Iwillnevergiveup

Sicket väder!

Kategori: Miljö

Lördag förmiddag och det blåser runt knuten. Sambon och jag har dock trotsat vädret och suttit i uterummet och ätit frukost. Den här tiden på året är det ju mörkt när vi går på morgonen och mörkt när vi kommer hem på kvällen och då måste vi ju försöka umgås med våra växter lite under helgerna. Ska faktiskt åka och köpa lite nytt inför den annalkande julen när jag skrivit färdigt här.

I onsdags hade vi besök på skolan av Anders Nylund från Tv4 som pratade om klimatförändringar. Här illustrerar han fördelningen av gaser i atmosfären (om jag minns rätt). Ni hittar bättre bilder på skolans hemsida.Han sa bl a att jordens medeltemperatur är +15 grader men att jorden nu har "feber". Han menade dock att det inte är den ökade temperaturen i sig som är det stora problemet utan den havsnivåhöjning och de översvämningar den leder till som kommer att ställa till mest problem.
Anders Nylund hoppas mycket på elbilarna i framtiden som en av lösningarna för att minska koldioxidutsläppen.

Torsdagens föreläsning i Lund handlade om den Grönländska inlandsisen. Nikolaj Krog Larsen berättade om hur geologerna arbetar på Nunataker och hackar loss prover från berget som de sedan undersöker och åldersbestämmer.
Med hjälp av satteliter som mäter gravitationsförändringar och flygmätningar av isens tjocklek har man kommit fram till att Grönlandsisen växer i inlandet, troligen pga att den globala uppvärmningen leder till ökad nederbörd (=snö), samtidigt som den blir tunnare vid kusterna. Eftersom isens temperatur stigit har den också blivit mer dynamisk och rör sig därför fortare. Istungorna som når ut i havet kalvar (stora isberg bryts loss) och orsakar mindre jordskalv.
Detta är relativt nya upptäckter och finns inte med i IPCC:s senaste beräkningar. Havsnivån kan alltså öka mer än man tidigare trott och ännu strörre områden drabbas av översvämningar än man befarat. Asien är den världsdel som kommer att drabbas hårdast och många av världens storstäder ligger vid kusterna, vilket kommer att leda till stora problem. Köpenhamn är en av dessa, och N K L menade att Kastrup kommer inte att kunna användas som flygplats i framtiden när Amager står under vatten.

Tack för idag och slut för idag - nu tar vi helg!

Kommentarer

 • Marcus Månefox säger:

  Hejsan!  Kan han inte få komma till en av våra lektioner och predika så att någon annan äntligen förstår!! Hade varit jätteroligt att få höra vad han har att säga!

  2008-11-15 | 18:45:12
  Bloggadress: http://manefox.blogg.se/
 • Gunilla säger:

  Det kanske blir svårt att ordna Marcus, men jag kan gärna ha några lektioner på temat om ni vill! :)

  2008-11-16 | 09:48:00
  Bloggadress: http://iwillnevergiveup.blogg.se/
 • Vendela H. säger:

  2008-11-19 | 12:34:50
 • Vendela. H. säger:

  Skojig bild. Ja,så här i novembermörkret kan man behöva lite "hot love" onekligen.

  Det där med bilder är klurigt.På Metros bloggsida står en hel massa om det. Själv är jag åtminstone mycket stolt över att ha lyckats lägga in två bilder på min blogg. Säkert inte tillåtna. Får väl lära mig att fota själv.

  2008-11-19 | 12:37:49
  Bloggadress: http://metrobloggen.se/argatankar

Kommentera inlägget här: