Iwillnevergiveup

Komplicerat

Kategori: Miljö

Torsdagens föreläsning hölls av en geolog - Mats Rundgren - och jag börjar nu ana en skillnad mellan hur geografer och geologer ser på klimatförändringar.

I ett mycket långt perspektiv, så där en 300 miljoner år, befinner vi oss i en kall period. Men tittar man på ett betydligt kortare perspektiv lever vi i en varm period och under hela 1900-talet har medeltemperaturen på jorden ökat konstant. Vi är alltså i en varm fas av en nedisningsperiod! Dessutom har man noterat att vi just nu har en La Nina (motsatsen till en El Nino) och därför kan få ett avbräck i den pågående globala uppvärmningen....

Klimatsystemet är en samverkan mellan isar, hav, landytor, växtlighet och atmosfären.

De faktorer som påverkar klimatet i ett geologiskt perspektiv är: plattektoniken, jordaxelns lutning och hur jorden rör sig i förhållande till solen, förändringar i solen aktivitet, variationer i växthusgaser och partiklar i atmosfären, förändringar av havsströmmarna, återkopplingseffekter och slutligen vegetation och markanvändning.

MR slutade sin föreläsning med: Somliga ser även människan som en del av naturen och därmed också människans påverkan på jorden som naturlig. Detta är dock en filosofisk fråga...
Kan det vara detta han syftade på?

När jag i morse tog en titt på text-teve kom följande rubrik upp - " Ekologisk odling ökar växthuseffekten". Så kan det säkert vara. Dessutom ökar den ojämlikheten i världen. Jag kommer dock att fortsätta köpa ekologiskt eftersom det oftast är godare, innehåller mindre gifter och därmed troligen nyttigare. Men nog är det komplicerat alltid!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: