Iwillnevergiveup

Vintrigt smultronställe

Kategori: Allmänt

Gårdagen tillbringade jag hos de gamla. Mamma ska bli opererad nästa vecka och pappa ska vara "på hemmet" så de behövde både praktisk hjälp och peppning.

Så här vitt och vackert var det i den sluttning på deras ägor som jag hoppas en gång ska bli min:
Här kan ni se hur där ser ut på sommaren.

I brist på annat...

Kategori: Allmänt

Jag har inte så mycket att skriva om just nu, så här kommer istället ett citat av Werner Aspenström:

"Av det skälet att den aldrig ska återkomma var det en minnesvärd dag."

Ett bra sätt att se på "alla dessa dagar som bara kommer går" tycker jag.

Vilket väder sa Pär Fläder

Kategori: Allmänt

Ja, det kan man verkligen säga. Det snöar och blåser så man helst inte ens vill titta ut.
När jag körde de fyra milen hemfrån skolan idag hade vägen blivit som en puckelpist av hoppackade snödrivor. När jag väl kom hem fick jag sätta igång med att försöka skotta. Sambon är inte hemma så jag får ju visa att jag klara mig själv... Men nu tänker jag inte gå ut mer idag, och jag hoppas verkligen att det lugnat ner sig tills imorgon för då har jag planerat en tripp till sonen i Malmö. :)

Det vackraste som finns

Kategori: Allmänt

Franska tulpaner eller papegojtulpaner - jag vet inte vilket som är den rätta benämningen på dessa konstverk, men otroligt vackra är de i alla fall.

Delta

Kategori: Miljö

Här kan du vara med och påverka hur EU:s nya ekologo ska se ut.

Ediths ros

Kategori: AllmäntDen här dagen var till en början ganska tung och dyster, men den lättades så småningom upp av skratt och stoj från lekande barn.  Nu är det en lättnad att den snart är över! I morgon är en annan dag...

Använd allt 6 - kyla

Kategori: Miljö

Det är alltid bäst att tina djupfryst i kylskåpet. Matvarorna mår bättre av att få tina långsamt och man riskerar inte att de blir så varma att de far illa. Dessutom hjälper de till att hålla nere temperaturen i kylen.

Inspirerad

Kategori: Allmänt

Jag försöker lära mig bygga upp "stilleben" att inreda med. Det ät faktiskt inte så himla lätt att få det att se harmoniskt ut...
Först arrangerade jag det så här...

.. men idag ändrade jag till det här.
Visst blev det bättre (förutom att bilden är ljusare och varmare) när jag tog bort ett par saker?

Jag har läst mig till att man ska ha ett ojämnt antal saker och gärna ställa dem på något som "håller ihop" arrangemanget. Här har jag hittat en träbricka som något av barnen (jag tror det är sonen) har gjort i slöjden för flera år sedan. Sen handlar det ju mycket om färg, form och proportioner förstås. Jag tar gärna emot goda råd för att få det ännu bättre.

Skilda världar

Kategori: Allmänt

För tillfället har vi två katter i huset som helst inte ska få kontakt med varandra.
Den ena är Sissi, vår gamla kattdam på snart 17 år som aldrig tålt andra katter:
Den andra är Booggie, yngsta dotterns mycket sociala skogkattshane, som jag tar hand om medan dottern söker lyckan på sydligare breddgrader:

Milla


För att undvika att någon av dem blir uppäten (det är troligen Boggie som ligger risigast till trots att han är dubbelt så stor, ung och hane) får Sissi röra sig fritt i huset som hon brukar, förutom att hon inte får gå ut i uterummet för där bor Booggie. På kvällarna stänger jag in Sissi på toaletten medan jag bär upp Boggie till gästrummet/mitt arbetsrum för att han ska få lite sällskap och värme. Samma procedur blir det när han bärs tillbaka till sitt tillfälliga revir. Idag har han fått komma ut i friska luften en stund väl fastspänd i en sele. Han kunde inte riktigt bestämma sig för om det var roligt och spännande eller jättehemskt. Men min plan är att gå ut med honom varje dag den kommande veckan och att han sedan ska få vara ute utan sele, som han är van vid från sitt ordinarie hem.

Det inträffade en lite incident strax efter att jag tagit bilderna ovan. Som ni ser sitter Boggie i fönstret i uterummet och rätt som det var fick Sissi syn på honom innifrån. Då blev det liv i luckan! Hon skrek och fräste och hoppade som om hon blivit ung på nytt medan Boggie bara satt och tittade och såg ut att tänka "men jag vill ju bara leka med dig". Som tur var kunde jag dra ner persiennen. Vi kanske går en ovanligt spännande vår till mötes här i Ingelsträde...

Curling

Kategori: Allmänt

Jag får ofta kritik, både av andra men också av mig själv, för att jag "curlar" för mycket. Och visst är det svårt att veta vad som är tjänster och vad som är "björntjänster" när det gäller barn och unga. Men eftersom jag är en känslomänniska och ingen strateg, blev jag glad när jag hittade det här citatet av Bjön Ranelid:

"När ett barn tar sig in i den vuxna människans hjärta så upphäver det skillnaden mellan ditt och mitt."

Just så är det för mig! Självklart finns det andra sätt att förhålla sig som är minst lika bra...

Tulpaner

Kategori: MiljöImorgon (eller idag menar vissa) är det tulpanens dag. Jag, liksom många andra, älskar tulpaner. Därför är jag inte beredd att avstå från denna njutning, trots att det innebär en onödig påfrestning på miljön eftersom tulpanerna oftast flygs hit till Sverige. Och skulle de mot förmodan vara odlade här har det ju skett i uppvärmda växthus vilket inte är ett dugg bättre (om man inte använt biogas förstås). Kostar man på sig lite dyrare blommor håller de oftast längre och då behöver man inte handla lika ofta. Allra bäst är det om man lyckas hitta de som är miljömärkta eller Fair Flowermärkta.

Använd allt 5 - julgranen

Kategori: Miljö

Idag är det tjugondag Knut och då dansas julen ut.
Kanske har ni redan städat ut julen, eller också planerar ni att plocka undan det ni eventuellt satt fram för att skapa julstämning i hemmet till helgen. Oavsett vilket så blir det ofta en gran över när allt annat är nerpackat.
Vi slängde ut vår gran förra helgen och sambon har redan klippt ner den och bäddat om de mest köldkänsliga växterna i trädgården lite extra med grenarna.  Stammen hamnar i tunnan för trädgårdsavfall och till våren hämtas den av sopgubben som kör den till återvinning - troligen mals den då ner och blir kompost. Hoppas ni också ser till att er gran återanvänds på ett eller annat sätt.
PS Det som frestar minst på miljön är självklart att inte ha någon gran alls!

Närproducerat

Kategori: Miljö

Idag upptäckte jag att Kochś bageri, som ligger fem minuter från skolan, har fått ett lite nyare sortiment av matbröd. Förutom de sorter som bakats tidigare har de fyra olika bröd bakade på ekologiskt mjöl. Dessutom bakar de flera sorters surdegsbröd. Jag köpte ett idag och kommer att prova dem alla. Tänk er att kunna ta hem nybakat, gott och nyttigt bröd utan någon som helst ansträngning! Det kallar jag lyx!

Hårvård utan cancerframkallande ämnen

Kategori: Miljö

Idag har jag testat mitt julklappsshampo utan parabener som jag fick av Londondottern. Det luktade jättegott och håret blev snyggt och luftigt. Det enda negativa jag upptäckt hittills är att det verkar innehålla ganska mycket vatten och blir därför odrygt. Men det är kanske smällar man får ta...

2010

Kategori: Allmänt

Av olika skäl har det inte blivit tillfälle för mig att skriva något här på bloggen i år, men jag hoppas kunna komma igång snart igen.

Så därför ett försenat GOTT NYTT ÅR! alla läsare.

Vi har inlett skolarbetet med två dagars kompetensutveckling, som i alla fall delvis varit ganska utvecklande. Frågor som betygsättning, åtgärdsprogram för elever med särskilda behov, gruppdynamik och elevers ansvar för sitt lärande har stått på programmet. Både viktiga och intressanta frågor som alltför sällan hinner diskuteras!
När eleverna kommer på måndag börjar dock det riktigt roliga och utvecklande arbetet! :)