi dock brist på selen och därför tillsätts det i djurfoder, så om vi äter en allsidig kost behöver vi inget extra tillskott.
Arsenik förekommer naturligt i jord, vatten, berg och luft och finns i höga halter i Norrland och i södra Skåne. Arsenik som finns i luften sätter sig på rost som sedan fälls ut i vatten och sugs upp av växterna. I Indien och Bangladesh förekommer det rikligt i marken och vatten från brunnar som inte borrats tillräckligt djupt innehåller stora mängder arsenik. I Kina finns höga halter i den lera som ofta blandas med kol och används som bränsle. Dessutom sprider man sedan ut askan som gödning...
Kunskapen i detta ämne är alldeles för liten hos många av oss. Det finns tex stor anledning att kolla upp de Hälsokostpreparat vi stoppar i oss! Och vad är det egentligen för lera i ansiktsmasken och vilka ämnen sprider sig i rummet när jag tänder mitt saltstensljus...

Månadsskifte

Kategori: Allmänt

Igår la jag märke till att björkarna började skifta i violett och solen var så stark att ljuset bländade, trots att molnen täckte himlen. Idag är det lite gråmulet och blåsigt men plusgrader. Men visst känns det hoppfullt - våren är på väg!
Dagens korttext lyder: "Life is never stuck, stagnant, or stale, for each moment is ever-new and fresh. I do something new - or at least different - every day".