Iwillnevergiveup

Slänga mat

Kategori: Miljö

Idag åt jag lunch tillsammans med tre trevliga tjejer (elever) i skolans matsal. Det serverades stor salladsbuffé, potatisgratäng och kassler/veggibiff. Det såg mycket lockande ut, vilket kanske lätt leder till att man lägger upp för stor portion på tallriken, vilket många också som vanligt gjorde. Däribland Sanela, Sara och My som jag delade bord med. Eftersom maten inte bara såg god ut, utan också var det, tror jag faktiskt inte att våra ungdomar gör så här av något annat skäl än obetänksamhet. De tänker helt enkelt inte på vilket slöseri det är - inte bara med deras egna familjers skattemedel (för det är ju de som har betalat maten) utan också med jordens resurser. För mig som personal är maten inte gratis (det är den inte för alla elever heller - det beror på vilken kommun de kommer ifrån), men det är absolut inte det enda skälet till jag alltid äter upp allt jag har lagt på min tallrik. Dels har det alltid varit en självklarhet i mitt hem och detta har jag också förmedlat till mina barn. Dels bär det mig emot att slänga sådant som går att använda oavsett vad det är.

När min nästandotter nyligen hade flyttat till England och blev bjuden på mat hos sina blivande svärföräldrar gjorde hon självklart som hon blivit lärd hemma i Sverige - åt upp all mat husmor la upp på hennes tallrik. Detta resulterade i att hon fick mer mat och hon åt så att hon mådde illa. Snart lärde hon sig dock att i England äter man inte upp all mat utan bara precis så mycket man vill ha, och äter man upp allt är det tecken på att man inte är mätt. Resultat blir att det slängs massor med mat! Som tur är har vi inte denna sed i Sverige men även vi kan som sagt bättra oss på denna punkt.

Det har nu blivit en vana att ta med kollegornas organiska avfall hem till vår tunna. Jag märker att en del av mina arbetskamrater tycker jag är jobbig, men en av dem har tom lite skämtsamt döpt påsen till "gott och blandat".
Jag kämpar på i min roll som opinionsförmedlare.

Ha en bra helg och ät ordentligt!

Kära elever och andra läsare

Kategori: Miljö

Häromdagen inträffade en tämligen oväntad jordbävning utanför Svalbard och imorse rapporterdes det om ett skalv i England.
Miljöbloggaktuellt skriver om cyklonen Ivan som nyligen drabbade Madagaskar. Båda dessa händelser är intressanta för oss geografer och samhällsvetare.

Och vet ni vad! Idag fick jag stänga av 13 datorer innan jag gick hem från skolan. Skärpning!

Bättre sent än aldrig!

Kategori: Miljö

Jag har upptäckt att det finns en ekologisk dagligvarubutik i Ängelholm - naturlig mat.com. Den öppnade i maj förra året men jag fick kännedom om dess existens först nu i helgen. Idag har jag varit där! De har delvis samma sortiment som tex Coop och ICA men också en hel del saker jag inte sett någon annanstans. De har bla ett rätt stort sortiment hygienartiklar. Jag kommer definitivt att handla där fler gånger.

Idag har jag och min sambo sett årets första tussilago. Det är en månad tidigare än normalt!

Tillägg

Kategori: Miljö

Glömde ju skriva om de ekologiska märkena på skönhetsprodukter som jag hittade i Glamour: Balm Balm, Origin och Crabtree & Evelyn satsar på naturliga och organiska produkter. Smashbox använder biologiskt nedbrytbara förpackningar.

Ett eko från London

Kategori: Miljö

Nu är jag så gott som helt återställd från influensan. Imorgon ska jag gå till jobbet efter nästan två veckors uppehåll. Först som sagt influensa och sedan lov. Har varit skönt att kunna vara hemma och kurera mig. Dessutom har jag hunnit umgås lite med mina egna barn, och det känns bra. Nästandottern i London har jag haft ovanligt tät telefonkontakt med, eftersom hon och hennes lilla familj också haft influensa. Sonen och dottern har varit här i Ingelsträde på besök. :)

Men imorgon är det som sagt "vardag" igen och det känns helt ok. Tycker ju att det är kul att träffa alla "mina extrabarn" och försöka lära dem ett och annat.

De senaste dagarna har jag försökt komma igång med att promenera igen efter den långa ruggiga hösten (någon vinter har vi ju inte haft). Ska försöka få upp kondisen lite och se om jag blir piggare då. Tycker att det varit rätt "tradigt" ett tag nu.

Har också hunnit läsa en del under lovet. Madeleine Åsbrinks bok "Nystart i livet" ger en hel del bra tips om hur man ska hantera stressiga livssituationer och hitta ett sätt att leva och tänka, som gör att man trivs bättre med tillvaron.

I "sköna hem" hittade jag en notis om ett nystartat eko-varuhus i London som säljer allt som har med miljövänligt boende att göra. Varuhuset är också byggt av energisnåla och återvinningsbara material. De producerar sin egen energi och återanvänder sitt avloppsvatten. Nästa gång jag är i London blir det förhoppningsvis ett besök där! Deras hemsida är inte klar men jag återkommer med den adressen senare.

Slut för idag tack för idag!

Klokt!

Kategori: Miljö

Det finns fördelar med att vara tom på energi... Jag orkar fortfarande inte mycket efter influensan (dessutom har jag fått ryggskott), vilket resulterade i att jag nyligen knappade runt på dumburken och hamnade på ett intressant UR-program som handlade om "grön design". Den röda tråden i budskapet var att man bör jobba tvärvetenskapligt för att hitta hållbara lösningar. Alla vetenskaper har sina styrkor och svagheter - därför bör experterna slå ihop sina kloka huvuden och på så sätt tillsammans hitta de smartaste lösningarna. Låter logiskt tycker jag, men är rädd för att det finns för mycket prestige och revirtänkande inom vissa discipliner.

Också ett sätt

Kategori: Miljö

"Alla sätt är bra utom de dåliga" har min pappa lärt mig. Det tycker jag gäller även detta lilla "studentskämt".
Lyssna!

EkoBoys

Avstå!

Kategori: Miljö

Uppslag/Inslag/Utslag

Kategori: Miljö

Verkar som om varje tidning jag slår upp har något inslag om miljön.
IKEA FAMILY tipsar om miljövänligare semester genom att "stanna på marken" och hänvisar vidare till www.wwf.se och ICA-tidningen buffé skriver att de i nästa nummer kommer att ge oss exempel på en klimatsmart påskmiddag.
Är detta ett utslag av en begynnande attitydförändring så är det ju jättebra. Är det massmedias sätt att utnyttja en populistisk trend, är det kanske också bra... Förutsatt att trenden håller i sig längre än säsongens färger (vilka jag till min glädje konstaterat är rött och grönt).
Själv är jag fortfarande rätt utslagen av influensan!
Ha en bra Alla Hjärtans Dag!

Eländes, elände

Kategori: Miljö

Mitt i influensaeländet orkade jag faktiskt bli lite glad när jag såg att försäljningen av ekologiskt ökat kraftigt. :)

Tanttidningstips!

Kategori: Miljö

Sedan länge har jag och en kollega (numera min chef) tagit över varandras lästa "damtidningar". Ett bra sätt att hushålla både med den egna ekonomin och miljön. När jag samlade ihop den senaste bunten, såg jag att jag vikt "öron" i en av tidningarna. Anledningen visade sig vara att man tipsade om följande sidor. Gå gärna in och kolla.

http://www.renskonhet.com/index.asp
http://www.lovelula.com/default.cfm
http://www.ekolantbruk.se/

Nu ska jag bädda ner mig i sängen för jag har, som så många andra, drabbats av influensa. :(

Bra att ha

Kategori: Miljö

Idag har jag städat och putsat fönster - det är så härligt att få in ljuset nu när det börjar bli vår. I de lägena kommer gamla lakanstrasor och vettexdukar till användning. :)

När jag vilat ryggen här vid datorn en stund, ska jag gå ner och fixa den vegetariska söndagsmiddagen. Det har blivit en trevlig vana nu! Idag blir det favoriter i repris - ugnsrostade rotfrukter. Det är så himla gott! Vi älskar det både sambon och jag.

Hästar och svanar

Kategori: Miljö

Nu är det vår - igår hade vi tio plusgrader och granngården har släppt ut hästarna. De är överlyckliga!

Hörde på nyheterna att miljöbränslet äntligen ska bli Svanenmärkt. I framtiden ska de som kör miljöbilar kunna veta om deras bränsle verkligen ger mindre totalt koldioxidutsläpp än fossilt bränsle.

Hörde också att det brunnit på Camden Market i London. Ingen människa har blivit skadad men mycket trist ändå!

Nördvarning?

Kategori: Miljö

Nu börjar folk skratta åt mig... När jag gick från jobbet (= skolan) i eftermiddags hade jag med mig två kassar med gamla krukväxter och en kasse med matrester hem! Innehållet vilar nu tryggt i våra tunnor för trädgårdsavfall respektive organiskt avfall.

Jag har sedan länge försett korridorerna i "vårt hus" på skolan med färgglada krukväxter för att förhöja trevnaden. Nu var dessa dock inte så kul längre, så istället för att bara slänga dem i närmaste soptunna tog jag alltså hem dem.

Det där med matresterna låter värre än vad det är! Men i vårt personalrum kokas det kaffe och äts lunch och frukt varje dag. Tidigare har vi slängt allt i samma tunna. För en tid sedan kom jag på att sambon och jag har massor med påsar för organiskt avfall och vi fyller aldrig tunnan som töms varannan vecka. Därför har jag infört nya rutiner och sambon har hängt på i sitt personalrum. :)

Häromdagen fick jag dessutom i uppgift att diska kaffemuggarna i plast som vi använt under en konferens. Undrar vad de tänker om mig egentligen? Men jag bryr mig inte särskilt. Jag känner mig faktiskt rätt stolt!

Kan tillägga att jag ofta stänger av ett tiotal datorer efter eleverna innan jag går hem efter skoldagens slut.

"Alltid gör de gott i nåen rycka" som min nu nittioåriga far brukade säga. :)

Vikten av vatten

Kategori: Miljö

Sambon läste högt från textteve där det stod att vi inte köper lika mycket vatten på flaska längre. Mycket bra! I vårt härliga land finns rent, friskt vatten i kranen och behöver inte fraktas på vägarna för att vi ska släcka törsten.

Pratade med dottern i morse om att sy tygkassar i ekologisk bomull, men när jag kollade på nätet hittade jag bara väldigt dyra tyger. Kan någon tipsa mig om var jag kan hitta till hyfsade priser eller är det en omöjlighet?

DN mfl.

Kategori: Miljö

Jag läser sällan lokaltidningen som vi prenumererar på men det är rätt intressant att läsa våra stora dagstidningar.
DN skriver ofta om miljö - det var där jag hittade testet som utpekade mig till en stor miljöbov och som sedan gjorde att jag började med denna blogg. Idag läste jag en artikel om teknik som kommer att minska våra koldioxidutsläpp. Det händer saker!
I Sydsvenskan läste jag om de kommande modetrenderna och det verkar som en självklarhet att ekologiska material kommer stort.
Dottern läser just högt för mig ur Glamour (vilken dock inte tillhör kategorin stora dagstidningar) om tips för miljövänligare skönhetsvård. Förutom så självklara saker som att stänga av kranen medan man schamponerar och tvålar in sig, rekommenderar de vanlig tvål istället för flytande (vilket dock inte är lika hygieniskt!). Orsaken står det inget om men jag antar att det är för att man inte transporterar en massa vatten då. Jag har också funderat på att de schampon man köper hos frisören är mer koncentrerade och därmed bättre för miljön förutsatt att man inte tar mer än vad som verkligen behövs. Glamuor skriver också att man ska köpa så stora förpackningar som möjligt (som sedan lämnas till återvinning) och inte föna håret mer än nödvändigt. Det finns också miljövänlig bomull att köpa och de föreslår att man ber frisören återanvända folien om du bleker slingor.

Igår kväll var jag på en föreläsning i Malmö om "krispedagogik". Det handlade om hur vi i skolan ska bemöta elever som hamnat i någon form av kristillstånd. Hoppas aldrig jag behöver använda de kunskaperna, men jag minns ju Tsunamin. Och naturkatastroferna ökar i takt med klimatförändringarna...

Gjorde förresten om det där testet i DN för några dagar sedan och nu är jag ingen stor buse längre - men fortfarande en liten...

Slut för idag tack för idag!

Rekord

Kategori: Allmänt

Idag har jag fortsatt locka fram våren - jag har planterat penséer. Köpte åtta stycken i olika orange/tegelfärgade nyanser och planterade i en gammal gjutjärnsgryta. Nu står den på trappan och hälsar oss välkomna när vi kommer hem. :)  Så tidigt har jag aldrig planterat penséer förut!

Livskvalitet

Kategori: Miljö

Vilken härlig dag! Idag har jag känt att livsglädjen håller på att återvända efter en mörk vinter. Visserligen blåser det fortfarande om Tuva men solen har varit framme och värmt min själ.
Jag började dagen med att baka spabröd. Självklart använde jag framförallt ekologiska råvaror och rörde ihop degen med muskelkraft. Sambon och jag smakade på resultatet i uterummet till en kopp gott ekologiskt kaffe. Härligt!
Sedan pysslade jag om våra krukväxter. Plockade bort visset och klippte ner så att det kan komma nya friska skott i takt med att vårsolen sprider sin energi. Visar här stolt upp vår citron, som efter många gröna månader har blivit vackert gul.

391061-5

Därefter syndade jag! Jag fyllde badkaret (ja, jag vet - det är helt förkastligt att bada i badkar om man vill vara rädd om miljön, men jag gör det väldigt sällan...) och vårstädade hela kroppen.
Nu ser jag fram emot att bli bjuden på middag av sambon. Han ska visst laga någon sorts medelhavslasagne. Ett nytt recept som han aldrig provat tidigare. Det blir säkert gott.

Hoppas ni också fått njuta av denna dag! :)

Sunt!

Kategori: Miljö

Det rullar på nu! Igår kom landets regering med sina recept på bättre miljö och idag läste jag i lokalblaskan att man börjar sätta upp egna mål här i Skåne för att "vara med".
Dessutom ökar turismen i Sverige och det är framförallt besökare från Norge, Danmark och Tyskland som gillar vårt vackra land.

När det gäller skatter och avgifter håller jag fast vid min mycket impopulära åsikt, att vill man verkligen förändra så måste man chockhöja. Hörde av dottern i London att bensinen där nu kostar nästan 15 SEK men britterna kör inte mindre för det. De är bara sura.
Däremot tror jag på förslaget om samma avdrag för resor till och från arbetet oavsett vilket transportsätt man använder. Detta har miljöorganisationerna kämpat för länge!

När det gäller turismen så är jag övertygad om att Sverige har stora möjligheter att bygga upp en hållbar turistnäring och bli ett ännu större turistland i framtiden. Vi har vacker lättillgänglig natur, intressant kultur och bra infrastruktur. Dessutom är risken för terror och naturkatastrofer ganska liten.

Och oavsett hur mycket detta påverkar människosläktets möjlighet att finnas kvar på denna jord, är det sundare att tillbringa mindre tid på väg och mera tid på utflykt i närområdet. Det tror i alla fall jag!

Slut för idag tack för idag.