Iwillnevergiveup

Uti i skogen ska vi gå

Kategori: Allmänt

Nu är det bevisat - vi mår allra bäst när vi är ute i naturen. Mer om det kan du läsa i denna artikel som publiserades i DN veckan som gått.
 
Jag har många gånger tänkt på att de allra bästa och tydligaste minnena jag har från min barndom är från utemiljöer. När vi var på stranden och badade om somrarna, plockade svamp på hösten, smalade mossa och högg gran inför julen, plockade vitsippor eller liljekonvaljer på våren och sist men inte minst när min pappa tog med mig och min äldsta bror ut i skogen för att bygga koja och lära oss överlevnadstips. Som ni förstår bodde vi på landet under mina tidigaste levnadsår och det har såklart präglat min syn på naturen.
När jag sedan blev vuxen tillbringade jag och min första sambo (senare man) också mycket tid i naturen. Och när barnen föddes och min nattsömn blev knapp och dålig var det bara när jag var ute med dem som jag inte kände av den kroniska tröttheten. Därför var vi oftast ute flera timmar varje dag vilket ju även var nyttigt för dem så klart!
Numera är maken och jag ute i naturen alldeles för sällan men vi tillbringar mycket tid i trädgåren istället. Det har ju inte ni som följt min blogg kunnat undgå med tanke på att de flesta av mina bilder här är trädgårdsbilder. ;) Dessutom bor vi ju rätt lantligt. När jag lyfter blicken från min dator ser jag åkrar och hagar så långt ögat kan nå.
En dröm är dock att kunna ta med barnbarnen ut i vår fantastiska natur så mycket som möjligt i framtiden så att de ska få samma upplevelser och känsla som jag själv har fått.
Nu ska jag ut i trädgården och göra den lite fin till advent!

Recept

Kategori: Allmänt

Ingredienser
valfri pasta i lagom mängd 
1 färsk laxrumpa
räkor efter smak
1/2-1 påse saffran
1-2 pressad vitlöksklyfta
2 dl crème fraiche
1/2 dl vatten med 1 tsk pressad citron
1 msk tomatpuré
1 tsk örtsalt
1/2 krm cayennepeppar

Gör så här

Skär laxen i mindre bitar och fräs försiktigt med saffran och vitlök i smör i en gryta. Tillsätt créme fraiche, citronvatten, tomatpuré, örtsalt och cayennepeppar. Låt allt koka i ca 5 min. Rör sist i räkorna. Blanda med nykokt pasta.
Till detta drack vi det mycket prisvärda vinet Luz.
 
Trevlig fredag allihop!

Smakrikt

Kategori: Allmänt

Helgen innehöll goda smaker både i fast form och på flaska!
 
Fredag kväll lagade dottern och jag en pasta med lax, räkor och saffran.
Igår förmiddag blev det pepparkaksbakande. En helg för tidigt om man ska följa vår väl inarbetade tradition men traditioner är ju till för att brytas eller hur! ;)
 
 
På kvällen var vi bjudna på vinprovning hos äldsta dottern. 
 
 
Gissa vilket vin som fick bäst omdöme?
 
Nu ska jag snart gå ner i köket och göra en broccolisoppa till min bästa barndomsvän som kommer på visit. :))
 
 
 
 

Novemberträdgård

Kategori: Allmänt

Medan det är snöstorm i norr kan vi ännu hitta blommor i trädgården här i söder!
 
 
Alla bilderna är tagna idag och snart planerar maken och jag att åka ut och leta efter svamp. :)
 
 
 
 
 
 
 

Vernissagebesök

Kategori: Allmänt

 
Ulf Ekberg, konstnär men också god vän och kollega, hade vernissage på sin utställning "On the stage" på galleri Moment i Ängelholm igår. Maken och jag tittade in, log och avnjöt Ulfs intressanta, mycket personliga  och humoristiska verk.
 
 
Ulf är en mycket produktiv och mångfacetterad konstnär som sysslar med både skulptur och måleri.
 
 
Det mesta som visades på utställningen har han skapat under hösten samtidigt som han jobbat hårt på skolan med bl a hemsidan och Skolportalen.
 
Ulf uttrycker sig även genom fotokonst och har gett ut en bok kopplad till hans fotografier som har visats på Gotlands Museum.
 
 
 
 

Alla själars dag

Kategori: Allmänt

 
Söndrums prästgård var mitt första hem. Den är riven nu men kyrkan står kvar. Här har jag döpts, konfirmerats och firat många helger. I den här kyrkan är och min pappa, mormor, morfar och moster begravda. Igår besökte vi kyrkogården för att tända ljus och tänka lite extra på våra nära och kära. En fin sed som vi svenskar fått genom våra katolska invandrare från öster.