Ät fisk
Kategori: Miljö

Du kanske inte blir smartare av att äta fisk, men det är ett rätt smart sätt att skona vår miljö!
I senaste numret av Naturskyddsföreningens tidning läser jag att "proteintillväxten hos fisk är mycket effektivare än för fågel, ko eller gris". Om en odlad lax äter 10 kilo foder går den upp 6,5 kilo i köttvikt. En kyckling går bara upp 2 kg och en gris 1,3 kg på samma mängd foder, vilket ju är en rätt stor skillnad.
Ur klimatsynpunkt är fisk också mycket bättre än annat kött. Mängden växhusgaser som släpps ut i atmosfären är 3 kg för 1 kg odlad lax och för nötkött är motsvarade siffra tio gånger större. Även detta en avsevärd skillnad.
Vilka fiskar kan man då äta med gott samvete utan att bidra till utfiskning? Samma tidning skriver att vi bör välja bl a sej, sill och hoki. Bland skaldjuren är det fritt fram att kalasa på odlade blåmusslor och burfångade krabbor och havskräftor. Vi bör däremot avstå från rödspätta och annan plattfisk, vildfångad lax, ål och räkor.
Smaklig spis!

Bloggadress: http://hannelesparadis.blogspot.com/