På vår skola har vi en "mattant" som är en hejare på att få till god mat. Hon gör jättegoda sallader av olika slag så när jag äter där fyller jag alltid tallriken med olika sorters grönsaker så slipper jag äta mig mätt på varmrätten som oftast består av halvfabrikat i form av korv eller färs. Förra veckan hade hon gjort en underbart god rotfruktsgratäng och idag försökte jag göra en likadan. Den smakade lite annorlunda förstås men god blev min varitant också. Jag skalade och skar ner kålrot, morötter, sötpotatis, palsternacka och lök. Sen gjorde jag en gratängsås på grönsaksbuljong och ägg smaksatt med örtkyddor, dijonsenap och tomatpuré. Jag satte ugnen på 175 grader och lät gratängen stå inne drygt två timmar. Mot slutet strödde jag över lite riven parmesan som "grädde på moset". Det blev jättegott och vi åt gratängen helt solo som dagens söndagsveggi.
Kommentarer
Tina B säger:
Låter jättegott! Gör du en vanlig vit sås med grönsaksbuljong i,, sen ägg eller ?
Många skolor lagar väldigt god mat, men eleverna är dåliga på att äta den, de smakar inte ens, tar lite pasta på tallriken... och springer till godiskiosken.
Född på 50-talet och uppvuxen utanför Halmstad. Varit bosatt på ett antal platser i södra Sverige och är nu sedan många år bofast i Skåne. Trivs med mitt arbete som gymnasielärare och på min fritid försöker jag njuta av livet och uppleva sånt jag tycker är kul och vackert. Gift, har vuxna barn och två barnbarn. Bloggen startade jag som en miljöblogg men nu har den mer antagit formen av en livsstilsblogg och är min lilla glugg i mediavärlden.