Iwillnevergiveup

Julen varar enda fram till Påska

Kategori: Allmänt

För idag kommer alla mina barn, barnbarn och respektive hit för att fira försenad jul och födelsedag. Dessutom fyller sonen år just idag. Så gissa om det ska bli fest! Det ligger paket under granen, kylskåpet är fullt av mat och sovplatser är förberedda. Det ska bli jätteroligt!

Citat igen!

Kategori: Allmänt

I vår familj är vi väldigt oense om vad vi tycker om Björn Ranelid. Oavsett vad man kan tycka om honom som person så tycker jag att han har ett fantastiskt sätt att uttrycka sig på. Läs tex det här:

" Människan går långt för att upptäcka ett mirakel, men glömmer bort att det lever inom henne."

Den lilla kuten...

Kategori: Allmänt... hade mina barn en bok som hette när de var små. Igår såg sonen och jag en liten kut på riktigt, när vi var ute och flanerade i Lerhamn norr om Höganäs. Vi vet inte riktigt om den var helt ok eftersom den var så oskygg och verkade ha hosta. Men det kanske är ett helt normalt beteende? I övrigt var den pigg och nyfiken och så jättesöt att vi hade svårt att slita oss trots att vinden ven runt öronen på oss. Det är ju inte var dag man ser en säl på så nära håll! Tyvärr hade vi ingen kamera med oss och min mobil är inte den bästa.

Använd allt 4 - servetter

Kategori: Miljö

Trots att det kan tyckas vara ett onödigt slöseri, vill vi gärna lägga fram servetter när vi dukar - även till vardags. Sambon har dock infört vanan att inte slänga dem direkt efter att någon bara torkat av sina kladdiga fingrar eller nåt liknande. Dessa "använda" servetter fungerar utmärkt när vask och diskho ska rengöras från de rester som hamnat där efter matlagningen. Sedan slängs de i påsen för komposterbart avfall. Som ni förstår gör vi inte av med särskilt mycket hushållspapper.

Min nya idol

Kategori: Miljö

Det har ju gått några dagar sen Maria Wetterstrand skrev den här debattartikeln men den blir inte sämre för det. Ska jag någon gång bli politiskt aktiv vet jag i alla fall för vilket parti.

Dan' före dopparedan'

Kategori: Allmänt

Nu har jag bara roliga saker kvar att förbereda inför kvällens inledning av julfirandet tillsammans med sambon.
Morgondagen ska jag fira ihop med mina kära barn C och M. :)
Idag sak jag göra de sista inköpen, koka dunderglögg och griljera skinkan. Sen är det jul i vårt hus!JAG HOPPAS ATT VI ALLA FÅR EN RIKTIGT BRA OCH GOD JUL!

Nu vänder det!

Kategori: Allmänt

Midvinternattens köld är hård...
Ja, så var det verkligen i år - men nu har vi passerat midvintersolståndet och går vi mot ljusare tider. Dessutom är det mildare väder på gång. Vi får se om det blir en vit eller gråslabbig jul. Meteorologerna verkar inte vara helt överens på den punkten.

Använd allt 3 - Broccoli

Kategori: Miljö

Jag älskar broccoli! Helst ska den självklart vara färsk och svensk. Förr skar jag alltid bort "stammen" men sen läste jag någonstans att det bara är vi svenskar som gör det. Numera använder jag därför hela. Och faktum är att "stammen" är minst lika god som "huvudet". Man måste dock vara noga när man kokar så att det inte blir gröt av alltihop. Jag brukar bärför "plantera" broccolin i en kastrull med saltat kokande vatten så att endast stammen är i vatten. På med locket och sedan låter jag vattnet få ett nytt uppkok och därefter drar jag bort kastullen från värmen och låter broccolin bli färdig på eftervärmen. Mums!

Julfest

Kategori: Allmänt

I fredags ordnade HP-treorna som läser turism julfest för tvåorna och mig. De bjöd på frukt, bakverk, dricka, musik och film. Och jag fick årets första julklapp! :)Test

Kategori: Miljö

Här kan du testa din klimatpåverkan. Själv är jag stolt över att inte vara någon "Medelsvensson".

Tredje advent

Kategori: Allmänt
Nu är julförberedelserna i full gång! Igår städade jag kyl och frys och blev då tyvärr tvungen att slänga sex förpackningar med mat av olika slag som blivit för gammal. Jag måste skärpa mig och inte köpa mer än vi gör av med!
Idag åkte sambon och jag till det stora köpcentret. Vi orkade vistas där i ca en timme innan vi bestämde oss för att åka hem igen. Köphysterin sög musten ur oss! Väl hemma åt veckans vego, linssoppa, som jag förberett innan vi körde. Nu bakar jag surdegsbröd.
Imorgon börjar årets sista arbetsvecka.

Använd allt 2 - värmeljushållare

Kategori: Miljö

Nu under den mörka årstiden använder många av oss stora mängder värmeljus. Min erfarenhet är att det lönar sig att köpa de lite dyrare sorterna eftersom det ofta blir mer stearinrester kvar i de billigare. När ljusen brunnit ut tar jag bort överblivet stearin och knycklar ihop metallhållaren som sedan hamnar i återvinningskärlet för metall.

Håranalys

Kategori: Miljö

Här kan du testa hur miljövänlig din frisyr är.

Nu kan vi inte fly från vårt ansvar längre!

Kategori: Miljö

Det här är första gången jag läser om klimatflyktingar där det handlar om människor som nu finns i vår direkta närhet!

Använd allt 1 - Spill vid matlagning

Kategori: Miljö

Om ett par timmar anländer sambons bror med fru för att dricka glögg och äta mat tillsammans med oss. Jag har alltså tillbringat större delen av dagen i köket, vilket jag tycker är en riktigt trevlig sysselsättning som omväxling.
Först blir det som sagt lite glögg och pepparkakor tillsammans med några goda ostar. Varmrätten blir en Indisk curry som jag tillagat efter ett recept som Londondottern fått av sin indiska arbetskamrat. Till dessert ska vi äta mjölkcholkadmousse med blåbär. Allt är nu färdiglagat och står och vilar i väntan på att få avnjutas tillsammans med god dryck.
Det spill som blev över var två äggvitor och lite kycklingrester som jag skar bort innan köttet åkte ner i grytan. Detta kommer vår gamla katt gladeligen äta upp. Skal av lök, morötter och potatis har hamnat i komposterbart avfall och alla förpackningar ligger i sina återvinningskärl. Plastpåsar som frukt och grönt har legat i använder sambon när han rensar kattlådan. Det enda jag slängde i restavfallet var den slibbiga plasthistorien som låg i botten av kycklingförpackningen.
Skulle det mot förmodan bli några matrester över ikväll, tar jag med dem till skolan som lunch på måndag.

En ängel till

Kategori: Allmänt

Jag kunde inte motstå denna lilla ängel när jag fick syn på henne i vår ICA-butik igår:

Hett om öronen!

Kategori: Miljö

Igår tipsade sonen mig om den här artikeln i DN. Mycket intressant läsning om du vill veta vad forskarna tycker om den globala uppvärmningen. Redan förra vintern påtalades detta, under kursen i geologi som jag då gick. Där menade en föreläsare att det troligen skulle bli ett avbrott i uppvärmningen pga det La Nina-läge som då rådde och MR talar i artikeln om att det var El Nino som orsakade den höga temperaturen i slutet på 90-talet. Dessa tillfälliga klimatförändringar är ganska ointressanta när man talar om den långsiktiga globala uppvärmningen som nu pågår. Hoppas verkligen att världens politiker lyssnar på forskarna, och inte bara sin inre drivkraft att få behålla makten, när de träffas i Köpenhamn nästa vecka.

Två år!

Kategori: Miljö

Idag är det två år sedan jag startade mitt bloggande! Då var tanken att det skulle vara en miljöblogg, sen har den utvecklats till en lite av varje blogg. Men dagen till ära har jag tänkt att påbörja ett miljötema under parollen ANVÄND ALLT!
Under min uppväxt på 50- och 60-talet levde vi i ett "slit och släng" samhälle som sedan övergick i ett "köp och släng" samhälle. Denna överkonsumtion håller nu på att bli vår undergång! Men jag vill tro att det fortfarande finns möjlighet att "rädda världen" får ett totalhaveri! Förutsättningen är dock att vi tänker om och ändra attityd till hur vi utnyttjar jordens resurser. Detta måste ske NU!
Därför ska jag här försöka skriva om vad man kan göra i sitt vardagliga liv för att minska sin konsumtion genom att som sagt - använda allt.
Det kan handla om sånt som jag redan tagit upp tidigare tex hur man får ut hela innehållet ur schampoflaskan/deoburken eller hur man får eleverna på skolan att slänga mindre av den mat de lägger upp på tallriken. Det kanske också kommer att handla om sopsortering och återvinning. Förhoppningsvis ska vårt hushåll kunna minimera innehållet i restavfallstunnan om vi försöka använda allt...
I morse såg jag ett intressant tv-inslag om recycling design som gav mig mersmak. Kanske kommer jag att kunna tipsa er om lite olika kreativa idéer om ni är roade av det. Det kommer kort sagt att handla om lite av varje på tema ANVÄND ALLT!

Njut med mig!

Kategori: Allmänt
I ett tidigare inlägg skrev jag att jag varit på julkonsert i söndags. Under det här framförande av "The Prayer" rann tårarna på mig och många andra. Yngsta dottern uttryckte sig på följande sätt: "han låter ju för fan som en hel jävla Pavarotti" vilket fick tanterna att vända sig om i kyrkbänken.Denna inspelning är från St Petrikyrkan i Klippan där våra elever sjöng på kvällen samma dag.
Jag var tyvärr inte där men det blev om möjligt ännu större succé har jag hört.