Iwillnevergiveup

"Rädda världen - jobba mindre"

Kategori: Allmänt

Dagens rubrik är ett citat av Christer Sanne som också höll föreläsning i Helsingborg i tisdags.
Han menar att om vi arbetar mindre minskar både konsumtionen och produktionen och därmed också den miljöförstörande resursförbrukningen.
Det som hänt sen mitten av 1900-talet när vi fått mer pengar att röra oss med är att vi konsumerat mera men inte blivit lyckligare. Ökad konsumtion är ohållbart i längden hur stora tekniska framsteg vi än gör eftersom naturen sätter gränser för vår konsumtion anser C S. Istället borde vi arbeta mindre och må bättre! Den ekonomiska tillväxten som så många påstår är nödvändig ger oss varken vård och omsorg, lycka eller jämställdhet. Men den leder till miljöförstöring!
Om var och en arbetar mindre skulle vi dessutom få en lägre arbetslöshet. Alla skulle må bättre!
Att konsumera kan ge en kortvarig kick som kan upplevas som lycka men på längre sikt ger det ofta en starkare negativ effekt på oss i form av missnöje och besvikelse. Skapande verksamhet har ofta den motsatta effekten enligt C S. Vi ska alltså inte gå ut och tröstshoppa när vi känner oss deppiga utan istället plocka fram ett instrument, en målarburk eller trädgårdsredskapen så blir vi gladare inte bara för stunden utan även på sikt.
När det gäller vår konsumtion måste vi också lära oss skilja på behov och begär. Vi ska bara köpa det vi verkligen behöver! Det mesta av det vi konsumerar är ju sånt vi vill ha av andra skäl. Vi måste leva minimalistiskt - allt annat är ohållbart!
"I Sverige kostar reklam lika mycket som undervisning" säger C S. Den ekonomiska tillväxten gynnar inte den offentliga sektorns verksamhet lika mycket som den privata eftersom denna kan rationaliseras mycket lättare.
Borde det inte vara tvärt om - när vi blir rikare skulle vi få en bättre skola, vård och omsorg istället för att överskottet blir vinst i det privata näringslivet? Fast det kräver ju att politikerna vågar höja skatten och det kan vi väl inte hoppas på nu när det snart är valår...

Kommentarer

 • Kerstin säger:

  Ja, jag skulle gärna arbeta mindre och ägna min lediga tid i trädgården bl.a.
  Välkommen tillbaka till bloggvärlden igen!
  /Kerstin

  Svar: Tack Kerstin! Undrar varför vi är så många som vill det men inte gör det....
  Gunilla

  2013-03-15 | 17:38:19
  Bloggadress: http://karransblogg.blogspot.com

Kommentera inlägget här: