Iwillnevergiveup

Ett svårt val

Kategori: Miljö

Jag har nu blivit upplyst om att odlad lax äter fiskmjöl ( = torsk, spätta, vitling och andra utrotningshotade arter? ), vilket jag kanske kunnat räkna ut om jag tänkt efter. Men jag har väl ätit för lite fisk i mina dar för att min hjärna ska vara på topp... Dessutom har jag hört att man ofta ger odlad lax antibiotika, som sedan påverkar både oss och naturen negativt. Så det är verkligen inte lätt att göra ratt!

Kommentarer

 • C säger:

  Vad jag har förstått maler man inte ner utrotningshotade arter till mjöl utan det är framförallt skräpfisk som går det ödet till mötes. Kortsiktigt är det som jag ser det klart bättre med odlad än vild fisk, men långsiktigt är det inte hållbart att odla fisk, åtminstone inte med dagens metoder. Det här exemplifierar ganska tydligt att problemen går så mycket djupare än att en viss art är utfiskad - hela vårt samhälle bygger på fundament med begränsad livslängd och nu närmar sig bäst före-datumet snabbt. Felet vi gör är att se miljöproblemen som separata när de i själva verket bara är uttryck för den mänskliga civilisationens ohållbarhet.

  2008-01-10 | 17:50:09
 • Marie säger:

  Word!

  2008-01-10 | 18:06:41
  Bloggadress: http://thisismytigersuit.blogspot.com
 • Jurgis säger:

  Det är just därför man ska sluta äta fisk....och samtidigt kött......det är inte bra för kroppen och inte för naturen heller....Vi är inte anpassade för det och djuren tycker inte heller om att vara uppätna...
  Enligt Orfikerna (som levde i Grekland på 600-talet f.kr.) kroppen är "själens grav" och köttet är "själens fängelse". Det kan man nog tolka som man vill men det finns många människor som säger att i de köttet som kommer från dagens industrin finns djurets ångest kvar.
  Men men... Jag själv är inte bäst på att vara vegetarian men man kan läsa sig på innan man handlar...:p
  /j

  2008-01-10 | 20:29:13
  Bloggadress: http://baltdog.blogg.se
 • Victor säger:

  Intressant det har jag aldrig hört talas om! Det är vidrigt, hursomhelts nu har du adressen till min blogg också!

  Kampen går vidare!

  /Victor

  2008-01-10 | 22:45:20
  Bloggadress: http://tumba.blogg.se
 • Gunilla säger:

  Fy vad du ger mig dåligt samvete Jurgis, jag som inte ens vill bli vegetarian (men jag försöker äta mycket grönt och kött från "glada" djur...). Och Calle - du som känner mig väl borde veta att jag ger inte upp förrän jag är besegrad! Och
  den mänskliga civilisationen kommer troligen inte att gå under så läng varken du eller jag lever. Men jag är läraktig eller hur? :)

  2008-01-11 | 17:53:38

Kommentera inlägget här: