Ät världen bättre
Kategori: Allmänt
Hon uppmanar oss alla att fundera över:
- Vad är viktigt för Dig?
- Hur ser Du på världen och naturen?
- Vet Du hur Din livsstil påverkar vår planet?
Själv anser hon att naturen och den ekologiska hållbarheten är viktigast och en förutsättning för den ekonomiska och sociala hållbarheten. Det är dock människorna och ekonomin som styr och sedan 1950-talet har den mänskliga påverkan på naturen accelererat. Klimatet och den biologiska mångfalden är två av de delar av biosfären som påverkats mest. För att få en hållbar utveckling krävs en attitydförändring!
Globaliseringen innebär att vi kan hitta mat från världens alla hörn i våra butiker och det tycker de flesta av oss ger en ökad livskvalitet.
Enligt L D innebär det dock att vi i Sverige "importerar jordbruksmark" från resten av Europa, Syd- och Nordamerika, Asien och Afrika. Tidigare har vi också "importerat hav" från Atlanten, Stilla havet och Indiska Oceanen. Idag är dessa vatten utfiskade och fisken vi äter kommer i huvudsak från odlingar s k "vattenbruk" främst i Thailand och Norge där fisken matas med fiskmjöl som ursprungligen kommer från Sydamerika, Japan och Danmark.
För köttproduktionen är mönstret detsamma. Grisar och kycklingar utfordras till 100% med importerad soja och majs. Nötkreatur äter till hälften naturfoder och har därför i detta sammanhang en mindre negativ miljöpåverkan.
Det hjälper alltså inte alltid att köpa svenskt - enligt L D är 35% av vår svenska jordbruksproduktion "importerad mark".
För att minska sin egen negativa miljöpåverkan äter Lisa Deutsch:
- Närodlat och vilt
- Säsongsanpassat
- Frilandsodlat och från frigående betande djur
- KRAV och Rättvisemärkt
- Väldigt små mängder animaliskt
- Inget färdiglagat eller halvfabrikat
- Dricker vanligt kranvatten
- Kallpressad svensk rapsolja
" Världen blir vad du äter!"
Bloggadress: http://hannelesparadis.blogspot.com/