Iwillnevergiveup

Ute i svampskogen

Kategori: Allmänt

Igår kände jag mig lite "dagen efter" och då var det extra skönt att bege sig ut i friska luften. Det verkar vara rätt torrt i våra svampskogar men vi fick ihop till en macka i alla fall...



Dottern som tagit alla bilderna utom denna



Jag plockar svamp bland stock och sten



Sambon som undrar om vi är klara eller...



Oätlig svamp!



Trattkantareller

Lyckat!

Kategori: Allmänt

Det blev en mycket trevlig fest! Ett lyckligt brudpar, vackert väder, glad familj, släkt och vänner och mycket god mat.




Och jag dansade vilket inte är särskilt vanligt... Kanske för att jag kände mig riktigt snygg i de här kläderna





Livets glädjestunder

Kategori: Allmänt

Idag ska vi gå på bröllop! Det är en nära och kär kusin till mig som gifter sig och det ska bli fest. :)
För att förbereda mig ska jag ta en lång promenad vid havet denna fina septemberdag. Sen ska jag så klart duscha, fila, slipa och smörja för att bli så fin som möjligt till brudparets ära. Det ska bli riktigt roligt! Återkommer kanske med lite bilder så småningom.

Komplicerat

Kategori: Miljö

Torsdagens föreläsning hölls av en geolog - Mats Rundgren - och jag börjar nu ana en skillnad mellan hur geografer och geologer ser på klimatförändringar.

I ett mycket långt perspektiv, så där en 300 miljoner år, befinner vi oss i en kall period. Men tittar man på ett betydligt kortare perspektiv lever vi i en varm period och under hela 1900-talet har medeltemperaturen på jorden ökat konstant. Vi är alltså i en varm fas av en nedisningsperiod! Dessutom har man noterat att vi just nu har en La Nina (motsatsen till en El Nino) och därför kan få ett avbräck i den pågående globala uppvärmningen....

Klimatsystemet är en samverkan mellan isar, hav, landytor, växtlighet och atmosfären.

De faktorer som påverkar klimatet i ett geologiskt perspektiv är: plattektoniken, jordaxelns lutning och hur jorden rör sig i förhållande till solen, förändringar i solen aktivitet, variationer i växthusgaser och partiklar i atmosfären, förändringar av havsströmmarna, återkopplingseffekter och slutligen vegetation och markanvändning.

MR slutade sin föreläsning med: Somliga ser även människan som en del av naturen och därmed också människans påverkan på jorden som naturlig. Detta är dock en filosofisk fråga...
Kan det vara detta han syftade på?

När jag i morse tog en titt på text-teve kom följande rubrik upp - " Ekologisk odling ökar växthuseffekten". Så kan det säkert vara. Dessutom ökar den ojämlikheten i världen. Jag kommer dock att fortsätta köpa ekologiskt eftersom det oftast är godare, innehåller mindre gifter och därmed troligen nyttigare. Men nog är det komplicerat alltid!

Inte lätt att bli gammal!

Kategori: Allmänt

Igår besökte vi mina föräldrar, 82 och 90 år gamla, som bor på landet utanför Halmstad. Medan sambon körde trimmer på tomten så att de ska kunna ta sig ut och titta på allt vackert som växer där, samlade jag in gamla tidningar och diverse förpackningar inomhus. Sedan körde jag iväg ett stort lass till närmaste återvinningsstation.

Det är minsann inte lätt att bli gammal! Än så länge tycker de att de är tillräckligt pigga och vill bo kvar hemma. Men både att få hem mat och bli av med allt avfall blir ett stort projekt när benen inte bär ordentligt. Och när batteriet i brandvarnaren börjar ta slut får den pipa tills den tröttnar, för ingen av dem kan klättra upp på en stol och ta ut batteriet. Samma sak när glödlamporna går sönder. Varannan vecka får de lite hjälp med städning och varje måndag kommer hemtjänsten i tio minuter för att dela upp mediciner. I övrigt får de klara sig bäst de kan...

Men de är så himla tacksamma för den lilla hjälp vi ger dem någon gång ibland.

Och så vill de ju sitta och prata. Mest om krämpor och gamla tider... Men ett aktuellt samtalsämne igår var spindlar. Undrar om detta kommer att bli ett större problem även i Sverige nu när vi får ett mildare klimat?

Ett litet tillägg

Kategori: Miljö

Skogsskövling står för 1/4 alla koldioxidutsläpp så var rädda om era träföremål!

Långt till Lund?

Kategori: Miljö

Måste börja detta inlägg med en rolig historia från min tågresa till Lund i torsdags.
Bredvid mig satt en barnfamilj inklusive mormor som skulle till Kastrup för att sedan ta flyget till något varmt land långt borta. Ytterligare en person skulle ansluta till sällskapet i Lund. När vi står på stationen i Höör frågar ett av barnen mormor: ska Petronella gå på samma tåg som detta i Lund? Ja, svarar mormor. Då måste det här vara ett väldigt långt tåg! säger barnet.
Ni kan tro att det bubblade av skratt inom mig. :)

Det gjorde det dock inte när jag senare under kvällen lyssnade på Maj-Lena Lindersons föreläsning. Visserligen var hon mycket trevlig att höra på men budskapet är ju rätt tungt...
Hon inledde med att tala om atmosfären som en begränsad resurs. Det är inte bara malmer och fossila bränslen som är ändliga resurser - även luft, vatten och andra resurser som vi betraktat som oändliga, kan bli ändliga om vi fortsätter leva som vi gör.
Hon pratade också mycket om positiva och negativa feedbackprocesser som kommer att förstärka klimatförändringen. Som exempel kan jag nämna det faktum att när inlandsisarna smälter får vi mer vatten som kan avdunsta och sedan falla ner som regn och sedan åter avdunsta osv. Det innebär att vi får mer vattenånga (som är en växthusgas) i atmosfären och växthuseffekten ökar och isarna smälter ännu snabbare...
Vidare berättade hon om olika klimatmodeller och att det är genom sådana som man har kunnat konstatera att människans aktivitet har stor betydelse för de pågående klimatförändringarna.
De modeller man nu jobbar med sträcker sig fram till år 2100. Man kan då utläsa att oavsett hur mycket vi släpper ut kommer koldioxidhalten i atmosfären att öka. Det kommer att bli varmare och havsytans nivå kommer att stiga. Hur mycket beror dock på mängden utsläpp och under hur lång period dessa pågår.
De största temperaturskillnaderna kommer vi att få på kontinenterna och vid polerna, framförallt i Arktis.
I Medelhavsområdet kommer det troligen att bli lika varmt och torrt som det nu är i Afrika. Hos oss i Skåne kommer årsmedeltemperaturen med stor sannolikhet att öka med några grader och det kommer att bli torrare under somrarna och blötare under vintrarna.
Hur stora förändringarna blir, beror mycket på hur politikerna hantera situationen och vilka beslut de fattar!

För att få veta mer kan man bla läsa "En ännu varmare värld" av Klas Bernes.

Nya utflykter

Kategori: Allmänt

I måndags var jag med en grupp elever som går i SP06 på Ven. De hade fått uppgifter att lösa så jag tog med dottern som sällskap. Vi tog bussen till Kyrkbacken där vi åt medhavd matsäck och sedan tog vi en promenad tillbaka till hamnen. Som vanligt hade vi fint väder. :)
Igår var jag i Fotevikens vikingaby tillsammans med elever och kollegor på ES. Det var mycket trevligt och lärorikt. Tyvärr glömde jag kameran men det finns några bilder på skolans hemsida.

Stora förändringar är på gång

Kategori: Allmänt

I torsdags var jag på den första föreläsningen i kursen om "klimatet förr nu och i framtiden" som jag ska läsa i Lund under hösten. Här kommer en kort sammanfattning av vad Thomas Hickler sa:

Den klimatförändring som nu pågår, är LIKA STOR SOM DEN SOM SKETT SEDAN DEN SENASTE ISTIDEN fram till idag, skillnaden är att det nu går oerhört mycket fortare.
I södra Sverige kommer vi att få "polsk sommar och engelsk vinter". Framförallt kommer vintrarna att bli betydligt mildare och regnigare.
Detta kommer att leda till att skogen kommer att växa fortare och vi kommer att kunna ta ut mer energi ur vattenkraften. Vi kommer också att behöva mindre energi för att värma upp våra hus. Följderna blir alltså inte enbart negativa.
Men fjällområdena kommer att krympa och trädgränsen kommer att dra sig längre norrut vilket skapar problem för många växter och djur.
Dessutom riskerar massor av hus att rasa eller fyllas med vatten.
Globalt sett kommer det att regna mer i våta områden och mindre där man redan nu har problem med torka. Stora landområden kommer att hamna under vatten och det kommer att utvecklas fler och kraftigare orkaner. Korallreven dör och Amazonas hotas av bränder.
Man har på senare tid allt oftare sett att stora isberg släpper från landisarna vilket kan innebära att havsnivån stiger katastrofalt.
Den globala BNP:n kommer att sjunka.
Allt detta drabbar de fattiga hårdast och vi kommer att ha 200 milj klimatflyktingar redan år 2050.

För att lätta upp stämmningen lite kommer här några fuchiabilder från vår trädgård:



















Frisk och kry

Kategori: Allmänt

Inleder detta inlägg med ett citat från ett kedjemail som jag fick av äldsta dottern igår: "I varje äldre människa finns en yngre som undrar vad det är som händer". Så sant så!

Under de senaste 40 åren har jag skolkat från gympan och det börjar nu ge resultat. Jag är stel, trött och tung! Sedan i våras har jag insett att jag nu måste välja mellan att fortsätta som förut och acceptera att det bara blir värre eller göra något åt saken. Jag har valt det senare - tycker faktiskt att jag är för ung för att bli gammal!
Som ni vet har jag redan börjat med Nia och tycker att det är jätteroligt. Igår var jag och provade Vilevayoga. Inte lika kul men säkert oerhört nyttigt! Man tränar rörlighet, balans, koncentration och avslappning. Inte så himla lätt men jag ska fortsätta! Hoppas verkligen att detta leder till att jag blir mera rörlig och orkar fortsätta jobba fullt ut!

Att leva hälsosamt och få tillhöra den grupp i samhället som är närande, dvs kan tillföra pengar till stadskassan, istället för att vara tärande (där vi ju alla hamnar under olika perioder i livet - ung som gammal), är ju också ett sätt att vara miljövänlig.

Så var rädda om er allihop - både för egen och för mänsklighetens skull. :)