Iwillnevergiveup

Pepparkaksbak

Kategori: Allmänt

För mig är Första Advent en speciell dag!
Förr brukade jag ofta gå i kyrkan och lyssna på Hosianna med mina föräldrar och när barnen var små gick vi och tittade på julskyltningen. Eftersom sambon är engagerad på Lions julmarknad har jag fått skaffa nya traditioner sedan vi träffades. Ett år försökte jag inför en variant på "lille jul" med smakprov på julmaten, liten gran och små klappar, men det var nog bara jag själv som tyckte att det var kul.... De senaste åren har jag och dottern bakat pepparkakor på första advent. Jag har ett helt fantastiskt recept som jag ärvt - finns inga godare pepparkakor! Önskar jag kunnat förmedla doft och smak här men ni får nöja er med lite bilder! :)
En annan trevlig tradition är att  här i Ingelsträde sätter vi ut marcheller varje adventssöndag. Det ser jättetrevlig ut - kör gärna hit och titta om ni har vägarna förbi eller genomför samma tradition i er egen by, samhäller eller kvarter.

Första advent!

Kategori: AllmäntIdag inleds julen på riktigt! Ha det bra och njut!

Mera isbjörn

Kategori: Miljö

Igår skrev jag bl a om att det funnits isbjörn på Kullaberg. Hittade de här filmerna på You Tube:


Tänk bort att det här är en reklamfilm och föreställ er att det kan ha sett ut så här hos oss i södra Sverige!

Isbjörn i sikte

Kategori: Miljö

Torsdagens föreläsning handlade om "Klimat och havsnivåförändringar under och efter senaste istiden".

Kan ni tänka er att det fanns isbjörnar på Kullen för 15000 år sedan!?

Och när inlandsisen var som tjockast pressade den ner marken i norra Sverige ca 800 meter! Manteln transporterades ut mot sidorna och markytan i nuvarande Tyskland, Ryssland och Norska havet steg uppåt.

Föreläsaren menade också att människans påverkan på klimatet startade redan för ca 8000 år sedan när man började odla ris, ha tamboskap och elda upp skogen.

Som ni ser är det mycket spännande man får veta av de lärde i Lund! :)

Hoho

Kategori: Miljö

Idag fick vi ut en lista på tips om vad vi skulle kunna göra för miljön på kommunens olika arbetsplatser. Det var en helsida med "gammal skåpmat" - men å andra sidan - om alla verkligen följer dessa uppmaningar skulle koldioxidutsläppen troligen minska avsevärt.

Dock hade tryckfelsnisse varit framme vilket resulterade i många glada miner! Första punkten under rubriken Avfall löd:
-"Minska svinet på livsmedel"! Som vi ju alla vet är det dock nötet som är det största problemet.  :)

Slutraderna på pappret var däremot mycket viktiga:
"Ändra våra attityder och inställningar"      "Öka medvetenheten"

Det är ju just det som måste ske och som också gör det så himla svårt!

Nu är det (snart) jul igen!

Kategori: Allmänt

Idag har jag en "helledig" dag - sambon står nämligen i chokladhjulet på julmarknaden i Munka Ljunby. Jag avundas honom inte med tanke på att det är lite småkallt redan nu och vinden kommer troligen att öka under dagen. Själv har jag planerat att baka lite, eventuellt frosta av frysen och plantera ett jularrangemang vid entrén.Igår vaknade vi till årets första snö!
Senare under dagen var jag på Väla och köpte julklappar och när jag kom hem möttes jag av små kulörta lampor som sambon satt upp vid infarten. :)

Fredagen tillbringade vi tillsammans med HP-eleverna som läser Affärsturism.Dagens stora händelse var "Jul på Liseberg" men på vägen upp gjorde vi ett studiebesök på Hotel Tylösand, som visade sig vara en helt fantastisk anläggning.Kolla in utsikten över Tylön från relaxavdelningenoch överallt kunde man se konst!Eftersom Per Gessle är en av ägarna visas guldskivor och annat upp för besökarna.När vi kom till Liseberg var det fortfarande ljust


men när det mörknat var parken mycket vackert upplyst.

Ibland är det trevligt att sambon och jag jobbar på samma skola! ;)

På torsdag ska jag grilla eleverna och kolla vad de lärt sig under denna lite annorlunda skoldag.

Is, snö och tö

Kategori: Miljö

Senaste föreläsningen i Lund inleddes med att föreläsaren konstaterade att den Arktiska bassängen (=havet vid nordpolen) fortfarande är i stort sett istäckt och att det inte finns några vetenskapliga belägg för att isbjörnsstammen minskat utan tvärt om...
MEN! Eftersom man inte riktigt vet hur alla återkopplingeffekter i form av albedo och permafrostavsmältning slår igenom, kan Nordpolen vara öppet hav redan år 2040. Forskarna menar att det utan tvekan varit så tidigare under Holocen i mellan 2000 och 5000 år. Detta har man kommit fram till bl a genom att undersöka moränryggar och lagerföljder på norra Grönland.
Resultatet kan bli att när det är öppet hav runt Grönlands kuster kommer nederbörden i form av snö att öka och inlandsisen växer i tjocklek.
Detta får mig att undra över vad det i sin tur får för återkopplingseffekter? Som ni förstår är det här med klimatförändringar inte lätt!

Hot love

Kategori: Allmänt

För några dagar sedan la jag upp ett par bilder här på bloggen som jag fick plocka bort illa kvickt sedan sonen påpekat att jag då brutit mot lagen (igen!). Som kompensation kommer här en bild som jag tagit alldeles själv. :)Tack alla kära läsare för att ni tittar in och både läser och kommer med trevliga och intressanta kommentarer.

Sicket väder!

Kategori: Miljö

Lördag förmiddag och det blåser runt knuten. Sambon och jag har dock trotsat vädret och suttit i uterummet och ätit frukost. Den här tiden på året är det ju mörkt när vi går på morgonen och mörkt när vi kommer hem på kvällen och då måste vi ju försöka umgås med våra växter lite under helgerna. Ska faktiskt åka och köpa lite nytt inför den annalkande julen när jag skrivit färdigt här.

I onsdags hade vi besök på skolan av Anders Nylund från Tv4 som pratade om klimatförändringar. Här illustrerar han fördelningen av gaser i atmosfären (om jag minns rätt). Ni hittar bättre bilder på skolans hemsida.Han sa bl a att jordens medeltemperatur är +15 grader men att jorden nu har "feber". Han menade dock att det inte är den ökade temperaturen i sig som är det stora problemet utan den havsnivåhöjning och de översvämningar den leder till som kommer att ställa till mest problem.
Anders Nylund hoppas mycket på elbilarna i framtiden som en av lösningarna för att minska koldioxidutsläppen.

Torsdagens föreläsning i Lund handlade om den Grönländska inlandsisen. Nikolaj Krog Larsen berättade om hur geologerna arbetar på Nunataker och hackar loss prover från berget som de sedan undersöker och åldersbestämmer.
Med hjälp av satteliter som mäter gravitationsförändringar och flygmätningar av isens tjocklek har man kommit fram till att Grönlandsisen växer i inlandet, troligen pga att den globala uppvärmningen leder till ökad nederbörd (=snö), samtidigt som den blir tunnare vid kusterna. Eftersom isens temperatur stigit har den också blivit mer dynamisk och rör sig därför fortare. Istungorna som når ut i havet kalvar (stora isberg bryts loss) och orsakar mindre jordskalv.
Detta är relativt nya upptäckter och finns inte med i IPCC:s senaste beräkningar. Havsnivån kan alltså öka mer än man tidigare trott och ännu strörre områden drabbas av översvämningar än man befarat. Asien är den världsdel som kommer att drabbas hårdast och många av världens storstäder ligger vid kusterna, vilket kommer att leda till stora problem. Köpenhamn är en av dessa, och N K L menade att Kastrup kommer inte att kunna användas som flygplats i framtiden när Amager står under vatten.

Tack för idag och slut för idag - nu tar vi helg!

Läsartips

Kategori: Miljö

Lägg gärna en stund på kommentarerna till mitt inlägg den 7/11.

Haha

Kategori: Allmänt

Fick den här av Londondottern (som hållit på med yoga betydligt mer än jag):Kan en elefant så kan jag! ;) På måndag är det dax igen - kör kanske till och med ett litet pass i min ensamhet under helgen.

Shit!

Kategori: Miljö

När jag skulle gå hem från jobbet idag och som vanligt på fredagarna hade min påse "gott och blandat" (=kompostsopor som jag tar med hem från personalrummet) i handen upplyste chefen mig om att det är förbjudet att transportera sopor från en kommun till en annan. Stämmer det? I så fall ska jag med glädje även i fortsättningen bryta mot den lagen! :)

Arbetsveckan som nu är slut försvann lika fort som en kaka rättvisemärkt choklad!
I måndagskväll lyssnade vi på en intressant föreläsning om "entreprenöriellt lärande". Egentligen är jag allergisk mot det uttrycket, men Krister Westlund som höll i föreläsningen brinner verkligen för detta och var därför mycket inspirerande att lyssna på!
Sen var det BARACK OBAMA som blev mannen i mitt liv under några dygn. Tänk att man kan bli så glad för något som händer så långt borta.... Hoppas han kommer att jobba med miljöfrågorna på ett annat sätt än vad Bush har gjort! (Har han överhuvud taget gjort något positivt?)
Torsdagens föreläsning på geologen i Lund hölls av professor Dan Hammarlund. Han pratade bl a om att det finns ett klart samband mellan människans utveckling och klimatet. Han menar också att det inte är någon tvekan om att vi människor idag påverkar klimatet genom våra utsläpp av koldioxid. ( I några av de föreläsningar jag tidigare sammanfattat här på bloggen har man kunnat ana visst tvivel....)
Under veckan har det också droppat in en hel del paket till mig. Fast de är egentligen inte till mig utan julklappar jag köpt på nätet. Som ni förstår kan jag inte avslöja mer här och nu, men jag kan visa er några av mina inköpsställen: Naturskyddsföreningen, UNICEF, Adlibris och Emmagjort.
Nu ska jag fira helg! Ha det bra allihop!

Dryg?

Kategori: Allmänt

Efter drygt halva höstterminen har vi nu haft ett välbehövligt lov. Mitt mål var att komma ikapp med lite av det jag inte hunnit med under hösten, och nu är drygt halva huset välstädat, drygt halva trädgården rensad för vintern och drygt hälften av julklapparna fixade. :)

Trots ett par frostnätter blommar rosorna i vår trädgård så här fint:men "fallfrukten" får hålla sig inomhus några månader så att den inte fryser sönder:
Dagens vegetariska blev hemmagjord wok på svenska grönsaker och tofu och snart ska sambon och jag dricka kvällste och äta äpplekaka.

Nu känner jag mig ganska redo att börja jobba imorgon igen!

Fin tradition

Kategori: Allmänt

Just nu sitter jag och är lite småfrusen efter att ha varit ute tillsammans med sambon och satt ut gravljus. Men jag har tänt stearinljus och kokat en kopp te för att mota bort kylan, och inombords känner jag mig varm med tanke på att jag har alla mina närmaste i livet. Man tänker lite extra på sånt en dag som denna.
Att smycka gravar med ljus är ju en gammal katolsk tradition och från början var det de helgon som inte hade någon egen minnesdag som man hedrade denna dag. Övriga döda hedrades dagen efter som kallas "alla själars dag". En annan gammal tradition har varit att sätta små granar med ljus i på gravar till jul. Numera har granarna bytts ut mot ljuslyktor men det är fortfarande vanligt att man smyckar gravarna även under julen.
Jag tycker att detta är en väldigt fin tradition och en möjlighet att stanna upp och tänka efter vad vi gör med våra liv och hur vi är mot varandra.
Ha en bra helg och var rädda om er och varandra!