Iwillnevergiveup

Nyår!

Kategori: Allmänt

Ha det gott allihop!

Krämer och krämare

Kategori: Miljö

391061-1

All konsumtion frestar på miljön! Skönt att julhandeln är över (för den här gången) och att man kan ta nya tag inför 2008. Rätt skönt också att man inte behöver återanvända svunnen tid. Året som gått har visserligen bjudit både på sorg och glädje men vi människor hoppas ju alltid på bättre tider... Därför ser jag hellre framåt än bakåt!
Funderar faktiskt på att formulera någon form av nyårslöfte kopplat just till konsumtion. Det känns onekligen som om det är mer realistiskt för mig, att lova att minska mitt shoppande, än att gå ner i vikt eller börja motionera. Speciellt som min ekonomi är lite ansträngd för tillfället.
Jag har faktiskt fullt tillräckligt med kläder i garderoben, olästa böcker i bokhyllan, prylar i skåpen och krämer i badrummet. Jag tillhör ju inte den klicken :) kvinnor som smörjer in mig dagligen över hela kroppen, men just krämer ska jag låta bli att köpa i framtiden. Framförallt de som påstås ha föryngrande verkan. De hjälper inte! Jag blir inte ung igen! Se bild. Och så den där dyra moussen, som jag köpte i London senast jag var där, som anpassar sig till den egna hudfärgen - vad är det egentligen för mening med det??? Sånt tål att tänkas på! Fast handkräm och tandkräm lovar jag fortsätta med om nu någon började bli orolig.
Med hjälp av frisk luft, rent vatten och denna blogg tänker jag försöka åldras med värdighet!
Slut för idag tack för idag.

Årets julklapp!

Kategori: Miljö

Hoppas alla nu är nöjda och glada - även de som bara väntat på att "eländet" ska vara över....
Själv tillbringade jag julafton till större delen i bilen ( inte bra! ) på väg mellan nära och kära som behövde påhälsing av Florence Tomte!
Sambon och jag firade dock på lillejulafton och min bästa julklapp, i alla fall på lång sikt, var med största sannolikhet "100 sätt att rädda världen..." av Johan Tell. Den tackar jag för! Jag kommer troligen att få ett och annat tips till denna blogg under läsningens gång.

God fortsättning på er allihop!

Finns det några onda barn?

Kategori: Allmänt


En riktigt God Jul till er alla!

Ljusning

Kategori: Allmänt

Idag är det vintersolståndet! De av mina elever som eventuellt läser detta (och säkert ni andra också) bör veta vad det innebär. Vi går mot ljusare tider och solen kan ta tillbaka makten, som den helt dominerande energikällan, igen!
Det finns alltså hopp! :)

Säsongens träd

Kategori: Miljö

Idag har vi köpt årets julgran. Helt vansinnigt egentligen att ta in ett träd fullt med smådjur, men det luktar ju så gott...
Vi valde självklart det mest miljövänliga alternativet - en helt vanlig gran (rödgran tror jag att den heter). Imorgon ska den kläs med ljus (tyvärr elektriska, men jag vågar faktiskt inte köra levande ljus) och annat pynt. Får väl släcka alla andra lampor i huset för att kompensera....

Svinkul?

Kategori: Miljö

I bilen på väg till skolan diskuterade sambon och jag kvaliteten på årets julskinkor. Jag fäller då följande kommentar: varför frakta skinkor hit när det finns så många grisar i landet... :)
Själv har jag köpt julskinka på Bjärhus!

Elfrosseri

Kategori: Miljö

Igår var jag i Köpenhamn tillsammans med en grupp turismelever. Hela staden var upplyst - en fantastisk julstämning! Men jag kunde inte låta bli att tänka på hur elmätaren snurrade....

Några av mina favoriter

Kategori: Allmänt
Kulfestfrosseri

Kategori: Miljö

Igår var vi bjudna på julfest av gymnasiechefen. Det var både gott och trevligt men vilket frosseri! Vi åt i tre timmar - massor av mat! Man skulle kunna tro att alla var inställda på att hela jorden kunde bli öken när som helst och att allt ätbart skulle dö ut och vi skulle svälta. I det läget hade det varit bra med en rejäl fettreserv runt magen. Men så är det ju inte, tvärt om. Så här års är alla skafferier, kylskåp och frysar fulla med mat och ingen behöver svälta ihjäl - i alla fall inte i vår del av världen....

Idag avslutades klimatmötet på Bali och resultatet efter två veckors förhandlingar blev "bättre än inget". En ganska urvattnad kompromiss men ändå en överenskommelse om hur man ska arbeta vidare för att rädda vår värld. Ett tag såg det ut som om mötesdeltagarna trodde att Bali låg i en liten ankdamm i Amerikats inland och inte mitt emellan Stilla Havet och Indiska Oceanen (närmare bestämt i Javasjön). Men sen fick de lite bättre ordning på GPS:en och började så smått förstå att leken är slut och allvaret har börjat. Jag hoppas verkligen att de jobbar så svetten lackar och att de gör stora framsteg innan de ska sätta ihop det avgörande dokumentet i Köpenhamn 2009!

Själv kämpar jag vidare på mitt sätt - jag kommer inte att ge mig!
Slut för idag tack för idag!

Två glada och en ledsen nyhet.

Kategori: Miljö

En av mina elever berättade häromdagen att det nu är lag på att man måste köra miljövänligt (sonen lärde mig igår att det heter eco-driving) för att bli godkänd vid uppkörningen. När jag tog körkort för mer än trettio år sedan fick vi inte lära oss något sådant, så jag är säker på att jag och många andra "unga gamla" inte skulle bli godkända om vi försökte köra upp idag. Jag har dock lovat mig själv att skaffa mig en miljövänligare körstil. Om jag förstått rätt handlar det mycket om hur man växlar, bromsar och använder gaspedalen. Man blir säkert också mindre stressad i trafiken om man eco-drivar och så spar man ju bensin. Så när jag lärt mig detta mår både jag och miljön lite bättre. :)

Det har gjorts framsteg på Bali! Man har kommit överens om att en minskning av skövlingen av världens regnskogar kommer att finnas med i de nya miljömålen. Detta är mycket positivt eftersom träden tar upp en del av den koldioxid som vi människor släpper ut i luften. Visst kan man plantera nya träd men just de som finns i regnskog växer sakta och det tar lång tid att reparera skadorna. Den nordeuropeiska furan växer mycket fortare så det är betydligt mer miljövänligt att använda den till möbler och bränsle mm. Så nästa gång vi köper utemöbler ska de vara miljömärkta! :)

Häromdagen presenterades en undersökning som visade att ungdomar i hela EU tycker att miljön är den viktigaste frågan i vår tid, men väldigt få är beredda att ändra sin egen livsstil för att göra något åt problemet. Allra minst intresse för detta har enligt undersökningen svenska ungdomar. Är det verkligen så? :(

Själv anser jag som bekant att problem är till för att lösas och jag tänker inte ge upp!
Slut för idag tack för idag.

Avfall

Kategori: Miljö

Glömde ju säga att de gamla gubbarna och gummorna nu vilar tryggt i den blivande komposten.

En dag i köket.

Kategori: Allmänt

Sambon, som är en rätt snäll typ, har lovat att bjuda elever på lussekatter. För att detta ska bli möjligt har vi idag bakat 60 stycken välsmakande och saffransdoftande katter. Det gick som smort, men när jag skulle ta fram en burk att lägga dem i, fick jag en smärre chock som sedan resulterade i ett gapskratt. Jag hittade den burk jag brukar ha hembakta pepparkakor i på ett lite ovanligt ställe och i den låg det gubbar och gummor som dottern och jag bakade förra julen!!! De såg hur fina ut som helst men smakade lite plastigt så jag bestämde mig för att inte återanvända dem. Årets pepparkakor ska ätas upp och inte gömmas och sedan glömmas....

Eftersom det är söndag har jag lagat veggimat. Det blev en curry med svenska rotsaker, bönor, asiatiska kryddor och kokosmjölk. Har inte ätit ännu men hoppas att det ska bli gott.
Slut för idag tack för idag!

PS Igår kokade jag chokladfudge. De blev riktigt sött och gott! Receptet heter Farmor Marys fudge och det hittade jag på Tasteline.se om någon blir sugen att prova.

Äta grönt!

Kategori: Miljö

Jag är inte vegetarian och vill nog inte bli det heller. När mina barn var vegetarianer åt jag bara kött på helgerna när jag dejtade dåvarande särbon. Detta resulterade i att jag ibland fick en sådan svår abstinens, att jag gick in i närmaste matbutik och köpte vienerkorv som jag sedan åt upp på vägen hem! Och korv är ju inte precis det bästa man kan äta...
Jag vill heller inte äta grönt kött även om en del påstår att oxkött som legat så länge att det antagit denna färg är det godaste.

Nej, det är så kallade grönsaker vi ska äta mer av! Helst ska de ha alla möjliga olika färger för att vara riktigt nyttiga! Röda, gula, lila, orange, blåa och så förstås gröna! Ett litet problem i sammanhanget är att vi inte bör äta grönsaker som har transporterats med flyg och inte heller sådana som odlats i växthus uppvärmda med fossila bränslen. Det innebär att vi här i Sverige får nöja oss med de bruna, beige, grå och gröna sorterna nu under den solfattiga årstiden, men jag älskar jordfärger och så har vi ju morötter förstås.

Sambon och jag har bestämt oss för att äta "grönt" en dag i veckan - helst söndagar. Söndagar passar bra för då har vi ofta gott om tid att laga mat och dessutom dricker vi bara vatten, vilket passar utmärkt till vegetarisk mat! Om söndagen inte skulle passa någon vecka får vi helt enkelt ta till någon av de andra sex dagarna. Men minst en köttfri dag i veckan är målet!
Slut för idag tack för idag!

Återanvändning och ekologisk mat...

Kategori: Miljö

Vissa "saker" vill man absolut inte att de ska gå igen - som gamla mormor tex (fast min var rätt speciell så jag saknar faktiskt henne lite då och då). Jag tror heller inte på att återvända till platser från förr eller söka upp gamla vänner för att försöka återförenas. Visserligen kan det vara kul att se och höra vad som hänt och skett med det som fanns förr men det är ju inte riktigt samma sak som att återanvända dem.

Att återanvända prylar är en helt annan sak. Jag läste på text-tv häromdagen att någon undersökning visade att folk hellre köper nya prylar till sitt hem för de slantar de får över, än att lägga lite extra på ekologisk mat. Jag tycker att det är jättekul med vackra saker till hemmet! Går faktiskt hellre i en inredningsbutik än i en som säljer kläder. Men man måste ju inte alltid köpa nytt för att förnya. Genom åren har jag samlat på mig en del, och ibland är det kul att rota runt i skåpen och hitta någon gammal vas eller ljusstake som man kan sätta fram. De senaste tillskotten till vår inredning kommer från "svärmor" som flyttat till en mindre lya på ett äldreboende. Hon hade en färggrann tavla och en gammal fin dalahäst som nu sprider glädje i vårt hem. Hemma hos oss har vi som ni förstår ingen speciell stil men det är ganska personligt!

Ibland köper jag ekologisk mat. Jag har räknat ur att det kostar ungefär 10% mer än "vanlig" mat. Det tycker jag att det är värt! Den är ofta godare (morötterna från Bjärhus är mums!) och nyttigare. Om man äter ekologisk frukt behöver man bara äta tre om dagen istället för fem och dessutom slipper man en massa bekämningsmedel. Ekologisk mjölk och kött kommer dessutom från välmående och glada djur. Vi var på Wapnö gods i söndags och där fick korna åka karusell medan de blev mjölkade! En glad ko är en god ko! :)
Slut för idag tack för idag!

Resa eller inte resa - det är frågan?

Kategori: Miljö

I morse fastnade jag fullständigt i mina bloggtankar vilket resulterade i att jag duschade alldeles för länge. Men jag tänker alltid så bra i duschen - får komma på ett sätt att påminna mig själv om att tiden är ute... Förr hade jag ju ofta en son eller dotter som stod utanför och bankade men den tiden är ju numera förbi. Det är lite knepigt med förändringar, de leder ofta som någon form av mer eller mindre angenäm inre resa! Men nu är det betydligt större förändringar på gång - det där med att hålla duschtiden är ju ett litet problem i sammanhanget.

Att resa korta sträckor ser jag inte som något större problem. Jag samåker till jobbet och passar inte mina och chaufförens tider så tar jag buss eller tåg. Detta gäller även när jag ska hälsa på släkt och vänner på södra sidan av Hallandsås. Längre sträckor blir lite knepigare. Allra knepigast blir det ju när man vill åka så långt att man "måste" flyga. Jag har ju ett barnbarn och en nästandotter i London. Dem måste jag ju träffa ibland! Jag läste en artikel där författaren menade att man ska avstå helt från att flyga för nöjes skull. När jag då analyserar min situation kommer jag fram till att man kanske kan anse att mina resor till London inte enbart är nöjesresor utan i första hand har en social funktion. Ett barn (jag syfter på barnbarnet) behöver ett stort kontaktnät och även om barnbarnet i fråga har en stor familj i sitt hemland så behöver hon säkert också sin svenska familj för att bli en god samhällsmedborgare. Och blir hon inte det så kan ju nästan vad som helst hända.... Och det tror jag inte ens den största miljövän vill ta ansvar för. Alltså har jag all anledning att resa i alla fall två gånger om året, men kanske inte fyra som det ju faktiskt har blivit det här senaste året.

När vi ändå är inne på temat Storbritannien tycker jag att det är glädjande, men också lite överraskande att det landet, tillsammans med vårt eget, är ett av de länder som lyckats minska sina koldioxidutsläpp mest. När jag vistas i GB får jag intrycket av att de inte bryr sig om miljön ett dugg. De kör bil som om de är på väg till BB med en födande kvinna i baksätet och dessutom finns det på tok för många bilar på denna lilla ö . Det hade inte förvånat mig ett dugg om den sjunker en vacker dag! ("ska komma från en geograf" kommenterade sambon när han korrade.) De slänger massor av mat och de sopsorterar inte över huvudtaget. Och så turboshoppar de - troligen precis som vi, en massa saker som ingen behöver. Det ligger nära till hands att tänka: vad kan vi göra i lilla Sverige för att rädda världen när de konservativa engelsmännen bara kör på som om de inte ens hört ordet miljö. Men jag ger inte upp! Det ingår inte i min personlighet (tyvärr tycker en del av mina närmaste).

Avslutningsvis påpekade sambon att det förekom ett mindre antal stavfel i mitt första inlägg. Jag ber om ursäkt för detta och skyller som vanligt på mitt lätta skrivhandikapp. Det här inlägget ska han få korrekturläsa innan jag publicerar det. Och nu är det gjort - han såg ut som en örn som spanade efter byte medan han läste. Ni förstår att jag är hårt hållen.
Slut för idag - tack för idag!


Nu eller aldrig!

Kategori: Miljö

På senaste tiden har jag vid flera tillfällen fått tips av sonen om en artikelserie i DN som tagit upp det heta ämnet "den globala uppvärmningen". Detta resulterade i att jag i söndags gick in på tidningens hemsida och hittade ett test! Och jag som trodde att jag faktiska var rätt så miljösnäll - jag som inte ens har en egen bil! Men ve och fasa, det visade sig att jag är en grov brottsling på detta område. Efter lite diskussioner med sambon gick han och sänkte innomhustemperaturen (vilket jag ju inte lider av lika mycket som han) och dessutom anmälde vi att vi, till en extra kostnad på ca 500:- om året, i fortsättningen vill ha "grön el".
Men detta räcker ju inte! Och även om jag har fullt klart för mig att liten människa som jag inte kan rädda världen, så är denna lilla människa rätt envis och inte tänker ge upp för det. Mitt motto är: problem är till för att lösas!
Därför har jag bestämt mig för att (än en gång med hjälp av sonen och i detta fall främst med hjälp av dottern) börja blogga! Mest för att peppa mig själv - jag måste ju se till att ha något att skriva i min blogg - men även för att peppa andra att bli lite snällare mot miljön. Så detta är bara början på min mission (det ligger i släkten...)

Avslutar med att citera mig själv under en av dagens lektioner när just detta ämne var på tavlan: "det där med vedeldning är ju lite kluvet "(säger jag utan att tänka på att det var rätt roligt) och fortsätter sedan när alla skrattat färdigt med"och det gäller ju också kärnkraften" (lika lite utan att tänka mig för). Eleverna i klassen hade garanterat förlängt sin livstid med flera sekunder när de länmade lektionen. Men sån är jag!
Slut för idag - tack för idag!

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt