Iwillnevergiveup

Hallands Väderö

Kategori: Miljö

Igår kom sommarvärmen tillbaka och vi tillbringade dagen på denna ljuvliga ö tillsammans med mycket goda vänner. :) Temperaturen gjorde att vi inte vandrade runt på ön, vilket annars kan vara en fantastisk upplevelse, utan nöjde oss med att sola och bada. Och vilket underbart bad! Klart, lagom svalt vatten och inga maneter. För min del kan det inte bli mycket bättre!Eftersom vädret ska hålla i sig kommer det att bli fler sköna bad i havet de närmaste dagarna!

P.S.  Den här butiken i Ängelholm upptäckte vi för ett tag sedan. Väl värd ett besök!

Senaste nytt

Kategori: Miljö

Jag läste just detta i DN - undrar hur lång tid det tar innan det tas liknande beslut här i Sverige?

Och visst låter det här trevligt!? Framförallt om det gynnar närturismen...

Och så en bild på vårt blommande "tailändska ogräs" som vi köpte när vi var på Madeira för några år sedan:Någon som har ett riktigt namn på denna ståtliga växt?

Ego

Kategori: Allmänt

Det är kanske dumt av mig att avslöja det här i min blogg, men jag bara måste, trots att jag kanske sätter hela min trovärdighet på spel...

Yngsta dottern fick ett gratis(?)erbjudande från The Studio i Malmö och ville ha mig :) plus två kompisar med. Först och främst blev jag jätteglad för att hon ens tänkte på mig i detta sammanhang och när jag sedan fick veta att jag skulle få komma in i "Torson" blev jag extra glad.Utsikten var fantastisk trots att vi bara var på tolfte våningen.

Här kommer två smakprov på bilderna som togs:

Säga vad man vill om detta totalt ansvarslösa hanterande av jordens resurser, men kul var det!

Minskat bilåkande

Kategori: Miljö

Läste just det här i DN. Det är ju självklart tråkigt för dem som drabbas ekonomiskt, men samtidigt en nödvändig utveckling som jag ser det. Trist också att det måste svida i plånboken för att vi ska ändra vårt beteende...

Framtidsfunderingar

Kategori: Allmänt

Mina föräldrar bor på landet utanför Halmstad. När vi var där senaste och hjälpte dem med på tomten tog jag de här bilderna:

Eftersom min mamma är 82 och min pappa 90 kommer detta ställe med all sannolikhet att bli till salu inom de närmaste åren. Sambon och jag funderar ofta på om vi är intresserade av att ta över eller inte. Fastigheten är i stort behov av renovering - både huset och de omgivande markerna. Orkar vi? Har vi tid? Har vi råd? Vill vi?
Men det känns mycket svårt att släppa det! Stället ligger dessutom i mycket vackra trakter. Hoppas vi inte behöver fatta ett beslut än på ett tag...

Tura!

Kategori: Allmänt

Vår senaste utflykt i närområdet gick till Helsingör.Kronborg (där Hamlet utspelar sig) är lika vackert oavsett varifrån man ser det. ;)Och inne i byn är kommersen i full gång! Själva köpte vi med oss diverse drycker och billiga krukrosor.Går man en bit ifrån huvudstråken hittar man sådana här mysiga gränder.På Akseltorv höjer sig Erik av Pommern över alla ölförsäljare.Sambon älskar korv - även dansk pölse.

Som kompensation för denna något onyttiga dag åt vi dagen efter vegetariskt. Denna svamppesto är fantastiskt enkel och god:

300 gr skivade champinjoner fräses med två skivade vitlöksklyftor i olivolja på svag värme ca 5 min. Lägg detta sedan i matberedare (mixer) och kör tillsammans med 1 dl hackade nötter/mandel, 0,5 dl riven parmesan och 2 dl persilja. Späd med ett par matskedar olivolja och tillsätt ev lite salt. Vispa peston med lite kokvatten från pastan om du vill ha lösare konsistens.

Konstutflykt

Kategori: Allmänt

Igår gjorde vi ännu en utflykt i närområdet. I det lilla samhället Hishult i södra Halland ligger en fantastisk konsthall.Vi har varit där en gång tidigare (2001) och till vår förvåning var det samma kontnär, Pål Svensson, som ställde ut den här gången.

Han arbetar både i sten (granit)och i glas och mycket annat som jag inte har på bild.På hemvägen gjorde vi en avstickare till Ysby lanthandel för att köpa en stork. Jag köpte en där förra sommaren men tyckte att den såg så ensam ut, så nu har den fått en partner. :)

Tvi vale!

Kategori: Miljö

När jag under en i övrigt trivsam stund i rabatten, stack in handen under ett blad för att dra bort ett ogräs, kom jag i närkontakt med denna otäcka varelse (och då menar jag inte seckatören) :Jag burkar inte vara särskilt mesig, men jag skrek så grannarna trodde att jag skadat mig eller att nåt annat allvarligt hade hänt. När jag lugnat mig tog jag reda på att detta är en Pantersnigel och den kan bli uppåt 15 cm lång. Den hör inte alls hemma hos oss utan har liksom den spanska skogssnigeln (mördarsnigeln) kommit till Sverige med importerade växter. Att den sen överlever här beror troligen på de milda vintrarna som orsakas av klimatförändringarna, som ju i sin tur har stark koppling till koldioxidutsläppen, som vi människor är orsak till... Alla de som inte tar detta på allvar borde få köra fingrarna i en sån där snigel! Inte vill vi väl ha trädgårdarna fulla med sådana slemmiga odjur i framtiden. Nej, måtte vi kunna hejda denna utveckling så att vi kan få riktigt kalla vintrar emellanåt så Pantersnigeln inte trivs här i Norden.

PS Jag har blivit antagen till en kurs om "Klimatet - förr, nu och i framtiden" vid Lunds universitet i höst. Kursen går på kvällstid en gång i veckan plus ett par heldagsexkusioner under lördagar. Jippi! :D

Några små reflektioner

Kategori: Allmänt

I mitt inlägg om veckan i London skrev jag att vi besökt en marknad för närområdets odlare och hantverkare. I lördags besökt vi något liknande här på Kullahalvön. I Viken finns en tomatodlare som varje lördag under sommaren låter andra odlare och företagare från trakten sälja sina produkter på deras område. Förutom flera olika sorters tomater köpte vi potatis, gurka, honung, kryddväxter, äpplemust och parmesanost. Det känns riktigt bra att kunna handla på det sättet!

Igår var jag och min bästis i Helsingborg och shoppade (alldeles för mycket). Men jag var duktig och såg till att ha en egen  kasse (som jag köpt av en hantverkare på marknaden i London)  med mig och därför inte behövde komma hem med ett lager plastkassa i alla fall.  Det är svårt att avstå från att handla när de riktigt fina kläderna reas för halva priset.

London juni/juli 2008

Kategori: Allmänt

Den huvudsakliga anledningen till att jag åker till London är för att umgås med den här lilla damen som bor i stadens utkant:Vi hittade på mycket kul ihop:

En dag tillbringade jag inne i Londons centrum. Till en kostnad av endast 85 SEK kan man åka lokaltåg och tunnelbana en hel dag, så varför använda bilen (annat än när det råder överhängande bombhot)!? Jag besökte bla den här affären som enbart säljer ekologiska produkter. Allt från inredning till hudvård.

 Där köpte jag den här boken, som vill lära barn att återvinna, till barnbarnet.En dag besökte vi en "bonde och hantverksmarknad", där lokala odlare och tillverkare kunde sälja sina produkter.

Jag blir inte riktigt klok på hur man tänker angående miljöfrågor i England! Samtidigt som det finns ett stort utbud av ekologiska produkter slänger man stora mängder mat. Det finns heller ingen fungerande sopsorteringen. Inte ens när det gället papper, glas och aluminiumburkar som vi har återvunnit i minst 25 år. Som jag ser det är England en föregångare i vissa sammanhang men de gamla konservativa attityderna sitter som berget. Nån annan som har samma eller kanske annan uppfattning?

Avslutningsvis vill jag visa två vackra växter jag såg i en plantering som jag inte känner igen från Sverige:

Om någon känner igen dem vill jag gärna veta vad det är.

Reklam

Kategori: Allmänt

För att se hela reklamfilmen i bättre kvalitet kan ni besöka Volvos hemsida och klicka på "Följ vår miljöutveckling" längst ner på sidan! Klicka här!

Borta bra men hemma bäst!

Kategori: Allmänt

Nu är jag tillbaka efter en dryg vecka i London. Jag har tänkt mycket på miljöfrågor mellan blöjbytena... Återkommer när jag sorterat intryck och bilder.