Iwillnevergiveup

Säker kollektivtrafik?

Kategori: Miljö

Det har varit en tung dag på Klippans gymnasieskola igen!
När sambon och jag kom dit i morse såg vi att en buss kört in i en trädgård och att framrutan var krossad. Detta visade sig vara en mycket värre olycka än det såg ut till en början. Flera av våra elever är skadade, varav minst en allvarligt, och många är chockade. Under dagen har vi pratat med elever och anhörig och tagit hand om dem så gott vi kunnat. Sambon sitter nu och ringer runt till föräldrar och jag känner mig mycket mentalt trött. Dock börjar nu ilskan växa inom mig när jag tänker på det som hänt! Vår skola ligger i ett litet samhälle på den skånska landsbygden och de flesta av våra elever är tvungna att åka kollektivt för att komma till skolan. Olycksbussen var ingen skolbuss utan en linjebuss mellan Helsingborg och Klippan. På dessa bussar finns det inte alltid säkerhetsbälten. Hade det gjort det, och dessa hade använts, hade personskadorna inte blivit så allvarliga, det är jag helt säker på!

Det pratas mycket om att kollektivtrafiken måste bli billigare och göras mer tillgänglig för att minska koldioxidutsläppen. Men det handlar ju om säkerhet också. Busschaufförerna är ofta pressade av tidtabeller och tar därför för stora risker. Detta gäller i högsta grad också i stadstrafiken. Att åka buss i tex Malmö är en skräckupplevelse! Dagens olycka är ju inte den första och tyvärr säkert inte heller den sist. Men ska vi vilja åka kollektivt måste det bli ett säkrare alternativ. Vi har haft lag på säkerhetsbälten i personbil 30-40 år! Varför inte i buss???

Till sist vill jag uppmana alla - använd bältet även när ni åker buss om det finns! Det är inte töntigt - DET ÄR SMART!

Hon kom med våren!

Kategori: Allmänt

I vår familj är det vår när yngsta dottern fyller år! Redan när hon var väntad och storebror frågade när hon skulle komma så sa vi att " när det är riktig vår" då kommer "bebben". Och nu har hon fyllt 22 år!

image29

Hmm...

Kategori: Miljö

Det är minsann inte lätt att göra rätt! Läs den här artikeln där man ifrågasätter det rätta i att odla ekologiskt när det är matbrist i världen.

Helsingör

Kategori: Allmänt

I torsdags var jag med en klass i Helsingör. De fick gå en stadsvandring och titta på staden ur historiskt och geografiskt perspektiv. Själv passade jag på att njuta av vårt grannland. Här kommer några bilder från denna härliga dag:


image24


Torgförsäljning av blommorimage25


Trevlig affär som säljer mycket ekologiskt


image26

Kronborg slott - ser ni så vackert det ligger, även från den danska sidan ;)


image27


Utsikt från Kronborg mot Sverige


image28


Min härliga, glada Geografiklass :)

Vårsådd

Kategori: Allmänt

För att visa mina läsare i norra Sverige, tog jag en bild på vägen hem från skolan idag. Här nere i Skåne är vårsådden i full gång!

image23

Snål eller generös?

Kategori: Miljö

Att betraktas som snål, tycker nog de flesta av oss känns nedvärderade, medan generös är ett positivt laddat ord. Om någon ser hur jag klämmer ut varenda droppe och klick ur alla burkar och flaskor, allt från sköljmedel till deodorant, skulle man nog tro att jag är snål. Det är jag inte! Jag betraktar mig själv som en ganska generös person, som både bjuder på mig själv och är givmild i största allmänhet. Så även i detta sammanhang, för har ni tänkt på att när jag använder hela innehållet i en förpackning vinner alla (utom kapitalistern) på detta. Mina pengar räcker längre och det gör jordens resurser också. Alltså är jag generös mot planeten Tellus och allt liv på denna! :)

Imponerande

Kategori: Miljö

Idag visar våra elever som går i åk 3 upp sina projektarbeten. Så många duktiga och engagerade ungdomar vi har! Här följer några exempel på projekt: en tjej ställer ut och säljer sina foton föreställande djur och hela behållningen går till "Djurens rätt", en kille håller föredrag om klimatförändringarna, två tjejer målar och säljer glas och hälften av förtjänsten går till UNICEF, en tjej har sytt om gamla kläder som hon visat upp på "catwalken" , två tjejer har ordnat en konsert där överskottet gått till Röda Korset osv. Sådana här dagar tänker jag på att man inte kan ha bättre jobb än det jag har, där jag får umgås med dessa fantastiska människor dagligen. :)

Vill ni veta mer om "min" skola kan ni gå in på Klippans Gymnasieskolas hemsida.

Nya vårbilder

Kategori: Allmänt

Här kommer  vårbilder för vecka 17. Jag tog dem i vår trädgård nu i helgen, men har inte hunnit lägga ut dem på bloggen förrän nu pga det underbara vädret som gjort att jag inte velat sitta inne vid datorn. :)

image18

Stjärnmagnolia


image19

Backsippor


image20

Lördagsmiddag på grillen


image21

Gulsippor


image22


Första blomman på vår Kamelia som övervintrat ute i rabatten

Utflyktstips i Skåne

Kategori: Miljö

Ett gott skratt förlänger livet

Kategori: Miljö

Ni måste gå in på Miljöbloggaktuellt och titta på hans senaste fredagsfilm. När ni ändå är där kan ni passa på och läsa allt klokt han skriver!

U.p.a.

Kategori: Miljö

Två plagg som hänger i min garderob ska kemtvättas enligt instruktionerna, en kjol och ett par byxor. Nu har jag tvättat båda för hand med bra resultat. Jag tror att producenterna ibland skriver så på tvättråden, för att vara på den säkra sidan - inte för att plagget egentligen är så känsligt. Om man använder sunt förnuft och kollar vad det är för material och sedan tvättar med milt medel för hand i ljummet vatten, så tror jag att man kan skona miljön genom att undvika kemtvätt. Dessutom blir det ju mycket billigare!
Jag har nu också testat Galltvål som fläckborttagning och det fungerar utmärkt samtidigt som det är snällt mot miljön.

Mer vår åt folket!

Kategori: Allmänt

Gårdagens bild på den halvt utslagna Ornäsbjörken blev mitt bidrag till fröken Evans vårbilder. Gå in på hennes blogg och titta på fler vårbilder från hela landet (och lite till) om ni har lust.
Tog en runda i trädgården för en stund sedan och nu upptäcker man nya saker varje dag. Såg bla att Stjärnmagnolian och de små oansenliga Sockblommorna slagit ut. Kamelian som klarat vintern bra har flera halvutslagna knoppar och jag kan konstatera att den är varmt rosa i färgen. Ska se om jag kan ta lite bilder och visa er.

Ha det bra och var rädda om er i helgen!

Våren

Kategori: Allmänt

För några dagar sedan berättade jag om att vi har en Ornäsbjörk på skolgården som håller på att slå ut.

image17

Det syns tydligt nu att träden håller på att skifta till lila och grönt. Låga träd och buskar har redan slagit ut ordentligt här på Kullahalvön. Och nästa vecka kommer värmen!

Ullared

Kategori: Miljö

Gekås i Ullared har funnits sedan 1963 - jag var där någon gång i början av 70-talet och igår. Det hade förändrats en hel del...
Anledningen till gårdagens besök var att eleverna på Handelsprogrammet på "vår" skola skulle åka dit på studiebesök och jag fick följa med. :)
En (ganska) ung käck tjej tog emot oss och berättade glatt om att deras kunder kör i snitt 20 mil för att handla "extremt billigt" för i genomsnitt 2700:- ! I varuhuset finns det 100 provrum, 5000 kundvagnar och 60 utgångskassor. De mest sålda produkterna är strumpor och bakplåtspapper....
Hur sunt är detta nu när vi ska försöka hejda den globala uppvärmningen? Även om man kan handla mycket på en gång och de kör sina egna Gekås-bilar på biogas, så måste detta varuhus vara en enorm miljöbov! Inte ens om alla kvinnor (genomsnittskunden är en kvinna på drygt 40) samåker dit, istället för som nu låter mannen köra och även tar med barnen i bilen (fastän de troligen hellre stannat hemma) skulle detta kunna bli en lönande affär, varken för den enskilde eller för samhället. Dessutom är i alla fall jag övertygad om att de flesta handlar mer än de behöver på ett sånt här ställe. Det hjälper inte heller att jag faktiskt hittade ett ställ med ekologiska kläder på barnavdelningen, eftersom de allra flesta varor de säljer kommer från lågprisländer i Asien.

Våga vägra Ullared!

Köra fort eller klokt?

Kategori: Miljö

Läste i DN om var det säljs mest/minst miljövänliga bilar. Det som slog mig var att det inte skiljer mer än runt 25% på den "sämsta" respektive den "bästa" när det gäller koldioxidutsläpp i gram/kilometer.
Lyssnade på Johan Tell (han som skrivit "Hundra sätt att rädda världen") förra veckan och han pratade bl a om just miljöbilar. Han menade att man inte tänker miljömässigt från början när man tillverkar miljöbilar utan enbart fokuserar på just bränslet. För att få fram "riktiga" miljöbilar, behövs ett helt nytt tänkesätt (som i allt annat som rör miljön), tex svagare motorer - vilket ju inte är lika kul att köra förstås.

Tillsvidare väljer jag att inte äga någon egen bil och när jag lånar sambons försöker jag tänka på att "ecodriva".

Hugga i jord

Kategori: Miljö

Idag har jag varken promenerat eller tränat, men jag har delat ett gammalt elefantgräs. Det var nästan omöjligt. Först försökte jag med spade, men det hjälpte inte ens att jag ställde mig och hoppade på spaden. Till slut tog jag till yxan, och efter att ha huggit och huggit en bra stund, gav den gamle elefanten med sig. Efteråt var jag minst lika svettig som efter ett träningspass!

Jag har också testat det ekologiska rengöringsmedlet som fungerade utmärkt och dessutom luktade riktigt gott. Men om nu såpa är lika bra så är det ju mycket billigare. Blir kanske det nästa gång jag behöver köpa nytt...

Årets första flygresa är nu bokad. Jag åker över till London och hälsar på dottern och barnbarnet i månadsskiftet juni/juli. För endast 30:- kunde jag miljökompensera min resa så jag behöver inte ha dåligt samvete den här gången.:)

Testa nytt!

Kategori: Miljö

Idag har jag varit på Bjärhus och handlat kött, ost, frukt, grönt och rengöringsmedel. Under hela mitt vuxna städarliv har jag använt Ajax, men nu ska jag alltså testa ett ekologiskt rengöringsmedel. Funkar det lika bra är det ju toppen för miljön! Jag återkommer med en rapport när jag har bildat mig en uppfattning om resultatet.

Njut av våren och var rädda om er i helgen!

Nia

Kategori: Miljö

Igår följde jag med min kära kusin på ett Nia-träningspass. De av er som känner mig vet att jag inte brukar träna...  Om jag över huvudtaget ägnat mig åt motion, så har det varit promenader och möjligen simning någon gång. I vår har jag varit rätt flitig med korta dagliga promenader och nu har jag alltså börjat träna Nia. Jag känner mig som en Dront,  smala ben med en klump ovanpå och uråldrig, men det är kul och garanterat nyttigt för kroppen.
Som jag skrivit i ett tidigare inlägg, är en av de viktigaste sakerna man kan bidra med för att förbättra miljön, att leva sunt och hålla sig frisk.

Jag har idag också blivit stödmedlem åt Naturskyddsföreningen. De kommer att dra 100:- från mitt konto varje månad. Inga stora pengar för mig, men förhoppningsvis ett litet tillskott i deras kassa.

Slutligen vill jag berätta att jag idag såg en björk (sambon säger att det är en Ornäsbjörk) på skolgården som börjat få "musöron".   :)

Snart historia?

Kategori: Miljö

Det faktum att det finns något som heter kulturhistoria, visar att människors sätt att leva har förändrats under historisk tid och kommer även att göra det i framtiden. Våra ideal och värderingar, vårt sätt att se på livet och allt levande, vår tro - allt vi människor skapar (=kultur) förändras med tiden.
Under större delen av 1900-talet var den amerikanska livsstilen vår förebild och amerikanska folket är de som bidrar mest till koldioxidutsläppen på jorden.
Vi måste byta livsstil för att rädda miljön! Mycket av det som vi idag anser vara nödvändigt för hög livskvalitet är "gammalt". Ideal som skapades av de generationer som nu är pensionsmässiga eller äldre. Alltså inget vi idag verkligen behöver för att vara lyckliga. Alla livsstilar är förändringsbara. Kulturer har förändrats, dött ut och byggts upp många gånger tidigare. Skönhetsideal, mode och trender är inte statiska utan förändras ofta och vi hänger snabbt på.
Det är viktigt med trendsättare och opinionsförmedlare som vill få oss att ändra vår livsstil till ett mer miljövänligt sätt att leva, och precis som tidigare kommer dessa förändringar att ske. Kanske är de redan på väg?

Fattig?

Kategori: Miljö

När jag diskuterar ekologiska produkter kontra traditionella, hör jag ofta kommentarer om att det är så mycket dyrare att köpa ekologiskt. Och visst är det lite dyrare - ca 10% har jag räknat ut. Men nog har de flesta av oss vuxna svenskar med inkomst, råd att "offra lite för miljön" och köpa det bästa och mest miljövänliga alternativet!? Tror ni mig inte så gå in på globalrichlist och kolla.
Äter och lever du miljövänligt blir du också lite smartare, vackrare och friskare även om du blir en smula ekonomiskt fattigare.
Och att hålla sig frisk är en av de viktigaste sakerna vi kan göra för att fresta mindre på miljön.

"Ecoluxury"

Kategori: Miljö

Fick precis ett sms av dottern i London där hon tipsar om den här ekologiska näthandeln. Här hittar man mycket snyggt!

Pappersstopp

Kategori: Miljö

Idag stannade vi kvar en timme extra på skolan för att "jobba ifatt". Efter att ha haft lektioner hela dagen gick hjärnan väldigt trögt (värre än vanligt alltså), så jag satte igång med att rensa papper. Då behöver man ju inte tänka särskilt mycket mer än: slänga/behålla. Det är oerhört mycket papper som cirkulerar i en skola! Och det mesta läggs i någon hög om ifall att...
När vi åkte hem gav jag mig själv ett löfte om att i fortsättningen tänka efter minst två gånger innan jag trycker på print. Den mesta informationen kan man ju skriva ner direkt från skärmen.

Jord

Kategori: Miljö

Eftersom det inte gått att logga in på Blogg.se de senaste dagarna kommer här lite "gamla nyheter":

I söndags fick jag äntligen jord under naglarna igen. Det har jag längtat efter länge! Då var det nämligen tillräckligt milt för att jag skulle kunna plantera om våra krukväxter. Jag vill helst göra det utomhus - det hamnar ju alltid lite jord utanför krukorna. Visserligen blåste det så mycket att jag fick hålla fast växterna så att de inte skulle rymma, men samtidigt försvann kanske ett och annat dammkorn av från bladen.
Mindre kul var att jag hittade åtta mördarsniglar i trädgården.

Nu samlas "de som bestämmer" igen för att försöka få vår jord att må lite bättre. Den här gången i Bangkok. Den stora utmaningen de nu står inför är ju att få alla länder, trots helt olika förutsättningar, att ta samma ansvar för detta globala problem. Nya forskningsresultat visar ju, som vi alla vet, att det är mycket bråttom att hitta åtgärder för att minska utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser. Vi måste också på allvar förbereda oss på de nya förhållanden som vi oundvikligen har framför oss.

Visst är det härligt med sommartid! Det är ju ljust så pass länge efter att man kommit hem från jobbet, så att man hinner njuta av våren. För nu hoppas jag att den är här på allvar... Ingen mer snö förrän tidigast om åtta månader tack!
Ikväll ska jag åka till ett ställe här i närheten och köpa ägg. De brukar också sälja perenner billigt. Man tar vad man vill ha (äggen står i ett kylskåp utomhus) och sedan lägger man pengarna för det man plockat till sig i en ask. Allt bygger på ömsesidigt förtroende. Kul att sånt fungerar fortfarande.

Slut för idag tack för idag.